Οι απόψεις μας αφίστανται, με τη θέση μας να έχει μόνο μία διαφορά, το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Λίγα λεπτά αργότερα όμως, ο κ. Φιντάν δήλωσε πως δεν μπορούμε να περιορίσουμε τα προβλήματα σε υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, διαφωνώντας δημοσίως, αλλά πολιτισμένα με τον κ. Γεραπετρίτη.
«Θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον», δήλωσε επίσης εμφατικά ο κ. Γεραπετρίτης. Με δεδομένο πως ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε ότι ο επόμενος γύρος θα γίνει στην Αθήνα 2-3 Δεκεμβρίου, είναι πολύ πιθανή νέα συνάντησή του με τον κ. Φιντάν ώστε το θέμα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας να προηγηθεί.
«Υπήρξαν κίνδυνοι κρίσεων τον τελευταίο χρόνο, αλλά ειλικρινής δίαυλος απέτρεψε εντάσεις»
Υπήρξαν κίνδυνοι κρίσεων τον τελευταίο χρόνο, αλλά ειλικρινής δίαυλος απέτρεψε εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν. Ο υπουργός πάντως, δεν διευκρίνισε ποιες ήταν οι εντάσεις αυτές ή πώς αποσοβήθηκαν.
Αναφέρθηκα στις τρεις βασικές μας επιδιώξεις, να αποσυμπιέζουμε εντάσεις μέσω του πολιτικού διαλόγου, να προωθούμε θέματα θετικής ατζέντας, να προωθούμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του. Έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα από τη συνεργασία μας, συνέχισε, καθώς οι ηγέτες έχουν συναντηθεί έξι φορές, έχουν πραγματοποιηθεί και τρεις κύκλοι ΜΟΕ, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, προαναγγέλλοντας πως ο επόμενος γύρος πολιτικού διαλόγου θα διεξαχθεί στις 2-3 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.
Δεν λύθηκαν μαγικά τα προβλήματα, υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, αλλά υπήρχε πάντα άμεσος και ειλικρινής δίαυλος, τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Οι επαφές μας έχουν κανονικότητα, όπως πρέπει να είναι μεταξύ γειτόνων σε μια εξαιρετικά περίπλοκη γειτονιά, πρόσθεσε.
Φιντάν: «Πρέπει να συζητήσουμε όλα τα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις και κρίσεις»
Μπορούμε να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με πολιτική win – win, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν ζητώντας να μετατρέψουμε την αιώνια έχθρα μας σε αιώνια φιλία.
Η έκτη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2025 και εργαζόμαστε για αυτό, πρόσθεσε ο κ. Φιντάν.
Συζητήσαμε περιεκτικά τα θέματα που αφορούν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είπε και πρόσθεσε: Είναι γνωστό πως έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά υπάρχουν διάφορα ζητήματα στο Αιγαίο που είναι αλληλένδετα και δεν μπορούμε να απομονώσουμε τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, πρόσθεσε. «Υπάρχουν αλληλένδετα ζητήματα που πρέπει να διευκρινίσουμε και δεν μπορούμε να περιορίσουμε αυτά τα προβλήματα μόνο με τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Πρέπει να συζητήσουμε όλα τα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις και κρίσεις», ήταν η ακριβής αποστροφή του Τούρκου υπουργού.
Τι σημαίνει η δημόσια διαφωνία Γεραπετρίτη – Φιντάν
Για ακόμη μία φορά, έπειτα από συνάντησή τους, οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν δεν δεχθούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους, αλλά αρκέστηκαν στο έτοιμο, προετοιμασμένο κείμενο της δήλωσής τους. Στο γραπτό αυτό κείμενο που ανέγνωσαν οι δύο υπουργοί, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ξεκάθαρα πως «οι θέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αφίστανται», επισημαίνοντας ότι για την Αθήνα, μία και μόνη είναι η διαφορά με την Άγκυρα: Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον», αρκέστηκε να πει σιβυλλικά για το θέμα αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, υιοθετώντας τη βρετανική τακτική «kick the can».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αναφερόμενος στην ουσία των συζητήσεων που είχε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, είπε ότι υπάρχουν «αλληλένδετα ζητήματα που πρέπει να διευκρινίσουμε» και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε αυτά τα προβλήματα μόνο με τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Πρέπει να συζητήσουμε όλα τα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις και κρίσεις».
Ο Χακάν Φιντάν δεν προσδιόρισε τα αλληλένδετα ζητήματα κατά την άποψης της Άγκυρας. Είναι η οριοθέτηση χωρικής θάλασσας; Είναι το εύρος των χωρικών υδάτων δηλαδή της αιγιαλίτιδας ζώνης; Μήπως μπορεί να περιλαμβάνεται και το θέμα των λεγομένων «γκρίζων ζωνών»; Μπορεί να περιλαμβάνεται στα «αλληλένδετα ζητήματα» το θέμα του εύρους των διεθνών χωρικών υδάτων; Έθεσαν άραγε οι Τούρκοι στα «αλληλένδετα ζητήματα» που πρέπει να επιλυθούν και το θέμα της εισέχουσας του Καστελορίζου που παγίως η Άγκυρα θέλει να διαχωρίσει από τον κορμό της νησιωτικής Ελλάδας για να καρπωθεί μία τεράστια έκταση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ;
Επειδή η δημοσίως εκφρασθείσα διαφωνία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, των δύο μοναδικών προσώπων που έχουν επιλεγεί από Μητσοτάκη και Ερντογάν να συνομιλούν για τα ελληνοτουρκικά θέματα, διατυπώθηκε έπειτα από ανάγνωση «προκάτ» γραπτών δηλώσεων αναρωτιέται ευλόγως κάποιος ποια είναι η σκοπιμότητα της επανάληψης πως Αθήνα και Άγκυρα διαφωνούν ακόμη και για τα θέματα που θα πρέπει να περιληφθούν στην ατζέντα του διαλόγου: Θα είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ ή θα συμπεριληφθούν και παρεμπίπτοντα θέματα όπως η αιγιαλίτιδα ζώνη, δηλαδή τα χωρικά ύδατα, το τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι «γκρίζες ζώνες», το Καστελόριζο ή ακόμη και το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Καΐρου; Μήπως οι αναφορές του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν πρέπει να αποκωδικοποιηθούν σαν έμμεση προετοιμασία της κοινής γνώμης για εμπλουτισμό των συζητήσεων και με άλλα θέματα; Ή θα πρέπει να ιδωθούν σαν απλή καταγραφή των γνωστών, δεδομένων, διαφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Ο χρόνος θα δείξει.