Αγαπημένο ορεκτικό, οι γαρίδες σαγανάκι με φέτα, τέλειος και εύκολος μεζές για ουζάκι και όχι μόνο!
Υλικά
500 γρ. γαρίδες μέτριες (φρέσκες ή κατεψυγμένες ωμές με το κέλυφος)
150 γρ. φέτα
4 ώριμες ντομάτες χοντροκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ζάχαρι
1 φλ.καφέ ούζο
1 κ.σ. πιπέρια καυτερή ψιλοκομμένη
1 φλ.τσ. νερό
3/4 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
– Πλένουμε τις γαρίδες τις καθαρίζουμε ωμές, κρατώντας τα κεφάλια και τις αλατίζουμε.
– Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τμηματικά (γιά να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, κομμένες στη μέση και τις σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ, 1′-2′ από κάθε πλευρά. Τότε τις σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί 1′. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάμε.
– Σε άλλο τηγάνι βαθύ, ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου σε μέτρια φωτιά. Οταν γίνει διάφανο, ρίχνουμε τις ντομάτες, την πιπεριά, το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρι, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά.
– Ψήνουμε γιά 15′ περίπου, φτιάχνοντας μιά σάλτσα πηχτή.
– Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες με τους χυμούς που άφησαν στο τηγάνι και τη φέτα.
– Αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά γιά 2′-3′, μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει η φέτα χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, γιά να μη διαλυθούν τα κομμάτια της.
– Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε όπως είναι, με το τηγάνι.
Tips
– Αν δεν έχουμε ώριμες και γλυκιές ντομάτες, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε από κουτί.
– Αν νηστεύετε μπορείτε αντί για φέτα να βάλετε φυτικό τυρί.