PeristeriNews.gr
Πολιτική

Επίσκεψη Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα



Επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό που από τη μια πλευρά στέλνει μηνύματα προς την Τουρκία, αλλά από την άλλη δεν περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις από την ρωσική πλευρά σε επίπεδο δημόσιων δηλώσεων, πραγματοποίησε τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Λαβρόφ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης

Περιφερειακά ζητήματα, οικονομική και ενεργειακή συνεργασία ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας και συζητήσαμε για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter, ενώ στη συνέχεια οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021».

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην Τουρκία και την προκλητική της συμπεριφορά. «Η επίσκεψή σας στην Αθήνα πραγματοποιείται τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά και συνεχίζοντας εξήγησε ότι συζητήθηκε το θέμα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή.

«Ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Τουρκίας αποσταθεροποιεί την περιοχή», σημείωσε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας πως έθεσε στον Ρώσο ομόλογο του το θέμα των εξοπλισμών της Τουρκίας.

«Χθες η Τουρκία εξέφρασε για πολλοστή φορά την πρόθεσή της να συνεχίσει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι φανερό ότι επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων. Η Ελλάδα έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε ο κ. Δένδιας στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στην Άγκυρα ότι «διάλογος υπό το καθεστώς πιέσεων δεν γίνεται να υπάρξει».

Επαναλαμβάνοντας πως «κοινός παρονομαστής σε όλα τα ζητήματα είναι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας», ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Τουρκία έχει νεοοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις». «Εξέφρασα στον κύριο Λαβρόφ την ανησυχία της Ελλάδας για τον ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Συρίας και τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι «η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες ένστασης στην ευρύτερη περιοχή».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο κ. Λαβρόφ, διεμήνυσε ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Λαβρόφ: Τη στάση της Ρωσίας την υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας

«Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Δένδια.

Ο κ. Λαβρόφ, επεσήμανε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια τηρώντας την κοινή λογική και γεωγραφικές ουδετερότητες, ενώ τόνισε ότι οι διαφορές μπορούν να λύνονται «μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός».

«Οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάση του διαλόγου», δήλωσε. «Όσο και να είναι δύσκολη η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου», υπογράμμισε ο Σ. Λαβρόφ.

Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία ναρκοθετεί την ειρήνη

Η επιθετικότητα της Τουρκίας και οι διμερείς σχέσεις ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, πριν ξεκινήσει η συνάντηση, εξήρε τους ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς αιώνων που συνδέουν, όπως είπε, τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας, και σημείωσε ότι η συνάντησή τους γίνεται σε μια δύσκολη συγκυρία, καθοριστική, «καθώς η χώρα μου, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Νότιος Καύκασος, η ευρύτερη περιοχή μας είναι μια περιοχή στην οποία δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ενημερώσει τον κ. Λαβρόφ «για τη δράση της γειτονικής Τουρκίας, η οποία, δυστυχώς, σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη». Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του επειδή η Τουρκία «περιβάλλει αυτή την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών».

Τόνισε ακόμη ότι είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών να ελέγξουν τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές «και να θυμίσουμε σε όποιον τις ασκεί τα πραγματικά του όρια. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά, κύριε υπουργέ, με το μέρος του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, όπως και των κανόνων καλής γειτονίας».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η χώρα μας απέδειξε εμπράκτως τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή υπενθύμιση του κ. Λαβρόφ ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους.

«Η Ελλάδα – το έχουμε ξανασυζητήσει – προφανώς είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν μας εμποδίζει, όμως, κύριε υπουργέ, να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με την Ρωσία. Καθώς, μάλιστα, πλησιάζει η εμβληματική επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στην οποία η χώρα σας βοήθησε καθοριστικά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το 2021 είναι «Έτος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας» και η διπλή αυτή γιορτή θα προσφέρει μία ευκαιρία «να θυμηθούμε τις στιγμές που συμπορευτήκαμε στο παρελθόν, αλλά να οικοδομήσουμε και αυτές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον».

«Γνωρίζετε ότι έχω απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το σχετικό βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πρωτοβουλία των Ρώσων, για τη σημασία της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

Λαβρόφ: ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην εμποδίσουν τις σχέσεις μας

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε το ιστορικό βάθος των διμερών σχέσεων και τη σύνδεση που έχουν οι δύο χώρες στο ιστορικό και πνευματικό επίπεδο και εξέφρασε τη στήριξή του στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι οι σημερινές συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και πρόσθεσε: «Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις».

Επίσης ανέφερε ότι σήμερα με τον Νίκο Δένδια υπέγραψαν το κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του «Έτους Ιστορίας», το 2021, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, για το οποίο, όπως είπε, προγραμματίζεται πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ενδιαφέρουσες όχι μόνον για τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους, αλλά και για το ευρύτερο κοινό των δύο χωρών.

«Πολύ περιεκτικά, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, που είναι πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης. Και συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων – που δεν είναι και λίγα – στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου» είπε ο κ. Λαβρόφ.

Αυτό, όπως είπε, αφορά και ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, «όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου. Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης».

Τέλος, συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη για το ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο και κατέληξε: «Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός, αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε. Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες».

Αλ. Τσίπρας: Άμεσος τερματισμός της τουρκικής επιθετικότητας

Την σημασία που έχει ο τερματισμός της τουρκικής επιθετικότητας για την προώθηση των διερευνητικών και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Κατά τη συνάντηση συνομίλησαν για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων κατά τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τις προοπτικές τους την επόμενη περίοδο. Συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τη Ρωσία για τις σταθερές θέσεις της στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Peristeri News

ΠΑΣΟΚ: Στις συντάξεις δίνεται αύξηση 2,4%, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο 2,7%

Peristeri News

Επέστρεψε στην ΚΟ της ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης

Peristeri News

Leave a Comment