Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ανά τον πλανήτη θα δυσκολεύονται να περπατήσουν στον δρόμο εάν συνεχίσουν την τωρινή συμπεριφορά τους, σε ακόμη μία κλιμάκωση της διαμάχης στην οποία έχει εμπλακεί με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εν όψει δημοψηφίσματος.
Η Άγκυρα ενεπλάκη πρόσφατα σε διαμάχη με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας για το ζήτημα της συμμετοχής Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων σε πολιτικές εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος για το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία, όπου θα αποφασιστεί η αλλαγή ή μη του πολιτεύματος της χώρας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία.
«Εάν η Ευρώπη συνεχίσει έτσι, κανένας Ευρωπαίος σε κανένα σημείο του πλανήτη δεν θα μπορεί να περπατήσει στον δρόμο. Εμείς, σαν Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, σε εκδήλωση για Τούρκους δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
Με βάση το σχέδιο συνταγματικής αλλαγής, που έχει εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση και τίθεται σε δημοψήφισμα, ο εκάστοτε πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης, όπως π.χ. στις ΗΠΑ ή στην Κύπρο, ενώ ο χαρακτήρας της κυβέρνησης θα προσδιορίζεται από τις προεδρικές εκλογές και δεν θα χρειάζεται ψήφος εμπιστοσύνης της Εθνοσυνέλευσης.
Η θέση του πρωθυπουργού καταργείται, ενώ δημιουργείται η θέση του αντιπροέδρου της Τουρκίας, ενός ή περισσότερων, που θα διορίζονται από τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας. Η θητεία του προέδρου θα είναι πενταετής και θα μπορεί να ανανεωθεί μία φορά (ανώτατο όριο δύο θητειών, δηλαδή 10 ετών στην προεδρία), ενώ οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διενεργούνται πάντα ταυτόχρονα.