Αμετακίνητη στις βασικές της θέσεις -τόσο τις φορολογικές όσο και τις ασφαλιστικές- εμφανίστηκε η κυβέρνηση.
Από τις τοποθετήσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα προέκυψε ότι:
- Η κυβέρνηση εμμένει στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των αγροτών. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μόνο μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται με προοδευτικά μεγαλύτερο συντελεστή έως και το 2019. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν έκανε ρητή αναφορά ως προς το ποια μπορεί να είναι η νέα περίοδος μεταβατικότητας ενώ υποστήριξε ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί συνολικά από την κυβέρνηση πάντοτε σε συνεννόηση με τους θεσμούς.
-
Ο κ. Αλεξιάδης εξήγγειλε νέο προσδιορισμό της έννοιας τους αγροτικού εισοδήματος ώστε να κλείσουν τα παράθυρα της φοροδιαφυγής.
Θα προχωρήσουν, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, η σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ώστε να φτάσει το 2017 στο 26%. Επίσης, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάργησης της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης. Ο κ. Αλεξιάδης εξήγγειλε νέο προσδιορισμό της έννοιας τους αγροτικού εισοδήματος ώστε να κλείσουν τα παράθυρα της φοροδιαφυγής.
Στο περιθώριο της συνέντευξης Tύπου οι υπουργοί παρέθεσαν στοιχεία που αφορούν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό των αγροτών:
- Ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι από τα 3,3 δισ. ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΟΓΑ, από τις εισφορές τους προέρχεται ένα ποσό της τάξεως των 340 εκατ. ευρώ. Το 91% του προϋπολογισμού του ΟΓΑ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι ο μέσος φόρος που πληρώνει ο κάθε αγρότης είναι 350 ευρώ ενώ ο μέσος φόρος που καταβάλλει κάθε Έλληνας φορολογούμενος ξεπερνά τα 950 ευρώ.
- Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι για το 2017 θα υπάρξουν αγρότες που θα πληρώνουν και λιγότερες εισφορές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ στην 4η ασφαλιστική κλάση για τους οποίους υποστήριξε ότι θα πληρώνουν 38 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Όσο για τους ασφαλισμένους στην 3η κλάση, ανέφερε ότι θα καταβάλλουν 129 ευρώ παραπάνω. Τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν στο έτος 2017 χρονιά κατά την οποία οι εισφορές των αγροτών για την κύρια σύνταξη θα υπολογιστούν με συντελεστή 14%. Για το 2018 και για το 2019 προγραμματίζεται περαιτέρω αύξηση του συντελεστή στο 17% και στο 20%.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί η διατήρηση του ΟΓΑ ως ανεξάρτητου ταμείου αν και ανέφερε ότι ο ίδιος υποστηρίζει την ενσωμάτωσή του στο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο προκειμένου και οι αγρότες να έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες.
Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές.
Τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας, θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση» επισήμανε ότι οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση.
Ανέφερε ακόμη ότι εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών.
«Aνοιχτοί στον διάλογο για διορθώσεις ακροτήτων»
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει διορθώσεις σε θέματα που δημιουργούν μεγάλη πίεση.
Απαντώντας σε ερώτηση και για το ασφαλιστικό των επιστημόνων, διευκρίνισε ότι παραμετρικές αλλαγές, όπως διορθώσεις ακροτήτων ή αλλαγές που δεν αφορούν την ουσία, μπορούμε να τις δούμε. Για να τις κάνουμε, είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, συμπλήρωσε.
«Δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης των συντάξεων στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη»
Σε ό,τι αφορά τους θεσμούς είπε ότι η διαπραγμάτευση δεν προμηνύεται εύκολη.
Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τόνισε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα της διαπραγμάτευσης» ενώ είπε ότι δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης των συντάξεων στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς. «Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει μέσω προβοκατόρικων διαρροών» πρόσθεσε.
Β. Αποστόλου: Αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κάλεσε τους αγρότες «να δουν την επόμενη ημέρα».
«Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος.
Σημείωσε ακόμη ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη. Όπως ανέφερε, κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.