«Η απεργία είναι το έσχατο όπλο των εγαζομένων» και η κυβέρνηση θα το υπερασπιστεί «μέχρι το τέλος» δηλώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην εφημερίδα Real News.
«Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε να μην είναι δυνατό να αμύνονται και να διεκδικούν οι εργαζόμενοι, πολύ περισσότερο στο σημερινό περιβάλλον της εργασιακής ζούγκλας που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναστρέψουμε» τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει επίσης ότι τα συνδικάτα θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται, ώστε να είναι αυτόνομα από το κράτος και θεωρεί μη υγιή τη λύση της χρηματοδότησης τους από την πρώην εισφορά υπέρ της Εργατικής Εστίας, που σήμερα εισπράττεται από τον ΟΑΕΔ. «Πολλές φορές το δημόσιο χρήμα αποτελεί εργαλείο πολιτικού εκμαυλισμού και δημιουργίας εργατικών αριστοκρατιών, που καμία σχέση δεν έχουν με τους αγώνες των εγαζομένων» παρατηρεί, προσθέτοντας ωστόσο «ότι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν με συζήτηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς εργοδοτών και εργαζομένων». «Γι’ αυτόν τον λόγο επέλεξα να είναι εκτός συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και για φέτος να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς χρηματοδότησης», προσθέτει.
Αναφερόμενος στις θέσεις του ΔΝΤ για τις συλλογικές συμβάσεις ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ισχύσει στην Ελλάδα ο Εργατικός Κώδικας του Πινοσέτ».
Για το ΕΚΑΣ ο υπουργός Εργασίας αναφέρει: «Θυμίζω ξανά, γιατί οργιάζει η φαιοκίτρινη προπαγάνδα, ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν αποτελεί μέτρο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είχε ψηφιστεί-και με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού- από τον Ιούλιο του 2015. Εμείς βάλαμε στη θέση του την εθνική σύνταξη, που αποτελεί αποτελεσματικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, γιατί δίνεται χωρίς έλεγχο εισοδημάτων και αντιστοιχεί απολύτως στο όριο της φτώχειας. Μέχρις ότου όμως επανυπολογιστούν – τέλος του 2018, όπως προβλέπεται – οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ, προβλέψαμε αντισταθμιστικά μέτρα που, ωςένα βαθμό, θα τους ανακουφίσουν».