Οικονομική «ανάσα» και για τους περίπου 100 χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αναζητά, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» η κυβέρνηση.
Οικονομική «ανάσα» και για τους περίπου 100 χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αναζητά, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» η κυβέρνηση. Πρόκειται για μια ειδική κατηγορία δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό, τα οποία είχαν ιδιαίτερα χαμηλή δόση, αλλά που στην τρέχουσα συγκυρία μπήκαν και αυτά στο «κόκκινο», καθώς οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Τα δάνεια τα οποία χορηγούσε ο ΟΕΚ μέχρι και το 2011 με επιδότηση επιτοκίου και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ήταν κυμαινόμενου επιτοκίου με 15 έτη διάρκεια και η επιδότηση επιτοκίου διαρκούσε 9 χρόνια. Το κυμαινόμενο επιτόκιο ήταν το εκάστοτε επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (0,75% σήμερα) πλέον ενός χαμηλού περιθωρίου προσαύξησης και της εισφοράς 0,12% υπέρ του Δημοσίου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητά τη φόρμουλα που θα επιτρέψει τη ρύθμιση αυτών των δανείων, χωρίς να αλλάξει η σύμβαση, ώστε να διατηρηθεί η επιδότηση επιτοκίου, η οποία κυμαίνεται από 50% ως 100% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τα εισοδήματα του δικαιούχου. Και εξετάζει τη δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας της σύμβασης μετά τα 15 έτη με σαφείς όρους. Και αυτό γιατί η εν λόγω δυνατότητα παρέχεται ήδη με απόφαση του υπουργείου Εργασίας από τον περασμένο Φεβρουάριο, αν και στην ουσία δεν λειτουργεί, καθώς, όπως προκύπτει από καταγγελίες της ΕΚΠΟΙΩ τα πιστωτικά ιδρύματα είτε απαντούν στους δανειολήπτες ότι: «αυτά τα δάνεια δεν ρυθμίζονται», είτε τους ζητούν να τα ρυθμίσουν με νέα σύμβαση η οποία δεν θα προβλέπει επιδότηση.