Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει τέτοια αύξηση στις προσφυγικές ροές που να δείχνει ότι η Τουρκία καταπατά της συμφωνία με την Ε.Ε. παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Έχουμε έναν μέσο όρο 80-100 ατόμων την ημέρα και από την αρχή της συμφωνίας αυτός ήταν, περίπου, ο μέσος όρος. Το να μιλαει επομένως κανείς για αύξηση των προσφυγικών ροών και κατάπτωση της συμφωνίας είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται» είπε.
Πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία τηρείται «και γι’ αυτό παλεύουμε. Παρακαλώ πολύ για ηρεμία και ψυχραιμία».
Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια συμφόρηση στα νησιά και αυτό, όπως είπε, δυσκολεύει τη ζωή των καλών προσφύγων και δυσκολεύει αναμφισβήτητα και τη ζωή των κατοίκων των νησιών. Τέτοια φαινόμενα, όπως δήλωσε, έχουμε με ιδιαίτερη ένταση στην Χίο, στην Σάμο και τη Μυτιλήνη.
Μέτρα που «τρέχουν»
Μεταφορά προσφύγων-μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά σε προαναχωρησιακά κέντρα υπό κράτηση, μεταφορά σε camp προσφύγων που κρίθηκαν μη επιστρέψιμοι, εντατικοποίηση του έργου των επιτροπών ασύλων και προσφυγών και ενίσχυση της αστυνόμευσης σε νησιά που παρατηρήθηκαν φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς, είναι τα μέτρα που «τρέχει» η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση και αποσυμφόρηση στα νησιά.
Όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν σε σύσκεψη που είχε, νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ανησυχεί από τις τελευταίες δηλώσεις Τούρκων αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας είπε ότι η κυβέρνηση ότι πιέζει και την Τουρκία και την Ευρώπη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας. «Οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη φάση δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στον κύριο σκοπό μας που είναι η συνέχιση της συμφωνίας», είπε και επισήμανε πως αν δεν είχαμε τη συμφωνία, στις μέρες που υλοποιείται, θα είχαμε με τον μικρότερο υπολογισμό 200.000 άτομα plus πρόσφυγες και μετανάστες.
«Ο σκοπός μας είναι πιέζουμε -το λέω φιλικά και συμμαχικά- την ΕΕ και την Τουρκία ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που έχει», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Διπλωματικές πρωτοβουλίες
Ανέφερε επίσης πως «με την βοήθεια του πρωθυπουργού» προχωρούν διάφορες διπλωματικές κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι κκ Μουζάλας και Ξυδάκης και σε κάποιες περιπτώσεις και ο κ. Τόσκας θα επισκεφθούν τους ομόλογους τους στην ΕΕ για να τους θέσουμε ζητήματα του προσφυγικού/μεταναστευτικού και ζητήματα του σχεδιασμού του Δουβλίνο ΙΙ.
Ο ίδιος ο κ. Μουζάλας εξάλλου προγραμματίζει ταξίδι στην Τουρκία όπου θα συζητήσει με τον υπεύθυνο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, για τη συνέχιση της συμφωνίας και για τους όρους με τους οποίους θα συνεχιστούν οι επιστροφές.
Ειδικά για όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούν οι επιστροφές ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, εφαρμόζει τους νόμους του διεθνούς δικαίου και της συνθήκης της Γενεύης, δεν στερεί δικαιώματα από κανέναν.
«Αυτό θέλει χρόνο, πράγματι» είπε και προσέθεσε: «Παρόλα αυτά σκεφτείτε πόσο μεγάλο βάρος θα σηκώναμε εάν στο όνομα μιας πρόσκαιρης ανακούφισης γινόμασταν ο περίγελος όλου του κόσμου, ότι δηλαδή παραβιάζουμε ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε κράτος δικαίου, το δικαιϊκό μας σύστημα, μας κάνει υπερήφανους και το εφαρμόζουμε».
Μήνυμα για σεβασμό στους νόμους
Ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στα φαινόμενα συμφόρησης που παρατηρούνται σε ορισμένα νησιά είπε ότι αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει η συμφωνία είναι μια συμφόρηση στα νησιά. «Αυτό δυσκολεύει τη ζωή των προσφύγων, των καλών προσφύγων και μεταναστών, και δυσκολεύει αναμφισβήτητα και τη ζωή των κατοίκων των νησιών. Τέτοια φαινόμενα έχουμε με μια ιδιαίτερη ένταση στη Χίο, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει να λαμβάνει μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση στα νησιά αυτά.
Σε camp οι μη επιστρέψιμοι
Για εκείνους τους ανθρώπους στα νησιά οι οποίοι κρίθηκαν από τις επιτροπές ασύλου και επιτροπές προσφυγών και δεν θα είναι επιστρέψιμοι στην Τουρκία, ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε πως και αυτοί θα μεταφερθούν σε camp στην ενδοχώρα, γεγονός που θα ανακουφίσει τα νησιά αυτά.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυξάνει την αστυνόμευση στα νησιά, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι καυγάδες, φασαρίες και παραβατικές συμπεριφορές από πρόσωπα που φιλοξενούνται στη χώρα μας, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.
Επιτροπές ασύλου και προσφυγών
Την ίδια ώρα οι επιτροπές ασύλου και οι επιτροπές προσφυγών συνεχίζουν να λειτουργούν. «Οργανώνουμε αμέσως τον Δεκαπενταύγουστο να αυξήσουμε την παραγωγικότητά τους και ελπίζουμε τελειώνοντας ο μήνας, να έχουμε πλέον μια ομαλή ροή επιστροφών στην Τουρκία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Προσέθεσε: «Επομένως έκκληση στα νησιά. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια δυσκολία. Προσπαθούμε για την αποσυμφόρηση. Εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, με το τέλος του μήνα θα έχουμε ομαλή κατάσταση επιστροφών, και τα νησιά θα έχουν την αποφόρτιση που χρειάζονται».