∆εν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις για δαπάνες που εκπίπτουν κατά ειδικό τρόπο και θεωρούνται φοροαπαλλαγές.
∆εν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις για δαπάνες που εκπίπτουν κατά ειδικό τρόπο και θεωρούνται φοροαπαλλαγές.
Τέτοιες είναι οι τόκοι για στεγαστικά δάνεια απόκτησης α’ κατοικίας, οι ιατρικές επισκέψεις (συν εξετάσεις σε γιατρούς), τα νοσήλια, τα ασφάλιστρα, οι αµοιβές δικηγόρου, τα ενοίκια κύριας κατοικίας, δαπάνες για ιδιαίτερα και φροντιστήρια, οι δωρεές, δαπάνες για αγορά αµοιβαίων κεφαλαίων και εγκαταστάσεις εξοικονόµησης ενέργειας (φυσικό αέριο, θερµοµόνωση, συστήµατα ΑΠΕ κ.λπ.).
Για τις αποδείξεις θα πραγµατοποιηθούν δειγµατοληπτικοί έλεγχοι
Αντίστροφη µέτρηση άρχισε από χθες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τεσσάρων εκατοµµυρίων µισθωτών και συνταξιούχων.
Για όσουςυποβάλλουν τις δηλώσεις τους στην Εφορία ή ταχυδροµικά, χθες εξέπνευσε η προθεσµία για ΑΦΜ που λήγουν σε 1, σήµερα εκπνέει για όσωνο ΑΦΜ λήγει σε 2, αύριο σε 3, στις 30 Μαΐου σε 10, 20, 30, 40ή 50, καιστις 31 Μαΐου για όσους τελειώνουν σε 60 ή 70 ή 80 ή 90 ή 00.
Εφόσον, δε, οι δηλώσεις µισθωτών και συνταξιούχων υποβάλλονται από τους ίδιους, ηλεκτρονικά µέσω του TΑΧΙSnet, τότε η προθεσµία υποβολής τους λήγει στις 15 Ιουνίου, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.
Ενα από τα πιο σηµαντικά µέτρα που ισχύουν φέτος για πρώτη φορά,είναι ότι για ναεξασφαλίσουν οιφορολογούµενοι τοαφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ πρέπει νασυνυποβάλουν αποδείξεις δαπανών, το ύψος των οποίων καθορίζεται αναλόγως του εισοδήµατός τους (το µέτρο δεν ισχύει για όσους δηλώνουν εισόδηµα κάτω των 6.000 ευρώ). Και όσο µεγαλύτερης αξίας αποδείξεις δηλώσει κανείς, µε µέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ, τόσο υψηλότερη µείωση φόρου θα έχει.
Ενδεικτικά, γιαατοµικό εισόδηµα από 6.000 έως 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίαςίσης µε το 10% του εισοδήµατος. Για εισόδηµα από 12.00
0 ευρώ καιάνω, η αξία των αποδείξεων υπολογίζεται µε 10% για το τµήµα µέχρι τα 12.000
ευρώ, και µε 30% για το τµήµα πάνω από τα 12.000 ευρώ.
Για παράδειγµα,φορολογούµενος µε εισόδηµα20.000 ευρώ,πρέπει να προσκοµίσειαποδείξεις συνολικής αξίας 3.600 ευρώ (1.200 ευρώ για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήµατος, συν 2.400 ευρώ για τα επόµενα 8.000 ευρώ).
Οταν οι δαπάνες που καλύπτονται µε αποδείξειςείναι περισσότερες από τις απαιτούµενες γιατην κάλυψη του αφορολογήτου και µέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ατοµικά ή των30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούµενος δικαιούται µείωση φόρου.
Η µείωση αυτήισούται µε το10% των 3.000 ευρώ, τηςδιαφοράς δηλαδή ανάµεσα στο ποσό που απαιτείται για να κατοχυρώσει κανείς το αφορολόγητο (12.000), και το ανώτατο ύψος δαπανών που επιτρέπεται να δηλώσει (15.000 ευρώ). Αρα το όφελοςείναι 300ευρώ. Οταν, ωστόσο, η αξία των αποδείξεων είναι µικρότερη από την απαιτούµενη για την κάλυψη του αφορολόγητου, ο φορολογούµενος θα επιβαρυνθεί µε φόρο 10% επίτου ακάλυπτου ποσού.
∆ΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Αν η δήλωση κατατεθεί στην Εφορία ή αποσταλεί ταχυδροµικά, οι αποδείξεις συνυποβάλλονται µε τον φάκελο.
Αν υποβληθεί ηλεκτρονικά, φυλάσσονται από τους φορολογούµενους, για να προσκοµιστούν στη ∆ΟΥ, εφόσον τους ζητηθούν.
Σηµειωτέον ότι το υπουργείο Οικονοµικών ανακοίνωσεπρο ηµερών ότι θα προχωρήσει σε δειγµατοληπτικούς ελέγχους για το αν οι αποδείξεις που αναγράφονται στις δηλώσεις ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα.
Και πωςοι πρώτοι που θα ελεγχθούν, θα είναι όσοι έχουν δηλώσει πολύ υψηλά ποσάαποδείξεων συγκριτικά µε τα εισοδήµατά τους.