Δεν πρόκειται να δεχθεί η κυβέρνηση την πώληση «κόκκινων» δανείων, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Αρνούμαστε κάθε έννοια αγοραπωλησίας δανείων», τόνισε διευκρινίζοντας ότι «δεχόμαστε αναδιαρθρώσεις δανείων υπό τον όρο ότι θα μπαίνουν νέα κεφάλαια από μετόχους και επενδυτές», ενώ έκανε λόγο για «σεβασμό στην πρώτη κατοικία».
Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε ως «σκανδαλώδη» την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι με την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση οι μετοχές του Δημοσίου δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. «Εγώ ως εκπρόσωπος του Δημοσίου, είχα το 66% των μετοχών της Eurobank, αλλά δεν μπορούσα να αλλάξω την διοίκησή της», είπε επισημαίνοντας ότι οι «λίγες αλλαγές που κάναμε σε τράπεζες» έγιναν με συνεννόηση με την ιδιοκτησία των τραπεζών και όχι με βάση το «δικαίωμα του Δημοσίου». «Το κράτος», είπε χαρακτηριστικά, «δεν είχε ούτε τις δομές, ούτε τους ανθρώπους, ούτε την θεσμική μνήμη για να παρέμβει». Υπενθύμισε ακόμη ότι οι προηγούμενες διοικήσεις των τραπεζών προστατεύτηκαν με νόμο.
Απαντώντας στην διπλή κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, πως η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους ξένους ή θέλει να κάνει τις τράπεζες «φέουδα του ΣΥΡΙΖΑ», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε: «Ούτε το ένα ούτε το άλλο, στην πραγματικότητα ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί τον τελευταίο λόγο». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση μελετά τα ευρωπαϊκά μοντέλα, για σωστή διακυβέρνηση και για έλεγχο των τραπεζών και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «ισορροπία ανάμεσα στην ισχυρή παρουσία των ιδιωτών με εξίσου ισχυρή παρουσία του Δημοσίου».
Η ανακεφαλαιοποίηση είναι «αναγκαία, αλλά όχι επαρκής», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει «το παγκόσμιο ρεκόρ «κόκκινων» δανείων», ενώ επέκρινε τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι με τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έκαναν δεν ανέκοψαν καν την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων.
«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος καταστροφικός ανάμεσα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία. Αν δεν τον σπάσουμε, θα βουλιάζουμε διαρκώς», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προειδοποιώντας ότι η χώρα «δεν πρέπει να δώσει το δικαίωμα σε νέους εκβιασμούς» και ότι «μπορεί να απελευθερωθούν οι δυνάμεις του grexit». «Μέσα στο πρώτο επτάμηνο διεξήχθη πόλεμος ενάντια στην χώρα, όχι στην κυβέρνηση, κάνουν λάθος οι πολιτικές δυνάμεις που δεν το βλέπουν», πρόσθεσε.