«Η Ν.Δ. έχει εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό δεδομένο, κοιτώντας όλο και πιο πολύ προς το εσωτερικό της», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη Βουλή. «Δύο μέρες προκαλούμε τη Ν.Δ. να καταθέσει μία στοιχειώδη σκέψη και ιδέα για το πώς να αντιμετωπιστεί η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων. Ακούμε ρητορικά σχήματα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος ο Γ. Σταθάκης στα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου ο υπουργός τόνισε ότι:
– διαμορφώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των funds. «Ας μελετήσει η Ν.Δ., που εσχάτως έχει γίνει πολύ αντιευρωπαϊκή, το σύνολο του θεσμικού πλαισίου και ας μας φέρει μία χώρα με σκληρότερους κανόνες από αυτούς που βάζουμε εμείς», πρόσθεσε.
– διασφαλίζει πλήρως και ρητά ότι απαγορεύεται να δημιουργηθεί χειροτέρευση της θέσης του δανειολήπτη ή του εγγυητή.
– όλη η νομοθεσία για τα funds ισχύει χωρίς καμία ειδική μεταχείριση σε σχέση με εκείνη των τραπεζών. Δεν έχουμε νομικό πλαίσιο όπως της Ιρλανδίας και της Ισπανίας με ειδικό φορολογικό καθεστώς κ.λπ.
– είναι ρητά διατυπωμένο ότι απελευθερώνονται τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή αυτών που έχουν τζίρο πάνω από 50 εκατ. ευρώ το χρόνο και πάνω από 250 εργαζόμενους.
Ο υπουργός Οικονομίας έδωσε και το πολιτικό στίγμα της νομοθετικής παρέμβασης τονίζοντας ότι «εδώ και δύο μήνες η κυβέρνηση με σταθερότητα προχωρά στην εφαρμογή μίας στρατηγικής που έχει διατυπώσεις ευθέως και ανοιχτά στη Βουλή και τον λαό. Περιλάμβανε τα 48 προαπαιτούμενα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μέρος της συμφωνίας που έχουμε μπροστά μας σήμερα».