Μετά από διαλογική συζήτηση που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει η δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης στο Γραμματικό.
Το θέμα συζητήθηκε χθες και όχι σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως αρχικά είχε πρόθεση η διοίκηση της Περιφέρειας να πράξει, επειδή τέσσερις παρατάξεις ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα των απορριμμάτων προ ημερήσιας διάταξης.
Καθαρές και υπεύθυνες θέσεις από τη Διοίκηση Πατούλη, «κρυφτό» από μερίδα της αντιπολίτευσης
Η παράταξη της Διοίκησης έχοντας ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα αλλά και απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, άνοιξε το διάλογο κι ανέδειξε την αδυναμία ορισμένων παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προτείνουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις, που θα οδηγούν αφενός στο κλείσιμο της Φυλής και την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Αφετέρου, πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα απενταχθεί από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το έργο του Γραμματικού, αν δεν ξεκινήσει άμεσα η δοκιμαστική λειτουργία του. Απένταξη που σημαίνει καταρχήν ότι θα χρειαστεί να επιστραφούν πίσω στην ΕΕ πάνω από είκοσι εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια τα χρήματα αυτά, να καταλογιστούν σε όσους θα ευθύνονται για τη μη λειτουργία του.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ήταν αντίθετες στη δοκιμαστική λειτουργία του Γραμματικού, την ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Γραμματικό «κρύφτηκαν» και επέλεξαν την αποχή, φοβούμενες προφανώς τον καταλογισμό.
Ενώ αν και έχει περάσει ένας μήνας από τη δημόσια πρόσκληση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να καταθέσουν τις θέσεις τους για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ακόμη δεν το έχουν κάνει.
Τα θετικά σημεία της απόφασης
Με την απόφαση που κατατέθηκε και τελικά ψηφίστηκε διασφαλίζεται οριστικά ότι:
– Δεν θα δημιουργηθεί στην περιοχή μια «νέα Φυλή», όπου θάβονται μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτα και χωρίς επεξεργασία σκουπίδια. Αντίθετα στο Γραμματικό θα λειτουργήσει η εγκατάσταση ως Χώρος Υποδοχής αδρανών Υπολειμμάτων, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
– Τα αδρανή υπολείμματα που θα κατευθύνονται στην εγκατάσταση, θα προέρχονται μόνο από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης της γύρω περιοχής.
– Δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες με το ποσό των περίπου 20 εκατ. ευρώ τα οποία σε περίπτωση μη δοκιμαστικής λειτουργίας της εγκατάστασης, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει στην Ε.Ε. λόγω της απένταξης του έργου από τη χρηματοδότηση.
Υπεύθυνη και ειλικρινής δέσμευση του Περιφερειάρχη Αττικής
Στην τοποθέτηση του ο Γιώργος Πατούλης ξεκαθάρισε την απόλυτη δέσμευση του αφενός να μην επιτρέψει να λειτουργήσει ανοικτή χωματερή στο Γραμματικό. Αφετέρου, να βάλει τέλος στην αδράνεια ετών και να προωθήσει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, στο σχεδιασμό και εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, που θα σέβεται το περιβάλλον, θα προστατεύει τη δημόσια υγεία και θα υιοθετεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεσμεύομαι απέναντι στους πολίτες της Αττικής ότι ο χώρος σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ΧΥΤΑ, αλλά θα προορίζεται μόνο ως χώρος εναπόθεσης αδρανοποιημένων υλικών που θα προέρχονται αποκλειστικά από τη γύρω περιοχή».
Δεν θα υποκύψουμε στον λαϊκισμό στο ζήτημα των απορριμμάτων
Ο Περιφερειάρχης Αττικής έφερε προ των ευθυνών τους τις παρατάξεις εκείνες, που όλο αυτό το διάστημα ζητούν υποκριτικά το κλείσιμο της Φυλής, χωρίς να προτείνουν ρεαλιστική εναλλακτική λύση. Ενώ και στην περίπτωση του Γραμματικού επέλεξαν όχι να καταψηφίσουν την πρόταση για έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του, όπως δήλωναν, αλλά την αποχή.
Ενώ δεν απάντησαν με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στα ταμεία της ΕΕ και καταλογισμός των χρημάτων που έχουν ήδη εκταμιευθεί για το έργο.
