Πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την παγκόσμια και εγχώρια οικονομία, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ανάμεσα σε αυτά η δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, ο διπλασιασμός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023, και η περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου «όσο τα πράγματα πάνε καλά».
Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται διάφορες σκέψεις και εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, ανάλογα αφενός με την πορεία των διεθνών τιμών στην ενέργεια, αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο που θα διαμορφωθεί απόρροια του ρυθμού ανάπτυξης που θα επιτευχθεί. Δύο είναι οι βασικοί άξονες της προσπάθειας τόνωσης των εισοδημάτων. O πρώτος μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και ο άλλος μέσω ενισχύσεων (κοινωνικό μέρισμα).
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στις ελαφρύνσεις στον τομέα της ενέργειας, παραπέμποντας στις πρόσφατες κυβερνητικές δεσμεύσεις.
«Είπαμε ότι θα καλύψουμε το 80% των ανατιμήσεων για όλους, από τις 300 μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, διπλασιάσαμε τα χρήματα που θα δίνουμε, κι επειδή οι ανατιμήσεις ενδεχομένως δυσκολέψουν κάποιους -παρά την υποστήριξη-, για να μη μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, για να μην του έρθουν όλα μαζί, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, για να μπορεί ο κόσμος να μετατοπίζει κάποιες από τις υποχρεώσεις του», είπε.
«Έχουμε πει ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς και μετά όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε. Κι εμείς έχουμε αποδείξει ότι πρώτοι μπήκαμε σε αυτήν την ιστορία της στήριξης του κόσμου, πρωταγωνιστήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης, με τους Ισπανούς με τους Ιταλούς και νομίζω ότι στο επόμενο Συμβούλιο θα συζητηθεί πάρα πολύ σοβαρά το τι θα κάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σ’ αυτή την κατεύθυνση. Και δεν μείναμε μόνο στο ρεύμα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πει ότι θα διπλασιάσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), επισημαίνοντας ότι «όσο η οικονομία αποδίδει και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, όσο ο εκσυγχρονισμός του κράτους δίνει τη δυνατότητα να έρχονται χρήματα και να ανοίγουν θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας ουσιαστικά να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου. Γιατί όσο αξίζει ένα δράμι πράξης, όσο αξίζει ότι έχουμε 70, 80 χιλιάδες εργαζόμενους σε σχέση με πριν την πανδημία, δεν αξίζει ένας τόνος θεωρία».
Σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια ώστε να δοθεί πιο νωρίς, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα πρέπει ο κόσμος να σπεύσει να δηλώσει στην πλατφόρμα για να πάρει την επιδότηση. «Φέτος έχουν διευρυνθεί τόσο πολύ και τα περιουσιακά κριτήρια και τα εισοδηματικά έτσι ώστε να μπορέσει να μπει πάρα πολύς κόσμος στην προστασία του επιδόματος θέρμανσης. Υπολογίζουμε ότι θα ενισχυθούν γύρω στα 1,5 εκατ. νοικοκυριά», συμπλήρωσε. «Η ανάπτυξη είναι για όλους κι αυτό το για όλους πρέπει να γίνεται πράξη και να το νιώθει ο καθένας στην τσέπη του», είπε.
Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης πριν από το 2023, καθώς ερωτηθείς σχετικά, απάντησε «θα τα πει ο πρωθυπουργός στην ώρα τους», ενώ για την προκαταβολή του φόρου είπε ότι θα συνεχίσει να είναι στο 50% και όσο τα πράγματα είναι καλά, μπορεί να μειωθεί και περαιτέρω.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ανέφερε ότι «με τις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού θα έχουμε και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ», ενώ για τον κατώτατο μισθό ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει στη σωστή του έκταση και ένταση», προσθέτοντας ότι είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης η αύξηση. «Ό,τι εξαγγέλλουμε και υλοποιούμε δεν είναι στον αέρα. Είναι γιατί γνωρίζουμε ότι μπορούμε να το υλοποιήσουμε και -προσέξτε- δεν είναι από λεφτά που δεν έχουμε ή από φόρους που βάζουμε. Είναι από το μερίδιο, από τον πλούτο, από το περιθώριο που δημιουργεί η ανάπτυξη και φροντίζεις να πάει δίκαια σε όλους. Αυτή είναι η κολοσσιαία διαφορά με το παρελθόν. Μόνο έτσι κάνεις ουσιαστική κοινωνική πολιτική».