Εκπαιδευτικοί του 5ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Περιστερίου απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την μετατροπή του σχολείου σε Δημόσιο Ωνάσειο Σχολείο.
Αναλυτικά η επιστολή τους:
Την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025, οι Εκπαιδευτικοί του 5ου ΓΕΛ Περιστερίου ενημερώθηκαν από την εκπαιδευτική ιστοσελίδα ESOS ότι το 5ο Λύκειο επελέγη να είναι ένα από τα δημόσια Ωνάσεια σχολεία (ΔΗΜ.Ω.Σ).
Προφανώς, θεωρούμε την ενημέρωση αυτή αναντίστοιχη της σοβαρότητας μιας τέτοιας είδησης.
Θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μας, η ανακοίνωση να γίνει με επίσημο τρόπο, προτού διαρρεύσει στον Τύπο.
Ο τρόπος δημοσίευσης της απόφασης είναι μία πτυχή και ίσως όχι η πιο σημαντική, αν και συχνά από τα επιμέρους κρίνονται τα σπουδαία.
Πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη ερήμην της σχολικής κοινότητας την οποία αφορά.
Το δέλεαρ της γενναίας επιχορήγησης, που θα λάβει το σχολείο μετά την ένταξή του στο δίκτυο ΔΗΜ.Ω.Σ, είναι μεγάλο.
Όμως, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό (1.000.000 ευρώ), για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής και τον εξοπλισμό του σχολείου, καθώς και η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του με το ποσό των έως 500.000 ευρώ ανά έτος δεν αποτελεί, απλώς, μια επιχορήγηση από το Ωνάσειο Ίδρυμα στο πλαίσιο των κοινωφελών του δράσεων.
Προϋποθέτει ΑΛΛΑΓΗ της ταυτότητας του σχολείου.
Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ
Καθώς τα σχολεία του δικτύου ΔΗΜ.Ω.Σ. είναι Πρότυπα, η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ Λυκείου πραγματοποιείται μετά από εξετάσεις ή τεστ δεξιοτήτων ή συνδυασμό και των δύο.
Οι εξετάσεις αυτές οδηγούν αναπόφευκτα σε αποκλεισμό πολλών παιδιών της γειτονιάς, τα οποία θα αναζητήσουν σχολική μονάδα στα τριγύρω κοντινά σχολεία, όπου γίνουν δεκτά. Έτσι, θα ενταθεί η πίεση στα άλλα σχολεία της περιοχής, καθώς θα κληθούν να απορροφήσουν όσους μαθητές δεν επιθυμούσαν ή δεν κατάφεραν να επιτύχουν την εισαγωγή τους στο Πρότυπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (π.χ. πολυπληθή τμήματα).
Και φυσικά, για να είμαστε ρεαλιστές, ας σκεφτούμε τον έντονο ανταγωνισμό, που θα υπάρξει, για να εξασφαλιστεί η επιτυχία στις εξετάσεις αυτές, ανταγωνισμός, που η εμπειρία λέει ότι με βεβαιότητα οδηγεί στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα.
Πριν προλάβει η εκπαιδευτική κοινότητα να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, κάποια φροντιστήρια ήδη διαφήμιζαν την προετοιμασία για την εισαγωγή στα Ωνάσεια Σχολεία! Η οικονομική αφαίμαξη των γονιών, λοιπόν, θα ξεκινάει από πιο νωρίς. Και με έναν ακόμη τρόπο πλήττεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών για ΕΛΕΥΘΕΡΗ πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Οι μαθητές των ΔΗΜ.Ω.Σ θα συμμετέχουν υποχρεωτικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε Ομίλους και Σύνολα που θα λειτουργούν μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος, δηλαδή, μετά τις 14.10΄ και θα αφορούν πρόσθετα αντικείμενα στις Θετικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στις Γλώσσες, στην Τέχνη, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό.
Ποιος δεν επιθυμεί τον εμπλουτισμό των γνωστικών αντικειμένων; Ποιος δεν αντιμετωπίζει θετικά την εξασφάλιση της δυνατότητας των παιδιών να συμμετέχουν σε δράσεις που θα προάγουν το πνεύμα και την κοινωνικότητά τους;
Οι στόχοι αυτοί, όμως, σε μια υγιή Δημοκρατία και σε μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν είναι δυνατόν να αποτελούν κύριο μέλημα κανενός άλλου πέρα από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού. Η δημόσια παιδεία πρέπει να είναι ΔΗΜΟΣΙΑ σε όλες τις εκφάνσεις της. Τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και οι λειτουργικές ανάγκες του σχολείου μας πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον Δήμο μας.
Το Πρόγραμμα Σπουδών και οι δράσεις του σχολείου μας πρέπει να καθορίζονται από εκπαιδευτικούς φορείς. Και το πιο σημαντικό από όλα, δεν πρέπει να υφίσταται κανενός είδους αποκλεισμός κανενός παιδιού.
Στο Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζεται ρητά στο άρθρο 16, παρ. 2 ότι «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους» και στην παρ. 4 ότι «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της στα κρατικά εκπαιδευτήρια.»
Το σχολείο μας, όπως και όλα τα ΔΗΜ.Ω.Σ, θα διοικείται από εννεαμελή Επιτροπή, στην οποία πέντε μέλη θα ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με απόφαση του αρμόδιου υπουργού και τα άλλα τέσσερα μέλη θα ορίζονται από το Ίδρυμα Ωνάση. Αυτή η σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα αλλοιώνει τον Δημόσιο χαρακτήρα του Σχολείου, ενώ το κράτος παραχωρεί δημόσια περιουσία και παράλληλα ανοίγει τις πύλες για τη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στην δημόσια εκπαίδευση.
Οι εκπαιδευτικοί του 5ου ΓΕΛ θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας σε όσα ερήμην της σχολικής κοινότητας αποφασίστηκαν, σε όσα υπονομεύουν την ισότητα των ευκαιριών για όλους τους μαθητές και επιτείνουν τις κοινωνικές ανισότητες, σε όσα αλλοιώνουν την ταυτότητα του σχολείου μας.
Παραμένουμε πιστοί στο όραμα ενός ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