Ο Γ. Πατουλης τόνισε πως : «Δίνουμε τέλος στην παρατεταμένη αγωνία των πολιτών και διασφαλίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθεί το απαράδεκτο φαινόμενο της Φυλής. Σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις οι οποίες επέλεξαν τη φυγή όταν κλήθηκαν να πάρουν μία απόφαση που αφορά χιλιάδες πολίτες, εμείς μακριά από λαϊκισμούς και ιδεοληψίες, δίνουμε λύσεις. Θα προχωρήσουμε στο σχεδιασμό μας, με ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, για μία αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι στο Γραμματικό ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης όπου θα κατευθύνονται μόνον υπολείμματα των μπλε κάδων ανακύκλωσης της περιοχής .
Η πρόταση για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού υπερψηφίστηκε από την Παράταξη της Νέας Αρχής για την Αττική του Γ. Πατούλη και την Παράταξη Δύναμης Ζωής με επικεφαλής την κ. Ρ. Δούρου.
Κατά ψήφισε η παράταξη Δημιουργία Ξανά του κ. Θ. Τζήμερου, η Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής του κ. Γ. Δημητρίου, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι παρατάξεις Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση του κ. Γ. Σγουρού, Λαϊκή Συσπείρωση του κ.Γ. Πρωτούλη, Ανυπότακτη Αττική της κ. Μ. Τσίχλη και Αντικαπιταλιστική Αρχή Ανατροπή στην Αττική του κ. Κ. Τουλγαρίδη.
Ρ. Δούρου: «Είμαστε εδώ. Απέναντι στον αριστερό και δεξιό λαϊκισμό σας»…
Στη συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρενέβη με ομιλία της, η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής. Η Ρένα Δούρου έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έργου της διοίκησης της Δύναμης Ζωής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που εκπόνησε, τονίζοντας τον περιβαλλοντικό του χαρακτήρα, την έμφαση που δίνει στην ανακύκλωση: «όποιος επιχειρήσει να ξηλώσει τον ΠΕΣΔΑ, θα μας βρει απέναντι». Απευθυνόμενη στη σημερινή περιφερειακή Αρχή η Ρένα Δούρου τόνισε: «Είμαστε εδώ και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσετε τον Περιφερειακό σχεδιασμό». «Δεν θα επιτρέψουμε να τον ξηλώσετε όσο κι αν σας πιέζει ο αριστερός και δεξιός λαϊκισμός», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στη διαδικασία υιοθέτησης του ΠΕΣΔΑ, που όπως τόνισε έπρεπε να είχε γίνει το 2003 ή το 2013, η ίδια έκανε λόγο για «μάχη που δώσαμε και εν πολλοίς κερδίσαμε, και σε περιφερειακό, και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σεβόμενοι τον ρόλο του ΠΕ.ΣΥ μα πάνω από όλα σεβόμενοι το γεγονός ότι κάποιοι απειληθήκαμε αλλά δεν κάναμε πίσω». «Μα πάνω από όλα αναλάβαμε το πολιτικό κόστος» ενός σχεδιασμού εναρμονισμένου με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακύκλωση – «πάψαμε να είμαστε Ευρωπαίοι α λα καρτ, να μειώνουμε από τη μια συντάξεις και από την άλλη να αδιαφορούμε για την περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων».
«Ας προσέξουν ορισμένοι να μην ανεβάσουν το κασέ των εργολάβων, στη διαχείριση των απορριμμάτων»
Η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι θεσμικά η Περιφέρεια δεν μπορεί να εντέλλει τους Δήμους, για τον λόγο αυτό ζήτησε από τους Δημάρχους της Αττικής να καταρτίσουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των απορριμμάτων τους, ενόψει της εκπόνησης του ΠΕΣΔΑ. Εντέλει «ο α’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα είναι αυτός που επιτέλους θα υλοποιήσει έναν ευρωπαϊκό σχεδιασμό που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα 5 χρόνια» χάρη στις προσπάθειες της διοίκησης της Δύναμης Ζωής, που εξασφάλισε τη σχετική χρηματοδότηση.
