Μετά από πολλές εβδομάδες διαβουλεύσεων και συζητήσεων, ο πρόεδρος της Γαλίας, Εμανουέλ Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με το leparisien.fr.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο Μακρόν ζήτησε από τον πρώην διαπραγματευτή του Brexit και μέλος των Ρεπουμπλικανών, «να σχηματίσει μια ενωτική κυβέρνηση».
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Γαλλίας πείστηκε «ότι ο Μπαρνιέ θα εξασφαλίσει τις συνθήκες σταθερότητας», σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.
Ο Μπαρνιέ θα έχει την μεγάλη πρόκληση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.
Ο 73χρονος συντηρητικός πολιτικός κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους ενώ ήταν και επίτροπος της ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι ο Μπαρνιέ θα γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός.
Μια πηγή που πρόσκειται στον Μπαρνιέ είπε στο Reuters ότι υπήρξαν επαφές με το προεδρικό επιτελείο, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Ο Μακρόν εξέτασε μια σειρά από πιθανούς υποψήφιους για την πρωθυπουργία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κανένας τους δεν συγκέντρωσε αρκετή υποστήριξη που να εγγυάται μια σταθερή κυβέρνηση.
Το προφίλ του Μπαρνιέ
Ο Μπαρνιέ είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και συντηρητικός πολιτικός καριέρας, αλλά σκλήρυνε σημαντικά τον λόγο του στη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του το 2021.
Είχε δηλώσει μάλιστα ότι «η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη», κάτι με το οποίο συμφωνεί ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός.
Όπως δήλωσε στο δίκτυο BFM TV ο βουλευτής του Συναγερμού Σεμπαστιάν Σενού, το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του γαλλικού εκλογικού συστήματος.
Από την πλευρά του ο Λοράν Ζακομπελί, επίσης βουλευτής του Συναγερμού, είπε ότι μια προϋπόθεση είναι η συντομότερη δυνατή διάλυση της βουλής, το οποίο τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου τον επόμενο χρόνο.
«Ο Εθνικός Συναγερμός θέλει έναν πρωθυπουργό που να δεσμεύεται στη διάλυση, το συντομότερο δυνατό, της βουλής και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής (για τις βουλευτικές εκλογές)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζακομπελί στο TF1.