Να δρομολογήσει την διαδοχή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον Γιώργο Παπανδρέου 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε άρθρο-παρέμβασή τους με τη μορφή της ανοιχτής επιστολής που ανήρτησαν στις προσωπικές τους ιστοσελίδες.
Να δρομολογήσει την διαδοχή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον Γιώργο Παπανδρέου 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε άρθρο-παρέμβασή τους με τη μορφή της ανοιχτής επιστολής που ανήρτησαν στις προσωπικές τους ιστοσελίδες.
Πρόκειται για τους βουλευτές Κώστα Καρτάλη, Παναγιώτη Ρήγα, Σοφία Γιαννακά, Νάντια Γιαννακοπούλου, Δημήτρη Καρύδη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που στην επιστολή τους υπογραμμίζουν 10+1 σημεία για την πορεία του ΠΑΣΟΚ.
«ΤΟ ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα προοδευτικό αλλά και πολυσυλλεκτικό. Όμως τα δύο τελευταία χρόνια υπέπεσε σε ένα διπλό λάθος: προσάρμοσε το πολιτικό του πρόγραμμα στο μνημόνιο (αντί δηλαδή για το αντίθετο) και εγκλώβισε ασφυκτικά το κόμμα στην κυβερνητική πολιτική» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Τονίζουν ακόμη ότι αν το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να μείνει κόμμα κυβερνητικής ευθύνης, πρέπει να αλλάξει πραγματικά. «Αν πάει στις εκλογές ως άδειο κέλυφος ή ως σύνολο τακτικών χειρισμών, η κοινωνία έχει προδιαγράψει την τύχη του. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει άμεσα, και προφανώς πριν τις εθνικές εκλογές, να ξεκινήσει μία συντεταγμένη και καταστατικά κατοχυρωμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του. Σε ιδέες και σε πρόσωπα. Αν όλα γίνουν θεσμικά και συντεταγμένα, δεν κινδυνεύει η συμφωνία στήριξης και το PSI, ούτε η πορεία της Κυβέρνησης για την επιτυχία της οποίας έχουμε άλλωστε δεσμευθεί. Δεν κινδυνεύει ούτε η ενότητα του ΠΑΣΟΚ» ισχυρίζονται, σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να δρομολογήσει ο Γ. Παπανδρέου.
Επισημαίνουν ακόμη ότι «το ΠΑΣΟΚ οφείλει, πρωτίστως, να κάνει μία ειλικρινή αποτίμηση της πορείας του τα δύο τελευταία χρόνια και να αναζητήσει τις ευθύνες για όσα λάθη έγιναν αλλά κυρίως για όσα απαραίτητα δεν έγιναν», ενώ ζητούν και επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς του.
Αν και παραδέχονται ότι δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουν όλοι στη νέα ταυτότητα, προσθέτουν ότι «θέλουμε να αποφύγουμε ένα επώδυνο χωρισμό και για αυτό υποστηρίζουμε την ανάγκη μετασχηματισμού του ΠΑΣΟΚ, στην κατεύθυνση των σύγχρονων ευρωπαϊκών κομμάτων», σε ένα κοινά συμφωνημένο κορμό κεντροαριστερής πολιτικής.
«Ζητάμε επίσης να παραμείνει στον πυρήνα της πολιτικής του κόμματος ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Διαφωνούμε με τις αντιευρωπαϊκές θέσεις δυνάμεων της αριστεράς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μας ικανοποιεί η ροπή της Ευρώπης προς τον τιμωρητικό διδακτισμό» αναφέρουν σε άλλο σημείο.
Υπογραμμίζουν ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να παρουσιάσει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας «που θα την οδηγήσει στον ευρωπαϊκό κόσμο, στην Ανάπτυξη και θα επιτρέψει να βγούμε από την κρίση με τους ανθρώπους και όχι μόνο με τους αριθμούς». Οι 6 βουλευτές υποστηρίζουν η ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης «που θα κινείται από την κατανάλωση στην παραγωγή. «Θέλουμε το Κράτος να γίνει επιτελικό ώστε να δοθεί γόνιμος χώρος στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την απαξίωση του δημόσιου τομέα που όταν λειτουργεί σωστά αποτελεί βασικό πυλώνα λειτουργίας και ανάπτυξης» υποστηρίζουν.
Τάσσονται ακόμα υπέρ των ανοιχτών σχολείων, των ανοιχτών πανεπιστημίων και δημοσίων υπηρεσίες που να λειτουργούν. «Καμία κατάληψη δε μας βοηθά να λύσουμε τα προβλήματά μας» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Οι ίδιοι ζητούν «να μιλήσουμε με αλήθεια στους πολίτες, γιατί μόνο μέσα από την αλήθεια καλλιεργείται η ελπίδα», να περιγραφεί με ειλικρίνεια η κατάσταση της οικονομίας και να μην διστάσουν να υποστηρίξουν ότι χρειάζονται αρκετά χρόνια – ίσως και μία δεκαετία – για να σταθούμε και πάλι όρθιοι.
«Έχουμε την εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές, οι σοσιαλιστές, η κεντροαριστερά και η αριστερά θα διαθέτουν περίπου το 55% των ψήφων. Η νέα αυτή κοινωνική δυναμική είναι η απάντηση της κοινωνίας στην κρίση. Σε αυτή τη νέα κοινωνική δυναμική, που θα αναζητήσει τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων» αναφέρουν σε άλλο σημείο της επιστολής και ζητούν μια «επανάσταση» νέων ιδεών και νέων δυνάμεων που «να εμπιστευθεί και τις νεότερες γενιές, εγκαταλείποντας την αυστηρή κομματική επετηρίδα, που ορισμένες φορές είναι αυστηρότερη και από αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων».
Οι 6 βουλευτές καταλήγουν: «αρκετοί ισχυρίζονται ότι η συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ είναι μία εσωτερική κομματική υπόθεση για την οποία έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε στο μέλλον. Δεν συμφωνούμε. Η δημοκρατία έχει ανάγκη από ισχυρά κόμματα. Ιδίως σε περιόδους κρίσης».