Αναφερόμενη στον σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης, η ίδια τόνισε ότι η διοίκηση της Δύναμης Ζωής «δεν κατάργησε τα ΣΔΙΤ από ιδεοληψία» αλλά «γιατί ήσαν υπερδιαστασιολογημένα, διότι επρόκειτο για εργοστάσια επεξεργασίας συμμείκτων, διότι αφορούσαν εγγυημένες ποσότητες, γιατί αφορούσαν δέσμευση 27 ετών του δημοσίου έναντι συγκεκριμένων ιδιωτών». Εν κατακλείδι «επρόκειτο για έναν σχεδιασμό ανεφάρμοστο, συγκεντρωτικό, αντιπεριβαλλοντικό, πανάκριβο για τους δημότες». Και δεν βρισκόταν σε αντίθεση με τις απόψεις της Δούρου και της Δύναμης Ζωής αλλά με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία.
Η Ρένα Δούρου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τη σημερινή κυβέρνηση: «μερικοί πρέπει να προσέξουν μην γίνουν χρήσιμοι ηλίθιοι και ανεβάσουν το κασέ των εργολάβων. Όσοι παρακολουθούν βλέπουν τη διελκυστίνδα μεταξύ του κ. Θεοδωρικάκου που δεν έχει πια την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, του κ. Χατζηδάκη, του κ. Αραβώση».
«Εμείς, δεν πήραμε τη σκυτάλη από όσα οδήγησαν την πατρίδα μας στη χρεοκοπία»
Η ίδια, αφού επισήμανε ότι «δεν είναι πάντα αφέλεια ή άγνοια, η σύγχυση που κάνουν κάποιοι μεταξύ ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ», άσκησε κριτική σε προτάσεις όπως αυτή της παράταξης του ΚΚΕ που προτείνει τα απορρίμματα της Αττικής, να οδηγηθούν εκτός της Περιφέρειας – «πολύ κομμουνιστικό, πολύ δημοκρατικό, πολύ ευρωπαϊκό, πολύ παιδαγωγικό». Ενώ απηύθυνε και το ερώτημα: «Τα δημοτικά συμβούλια της Αττικής που ελέγχει το ΚΚΕ τι έκαναν για την ανακύκλωση;».
Αναφερόμενη στην ανάγκη παύσης λειτουργίας της χωματερής της Φυλής, η ίδια είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν πήραμε τη σκυτάλη από όσα οδήγησαν την πατρίδα μας τόσο στη χρεοκοπία όσο και στην ηθική χρεοκοπία. Και είπαμε ότι για να κλείσει επιτέλους η Φυλή και για να σταματήσει και η ιστορία με την Ψυττάλεια, δηλαδή να μην έχουμε το μεγαλύτερο ΚΕΛ και τη μεγαλύτερη χωματερή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει οι υπόλοιποι, με όρους περιβαλλοντικούς, ευρωπαϊκούς, που δεν είναι αντίθετοι στο ενωσιακό δίκαιο, να αναλάβουν τις ευθύνες τους». «Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα βρείτε καμία δήλωσή μου τύπου ‘ψηφίστε με και την 1η Σεπτεμβρίου 2014, κλείνει η Φυλή’». «Για να κλείσει η Φυλή εκπονήσαμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό» που «αντιμετωπίζει τα απορρίμματα της Ανατολικής Αττικής και τους ανθρώπους της με τον ίδιο τρόπο όπως αυτούς στον Πειραιά, στο Σχιστό, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα».
«Στο Γραμματικό, δεν αφήσαμε τους κατοίκους στο έλεος του προηγούμενου σχεδιασμού που προέβλεπε ΧΥΤΑ»
Αναφερόμενη στη λειτουργία της εγκατάστασης στο Γραμματικό, στηλίτευσε τη θέση ορισμένων «να κλείσουν παράλληλα και η Φυλή και το Γραμματικό», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η διοίκηση της Δύναμης Ζωής «δεν άφησε τους κατοίκους του Γραμματικού στο έλεος των σχεδιασμών του κ. Σγουρού, που προέβλεπαν εκεί ΧΥΤΑ, ταφή σκουπιδιών, υπερδιαστασιολογημένο εργοστάσιο»… «Εμείς με πολλή δουλειά, με πολλά ξενύχτια διαπραγματεύσεων, με συγκρούσεις στις Βρυξέλλες, καταφέραμε να αποφύγουμε τη δημοσιονομική διόρθωση και ζητήσαμε από τους κατοίκους να αναλάβουν την ευθύνη των απορριμμάτων τους».
