Ισχυρή αστυνομική παρουσία από νωρίς το πρωί στην πλατεία των Εξαρχείων, με αφορμή την έναρξη εργασιών για την κατασκευή σταθμού Μετρό στην περιοχή, στο πλαίσιο της νέας Γραμμής 4.
Τη διαμαρτυρία τους θέλησαν να εκφράσουν κάτοικοι της περιοχής, που απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ.
Σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 καταγγέλει «την επέμβαση των ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων στις 4.30 το πρωί της Τρίτης». Όπως σημειώνει, «η “Gentrification με ΜΑΤ είναι η απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αμφισβήτηση των Εξαρχείων.
Mετα το πάθημα του Πολυτεχνείου επί χούντας, το μάθημα των καθεστώτων έγινε μεταπολιτευτική πράξη: Το Πολυτεχνείο εξορίστηκε από το κέντρο της πόλης, και ειδικότερα από τη γειτνίασή του με τα Εξάρχεια, αυτή την ιστορική γειτονιά ελευθερίας, αμφισβήτησης, και έντονης πολιτικής ζύμωσης με σαφή αντιεξουσιαστικό προσανατολισμό.
Η πλατεία στάθηκε λίγο πιο δύσκολο να μεταφερθεί-πως να μεταφέρεις μια πλατεία;
Τη λύση έδωσε το Μετρό. Η στρατηγική απόφαση της τοποθέτησης εισόδου στάσης Μετρο ακριβώς στην πλατεία, ελήφθη για να ισοπεδωθούν εκτός από τα δέντρα, ο ελεύθερος χώρος και η ιστορική χρήση και ο συμβολισμός της Πλατείας. Να λιώσουν κάτω από την ανάπτυξη τα φαντάσματα του Άσιμου, της Γώγου και του Παύλου Σιδηρόπουλου, να εμβολίσει ο Μετροπόντικας το συμβολισμό της Μπλέ Πολυκατοικίας, του Λεωνίδα Κύρκου, της Σοφίας Βέμπο και του Φρέντυ Γερμανού, να τσιμεντώσει η Ανάπτυξη την Αντικουλτούρα.
Ήταν αναμενόμενο και έγινε προβλέψιμη πράξη, ότι η κίνηση θα γινόταν ακριβώς στην περίοδο του Αυγούστου που όλη η πόλη θα ήταν αδεια, και η προσοχή των πολιτών στραμμένη αλλού.
Έτσι, στις 4.30 το πρωί σήμερα, μισή ώρα μετά την ώρα που για όσους θυμούνται ο Πλεύρης είχε γυρίσει το προεκλογικό του βίντεο συμβολικής “άλωσης” της πλατείας μέσω της απλής παρουσίας του εκεί το 2019, οι μπουλντόζες εισέβαλαν στην πλατεία Εξαρχείων, φυσικά συνοδευόμενες από καθόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα ΜΑΤ.
Ακόμα κι έτσι, οι κάτοικοι είναι εκεί και αντιστέκονται. Συνεπικουρούμενοι από τα ανειρήνευτα πνεύματα του Γύζη, του Σουρή, του Λαπαθιώτη, αλλά και (για να μην ξεχνάμε) του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, απέναντι στις μεραρχίες της «ανάπτυξης», του gentrification και του airBnB».