Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, είχε, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, είχε, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επικεντρώνονται στην επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ η εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου θεωρείται δεδομένη.
Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι επικεφαλής της τρόικας πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα ή στα χρονοδιαγράμματα της υλοποίησής τους, ενώ δεν ανησυχούν ιδιαίτερα και για το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ζητούμενο, πάντως, για αυτούς, είναι να μην χαθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αβεβαιότητες, κατά την τρόικα, εντοπίζονται στις δαπάνες του ευρύτερου τομέα της Κεντρικής Κυβέρνησης (ζήτησαν να σφίξουμε το σύστημα σε φορείς που δεν δίνουν στοιχεία, ανέφεραν οι παράγοντες του υπουργείου), η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων (θέλουμε και εμείς να δούμε ιδιωτικοποιήσεις, δηλώνουν οι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ).
Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι “δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ”.
Σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι επικεφαλής της τρόικας θέλουν να δουν πώς θα εφαρμοσθούν αυτές και εάν θα χρειασθούν επιπλέον αλλαγές, ενώ, παράλληλα, αναμένουν τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία.
Όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012- 2015, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ), το οποίο πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Μάιο, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι θα υπάρξει ένας διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και οικονομολόγους, πολιτικά κόμματα για τις στοχευμένες δράσεις που θα απαιτηθούν σε δαπάνες και ανάπτυξη, που θα εξειδικευθούν για κάθε υπουργείο.
Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι στόχος είναι να υπάρξει το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα στην ελληνική οικονομία της τάξεως του 5% του ΑΕΠ, ενώ το θέμα πλέον δεν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά πού πρέπει να υπάρξει στόχευση για να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος.
Συνάντηση με υπουργό Εσωτερικών
Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει πραγματική μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο μόνο από τις αποχωρήσεις υπαλλήλων, οι οποίες έφτασαν το 2010 τις 53.335, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μετά από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, μετά την αποχώρηση των 53.335 υπαλλήλων το 2011 θα προσληφθούν περί τους 10.500 νέους υπαλλήλους, στις οποίες προσμετρούνται οι 2.800 μετατάξεις από τον ΟΣΕ, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν υπερβολικά αιτήματα για προσλήψεις από τους φορείς του δημοσίου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι θα διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών.
Πρόσθεσε δε ότι ανάμεσα σε αυτούς που θα προσληφθούν θα είναι και οι επιτυχόντες στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και οι τελειόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης – Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε ο κ. Ραγκούσης στην τρόικα, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν αποχωρήσει συνολικά, και με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις, 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Ο κ. Ραγκούσης διέψευσε κατηγορηματικά ότι η τρόικα απαίτησε η μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις από το δημόσιο να μετατραπεί σε εφτά αποχωρήσεις, συμπληρώνοντας ότι ούτε τέθηκε τέτοιο θέμα, ούτε υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και το ίδιο ισχύει και για όσα έχουν ακουστεί για περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την τρόικα για το νέο ενιαίο μισθολόγιο του οποίου η επεξεργασία προχωρεί κανονικά, τόνισε ότι δεν ζήτησαν επιτάχυνση της εφαρμογής του, αλλά πρόσθεσε ότι θα εφαρμοστεί το συντομότερο, χωρίς να υπάρξει μεταβατική περίοδος.
Επανέλαβε δε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα είναι σύγχρονο, δίκαιο και θα άρει τις αδικίες που υπάρχουν σήμερα, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι θα κοπούν τα εξωφρενικά επιδόματα και πως οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια θέση θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, ανεξαρτήτως των υπηρεσιών που υπηρετούν.