Ενα πρωτοποριακό φάρμακο που έχει προς το παρόν δοκιμαστεί με επιτυχία μόνο σε ποντίκια δίνει την ελπίδα στους επιστήμονες ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό και στους ανθρώπους.
Ενα πρωτοποριακό φάρμακο που έχει προς το παρόν δοκιμαστεί με επιτυχία μόνο σε ποντίκια δίνει την ελπίδα στους επιστήμονες ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό και στους ανθρώπους και να κάνει την καρδιά να αποκαθιστά μόνη της τις βλάβες της έπειτα από έμφραγμα, ώστε η ζημιά να μη γίνεται μόνιμη.
Ωστόσο, όπως λένε οι ειδικοί, μέχρι να υπάρξει μια τέτοια ασφαλής θεραπεία, η οποία θα λειτουργεί προληπτικά για την αποφυγή του εμφράγματος, θα χρειαστούν τουλάχιστον ακόμα δέκα χρόνια.
Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η φυσική πρωτεΐνη θυμοσίνη βήτα 4 (Tβ4), αν χρησιμοποιηθεί πριν από το έμφραγμα, μπορεί να βάλει την καρδιά στον δρόμο της αυτο-ίασης, κάτι που θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο της καρδιολογικής έρευνας».
Οι επιστήμονες εστίασαν την έρευνά τους σε μια ομάδα κυττάρων (των λεγομένων προγονικών κυττάρων της καρδιάς), τα οποία, όπως τα βλαστικά, μπορούν να μετασχηματιστούν σε διαφορετικά είδη ιστού της καρδιάς στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, αλλά φαίνεται να χάνουν αυτήν την ικανότητα μετά τη γέννηση του μωρού.
Τα κύτταρα αυτά του εξωτερικού στρώματος της καρδιάς (του επικαρδίου) παραμένουν σε φάση ύπνωσης στους ενήλικες, αλλά όπως αποδεικνύεται τώρα, μπορούν να «ξυπνήσουν» χάρη στο νέο φάρμακο και να αναδημιουργήσουν έτσι τον καρδιακό ιστό.
Ο μηχανισμός δράσης δεν είναι ακόμα σαφής, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι η Tβ4 επιδρά μέσω μιας χημικής μεταβολής στο DNA, η οποία αλλάζει την έκφραση των γονιδίων, με τελικό αποτέλεσμα τα προγονικά-βλαστικά κύτταρα της καρδιάς να ενεργοποιούνται ξανά.
Περαιτέρω πειράματα και κλινικές δοκιμές θα πρέπει να αποδείξουν κατά πόσο η Τβ4 «δουλεύει» το ίδιο στις καρδιές των ανθρώπων με τις καρδιές των πειραματόζωων.
Η σημασία ενός τέτοιου φαρμάκου είναι ιδιαίτερη, καθώς λόγω των πρόσφατων ιατρικών εξελίξεων όλο και λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις, κατά συνέπεια όμως όλο και περισσότεροι θα ζουν με καρδιολογικά προβλήματα.
Οι ερευνητές, εκτός από τη θυμοσίνη βήτα 4, αναζητούν και άλλες χημικές ουσίες και πρωτεΐνες που θα μπορούσαν εξίσου ή και ακόμα πιο αποτελεσματικά να ενεργοποιήσουν την «επαναγέννηση» της καρδιάς γυρνώντας προς τα πίσω το «ρολόι» των κυττάρων της.