Πρωτοβουλίες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα καταγραφής των προσφύγων πριν περάσουν τα Ευρωπαϊκά σύνορα, ζητεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος στέκεται στην ανάγκη να υπάρξουν βάσεις καταγραφής και πέραν της Ελλάδας, στην Τουρκία, αλλά και στις άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συζητήθηκε το προσφυγικό, ένα θέμα που δοκιμάζει όλες τις διαστάσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
«Το κρίσιμο για την Ελλάδα συμπέρασμα, που προκύπτει από τη συνάντηση, είναι ότι παρά την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε., η οποία διόγκωσε το πρόβλημα, τα κράτη μέλη της ΕΕ πλέον, δρουν πιο συλλογικά και πιο συντεταγμένα. Το κοινό μας κεκτημένο, όπως για παράδειγμα η ζώνη Σένγκεν, είναι επιτεύγματα που δεν μπορούμε να τα απεμπολήσουμε στην πρώτη δυσκολία», πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης.
Ανέφερε δε ότι η Νέα Δημοκρατία πιέζει σθεναρά τη Κυβέρνηση για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων. «Από την άλλη όμως, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χάσει η Ευρώπη την ψυχή της στα σύνορά της. Η Ε.Ε. οφείλει να δείξει ανθρωπισμό και βεβαίως να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πνιγούν. Και οφείλουν να το κατανοήσουν όλοι αυτό. Άλλο πράγμα η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, άλλο η φύλαξη των χερσαίων συνόρων», συμπλήρωσε ο κ. Πλακιωτάκης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε άμεση παρέμβαση της Ε.Ε. ώστε να εξαρθρωθούν τα παράνομα δίκτυα των δουλεμπόρων, ενώ στάθηκε στην ανάγκη η «απάντηση να είναι Ευρωπαϊκή», βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.
«Δυστυχώς, το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ένα θέμα που μπορεί να τύχει εύκολα εσωτερικής πολιτικής εκμετάλλευσης. Το αποτέλεσμα όμως αυτών των επιλογών θα είναι συνολικά οδυνηρό για όλους μας. Διότι έχουμε ξεπεράσει το στάδιο που η Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα της ιστορίας. Η Ευρώπη είναι πλέον αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής και συλλογικής ευθύνης», κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.