Σε δέσμη προτάσεων για την δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης συμφώνησαν η Γαλλία και η Γερμανία επισήμανε ο Νικολά Σαρκοζί με τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Σε δέσμη προτάσεων για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης κατέληξαν η Γαλλία και η Γερμανία, όπως ανακοίνωσαν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.
Οι δύο ηγέτες προτείνουν μια σειρά μέτρων με στόχο «να υπάρξει μια αληθινή οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης».
Όσον αφορά στο ευρωομόλογο, επισήμαναν ότι θα είναι το τέλος και όχι η αρχή μίας διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Μεταξύ άλλων, οι δύο χώρες κατέληξαν στη θέσπιση ενός οικονομικού συμβουλίου για την ευρωζώνη με θητεία 2,5 ετών, προτείνοντας για την προεδρία του συμβουλίου τον Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.
Μεταξύ των προτάσεων είναι η θέσπιση ενός «χρυσού κανόνα» για το χρέος και τα ελλείμματα, που πρακτικά σημαίνει συνταγματικά κατοχυρωμένα όρια.
Όπως εξήγησε η Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση στο θέμα του χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν, όπως σημείωσε, την υιοθέτηση ενός «χρυσού κανόνα» από τα 17 κράτη μέλη μέχρι τα μέσα του 2012, ο οποίος θα βάζει «φρένο» στο χρέος.
Πρότειναν μάλιστα η δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς να ενταχθεί στα εθνικά συντάγματα.
Την ανάγκη ενίσχυσης του ευρώ υπογράμμισε και η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας ακόμη ότι Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση στο θέμα του χρέους, να μπει ένα φρένο, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα λάβουν σοβαρά τις αποφάσεις που θα κατατεθούν.
Επισήμανε ακόμη ότι το ταμείο συνοχής θα πρέπει να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κομισιόν θα πρέπει να παρεμβαίνει πιο δυναμικά στα κράτη που εμφανίζουν αδυναμίες.
Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, οι οποίες όπως είπε, δεν έχουν κάνει χρήση κονδυλίων και πρέπει να βοηθηθούν ώστε αυτά να απορροφηθούν.
Τις προτάσεις τους θα παρουσιάσουν την Τετάρτη στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.
Τέλος, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Για το ευρωομόλογο
Οι δύο ηγέτες κατέστησαν ακόμα σαφές ότι προσεγγίζουν το θέμα του ευρωομολόγου όχι απορριπτικά αλλά με μία βήμα προς βήμα διαδικασία.
Όπως είπαν χαρακτηριστικά, το ευρωομόλογο θα είναι το τέλος και όχι η αρχή μίας διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
H κ. Μέρκελ σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι «το (να εκδοθεί) ευρωομόλογο (είναι κάτι που) θα μας βοηθούσε σήμερα», ενώ ο κ. Σαρκοζί δήλωσε πως «ίσως κάποια μέρα να υπάρξουν ευρωομόλογα αλλά θα είναι το πέρας μιας διαδικασίας ολοκλήρωσης και όχι η αρχή».
«Δεν λέμε ότι δεν θα το συζητήσουμε», είπε η καγκελάριος. Οι άνθρωποι και οι αγορές περιμένουν τη μία λύση, επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ για να προσθέσει η ίδια ότι δεν πιστεύει σε αυτό αλλά στο ότι το ευρωομόλογο πρέπει να είναι το τελευταίο δυνατό μέσο.
Για το ίδιο ζήτημα ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση ΑΑΑ χωρίς να υπάρξει πρώτα έλεγχος στα ελλείμματα και το χρέος.
Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών τους να προετοιμάσουν προτάσεις που θα υποβληθούν αρχές του 2012 ώστε από το 2013 να μπορούν Γάλλοι και Γερμανοί να επιβάλουν ένα κοινό φόρο στις επιχειρήσεις.
Επιπλέον, στις αρχές κάθε εξαμήνου οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν μια κοινή συζήτηση πριν από την υποβολή του προϋπολογισμού ώστε οι προτάσεις να είναι ίδιες, πρόσθεσε ο Σαρκοζί.
Η ανάσχεση της γερμανικής και της γαλλικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο και η δεινή οικονομική θέση της Ισπανίας και της Ιταλίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, με το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.
Στην ατζέντα βρίσκεται και το ενδεχόμενο θέσπισης νομοθεσίας από όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που θα βάζει φρένο στο δημόσιο χρέος, στα πρότυπα της Γερμανίας.
Σημαντική ανάσχεση σημείωσε τους τελευταίους μήνες η γερμανική οικονομία και το ΑΕΠ δεν αυξήθηκε παρά μόνο κατά 0,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, στο 1,3%, ανακοίνωσε η υπηρεσία στατιστικής Destatis.
Οι οικονομολόγοι του Dow Jones Newswires ανέμεναν ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 0,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Εξάλλου η υπηρεσία στατιστικής της Γερμανίας αναθεώρησε προς τα κάτω το νούμερο της ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο, από 1,5% σε 1,3% του ΑΕΠ.
Κι όλα αυτά λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ με το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με σκοπό να βρουν λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης που απειλεί τώρα να συμπεριλάβει την Ιταλία και την Ισπανία και έχει σπείρει τον πανικό στη διεθνή κεφαλαιαγορά.
Ύφεση παρουσιάζει τώρα και η Γαλλία με μόλις 0,2% ανάπτυξη το δεύτερο τέταρτο του 2011 έναντι 0,3% του πρώτου τριμήνου.
Στη Γερμανία, πρωταθλήτρια των εξαγωγών στην Ευρώπη, το εξωτερικό εμπόριο είχε αρνητική συμβολή στο γερμανικό ΑΕΠ την άνοιξη, δηλαδή οι εισαγωγές υπερέβησαν τις εξαγωγές.
«Η ιδιωτική κατανάλωση , καθώς και οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα προκάλεσαν επίσης ανάσχεση της γερμανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Destatis.
Παρά την απότομη αυτή οικονομική ανάσχεση, η κατάσταση της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης είναι βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, το γερμανικό ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 καταγράφει αύξηση 2,8%.
Η καγκελάριος Μέρκελ ελπίζει για το σύνολο του 2011 ανάπτυξη «συγκρίσιμη» με του 2010, που έφθασε το 3,6%.