«Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο ζήτημα της μη εφαρμογής των νομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις από το 2019.
Μιλώντας στον ιστότοπο newpost.gr, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως επανέλαβε, «έχουμε πλέον τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις».
Σημείωσε, δε, ότι «ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022» και επεσήμανε ότι «τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο».
«Μια από τις αδυναμίες μας ήταν ότι αυτό που θεωρούσαμε εμείς ρίσκο για την ευρωζώνη κι επομένως διαπραγματευτικό όπλο για εμάς, αποτελούσε επιθυμία του κ. Σόιμπλε»
Αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είπε ότι «μια από τις αδυναμίες, για την οποία έχω κι εγώ ευθύνη, ήταν ότι αυτό που θεωρούσαμε εμείς ρίσκο για την ευρωζώνη κι επομένως διαπραγματευτικό όπλο για εμάς, αποτελούσε επιθυμία του κ. Σόιμπλε. Είναι σωστό αυτό που λένε ότι ο κ. Σόιμπλε είναι πιο ευρωπαϊστής από την κ. Μέρκελ. Αλλά υποστηρίζει μια πιο μικρή ευρωζώνη».
Ερωτηθείς αν θα υπήρχε μια «πιο ήπια μνημονιακή συμφωνία» στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στόχους «πιο προσαρμοσμένους στο πολιτικό κλίμα της ευρωζώνης», ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι πρόκειται για υποθετικό ερώτημα και τόνισε πως «η κυρίαρχη άποψη στο Eurogroup ήταν ότι έπρεπε να επιδιωχτεί η ήττα της Αριστεράς», για να μην ευνοηθούν δυνάμεις όπως οι Podemos στην Ισπανία ή το Bloco στην Πορτογαλία.
Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι το κείμενο του 3ου Μνημονίου ήταν καλύτερο από αυτό που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα. Όπως τόνισε, «σε ό,τι αφορά το συμβιβασμό που επετεύχθη τα ξημερώματα της 15ης Ιουλίου 2015, δεν είχαμε άλλη επιλογή». Είπε επίσης ότι ο συμβιβασμός του 2015 «ήταν πολύ δύσκολος, εμπεριείχε μέτρα για τις συντάξεις και τα πλεονάσματα που αντίκεινται στα “πιστεύω” μου και τις αξίες της Αριστεράς».
«Δεν γίνεται να πληρώνεις για φόρους και εισφορές το 70% του εισοδήματός σου»
Για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ , είπε πως στη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων υπήρχαν στρεβλώσεις που έπρεπε να διορθωθούν. «Δεν γίνεται να πληρώνεις για φόρους και εισφορές το 70% του εισοδήματός σου», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα, σημείωσε ότι «η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε από πολύ υψηλότερο επίπεδο, εξαιτίας της προηγούμενης συμφωνίας της Ν.Δ. Μπορέσαμε να το κατεβάσουμε στα όρια των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμμεριζόμαστε την κριτική ότι τα πλεονάσματα αποτελούν μια τροχοπέδη για τους ρυθμούς ανάπτυξης που επιθυμούμε».
«Θα ήταν αφύσικο να μην είχαν αλλάξει οι αντιλήψεις μας – Αισθάνομαι Αριστερός»
Ερωτηθείς αν «οι αντιλήψεις σας έχουν αλλάξει αυτά τα τρία χρόνια της άσκησης της εξουσία», απάντησε πως «θα ήταν αφύσικο να μην είχαν αλλάξει. Καταλαβαίνω αδυναμίες που είχαν οι παλιότερες αναλύσεις μας. Είχαμε αδύναμες θέσεις σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση. Επιπλέον, παραβλέπαμε την απίστευτη περιπλοκότητα διεθνών οργανισμών όπως η Κομισιόν και το ΔΝΤ». Πάντως, όπως διευκρίνισε, αισθάνεται σαν ένα Αριστερός που παρεμβαίνει ακόμα και στο Eurogroup με βάση τις ιδέες της Αριστεράς.
Για τον Πρωθυπουργό, ανέφερε πως έχουν μια ειλικρινή σχέση με καλή επικοινωνία, ενώ επεσήμαμε πως «όσον αφορά στις πολιτικές μας απόψεις, είναι αυτονόητο ότι έχουμε και διαφωνίες και ταυτίσεις, δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά». Καταλήγοντας, ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, τόνισε: «Απολύτως. Is the Pope catholic?».