Τέλος, η Ρένα Δούρου κάλεσε τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη «να μην κάνει πίσω στον ΠΕΣΔΑ», να μην επιτρέψει το ξήλωμά του με νυκτερινές τροπολογίες του κ. Θεοδωρικάκου, γιατί έτσι δεν πρόκειται να κλείσει η Φυλή, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, τα παιδιά μας αλλά και για το ΑΕΠ: «γιατί ο σχεδιασμός αυτός δημιουργεί σοβαρές θέσεις εργασίας».
Γ. Σγουρός: Χέρι χέρι Πατούλης και Δούρου για το Γραμματικό
Με προφανή παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και με καταφανή πρόθεση να μην προχωρήσει στον παραμικρό διάλογο με τις τοπικές αρχές και κοινωνίες αποφάσισε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να ανάψει στο «άψε σβήσε» το πράσινο φως για τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Γραμματικό.
Συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια και η απελθούσα διοίκηση με επικεφαλής την κα Δούρου που από πολέμιος του έργου και ορκισμένος υποκινητής των αντιδράσεων το 2014, αναδείχθηκε σε υπέρμαχό του, προκαλώντας την έκρηξη, την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών.
Συγκεκριμένα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας (μεταξύ αυτών και η Παράταξή μας) είχαν ζητήσει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση – ενημέρωση για το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής και του διαγωνισμού των 40εκ € που είχε ξεκινήσει η κα Δούρου και είναι σε εξέλιξη για την επέκτασή του ΧΥΤΑ.
Ωστόσο αίφνης αντί για το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής η διοίκηση του κ. Πατούλη έφερε προς ψηφοφορία το θέμα του ΧΥΤΥ Γραμματικού, παραβιάζοντας κατάφωρα με αυτόν τον τρόπο τον Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου (παρ. 2 άρθρο 17, ΦΕΚ 1497/17-6-2011), σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί να τροποποιηθεί εισήγηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εισηγουμένων το θέμα (εν προκειμένω οι παρατάξεις της μειοψηφίας διαφώνησαν στη συζήτηση του θέματος χωρίς την παρουσία των τοπικών αρχών).
Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης ήταν η Παράταξη «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» να αποχωρήσει από τη διαδικασία, ζητώντας πριν από οποιαδήποτε απόφαση να προηγηθεί διάλογος, ώστε να μην υπάρξουν τετελεσμένα.
Σε δηλώσεις του ο Γ. Σγουρός σημείωσε ότι «Η μόνη λύση για να επιτευχθεί συναίνεση και κοινωνική αποδοχή στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων με βάση την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία για το Γραμματικό είναι ο διάλογος και οι καθαρές κουβέντες. Η κα Δούρου στο παρελθόν κορόιδεψε τον κόσμο και απώλεσε πλήρως την αξιοπιστία της. Καλούμε τον κ. Πατούλη να μην ακολουθήσει τον ίδιο ολισθηρό δρόμο που το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι την κοινωνική οργή και αγανάκτηση».
Η Παράταξη «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» καλεί την διοίκηση της Περιφέρειας να ανακαλέσει την απόφασή της, επιφυλασσόμενη να ασκήσει διοικητική προσφυγή ενώπιον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Ανακοίνωση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής
Εχτές 16 Οκτώβρη έγινε τελικά η συζήτηση, μετά από αίτημα και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το έκτο σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής, σύμφωνα με την υπ’ αρ.248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.
Κατά τη διαδικασία της συζήτησης αυτό που όλος ο κόσμος γνώριζε, δηλαδή τη συμφωνία Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και Πατούλη – Δούρου σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής, επισημοποιήθηκε. Μαζί ψήφισαν την επικύρωση της υπ’ αρ.248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και την έναρξη της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού που μετατρέπει έτσι την Αττική σε μια απέραντη χωματερή.
Για την πλήρη ενημέρωσή σας στέλνουμε τα video της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής»
1. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΩΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
2. ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΩΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
3. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΩΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
4. ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