Οι Έλληνες έφηβοι με διαδικτυακή εξάρτηση φαίνεται να αποκτούν μία κακώς εννοούμενη «άνεση» με το ίντερνετ, παρουσιάζοντας διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» προέκυψε ότι:
-Το 2,4% των εφήβων 15-16 ετών, στη χώρα μας, παρουσιάζουν διαδικτυακή εξάρτηση και το 19,1% οριακή χρήση, που δυνητικά στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές εξάρτησης.
-Το ποσοστό των εφήβων με συμπεριφορές εξάρτησης ήταν μεγαλύτερο στις επαρχιακές πόλεις σε σύγκριση με την Αττική (3,4% έναντι 1,3%).
-Δεν διαπιστώθηκε διαφοροποίηση που να σχετίζεται με το φύλο. Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον τον πρώτο σε συχνότητα λόγο που οι εξαρτημένοι έφηβοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ενώ ακολουθούν τα online παιχνίδια.
-Από το σύνολο των εφήβων, το 63,7% θα δημοσιοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα (το 100% των εφήβων με εξάρτηση), ενώ το 18,5% θα συναντούσαν κάποιον διαδικτυακό φίλο στο φυσικό κόσμο (έναντι 74% των εφήβων με εξάρτηση).
-Το 95,2% των εφήβων με εθισμό στο Διαδίκτυο προέρχονταν από έγγαμες οικογένειες.
-Το 44,4% των εφήβων με εθισμό έχουν συχνή πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το κινητό τηλέφωνο, έναντι 15% όσων δεν κάνουν συχνή χρήση του Διαδικτύου.
Από το καλοκαίρι του 2007, η Μονάδα έχει δεχθεί περισσότερους από 100 εφήβους, με αίτημα την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου, καθώς, το φαινόμενο που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα διεθνώς αποκτά πλέον διαστάσεις και στην Ελλάδα.
Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Saferinternet, ανέλαβε πρόσφατα τον συντονισμό της πρώτης ευρωπαϊκής έρευνας σε επτά χώρες, για τον καθορισμό της επίπτωσης του φαινομένου της διαδικτυακής εξάρτησης. Η έρευνα θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ισλανδία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία, κατά την περίοδο 2011-2012.
Επίσης, μετά από την υπογραφή μνημονίου με το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, ειδικοί της Μ.Ε.Υ. πραγματοποιούν επισκέψεις σε σχολεία και ενημερώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σχετικά με θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο.
Εξάλλου, στη Μονάδα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ 8001180015 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε γονείς και εφήβους σχετικά με θέματα ασφάλειας του Διαδικτύου.