Viber
PeristeriNews.gr
Απόψεις

Εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821



Πανηγυρικός λόγος του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Αθλητισμού Πετρούπουλης Ευάγγελου Σίμου

Η Ιστορία της ανθρωπότητας είναι ιστορία ταξικών αγώνων. Μόνο η κίνηση των μαζών με μπροστάρηδες τους πιο πρωτοπόρους μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Σήμερα, 190 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, η ανάγκη για αγώνα και το μήνυμα, καθώς και το περιεχόμενό της είναι επίκαιρο. Αποδεικνύεται, ότι ο δρόμος της πάλης και της αποφασιστικής σύγκρουσης είναι μονόδρομος.

Ο λαός μπορεί να ανοίξει το δρόμο στο μέλλον που του ανήκει. Μπορεί να σαρώσει τη μοιρολατρία, μπορεί να επιβάλλει το δίκιο του αν το θελήσει.

Ο ξεσηκωμός του 1821 πραγματοποιήθηκε όταν ο λαός απέκτησε εμπιστοσύνη στο μέγεθος της δύναμης που έχει. Μια μέρα όπως η σημερινή, η κυρίαρχη τάξη με την εξουσία της, παιανίζει θριάμβους και διθυραμβεί για συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα. Αποκρύπτει σκόπιμα το χαρακτήρα της Επανάστασης του 1821.

Το ψέμα και η υποκρισία σε όλο τους το μεγαλείο, για να προβάλλουν το νόημα της λαϊκής εξέγερσης κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της. Οι Έλληνες με τα όπλα, έκαναν αγώνα για να ανατρέψουν την εξουσία των Οθωμανών που τη διαχειρίζονταν μαζί με τους Έλληνες κοτζαμπάσηδες. Η Επανάσταση του 1821, υπήρξε ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην ιστορία του νεοελληνικού έθνους.

Υπήρξε ταυτόχρονα μεγάλος σταθμός και της ευρωπαϊκής ιστορίας, αφού έθιγε την καρδιά του λεγόμενου ανατολικού ζητήματος. Αποκάλυψε την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και απόδειξε ότι η κατάρρευσή της, ήταν ζήτημα χρόνου. Λειτούργησε λοιπόν αφυπνιστικά για μια σειρά λαούς. Παρά τις αντιφάσεις, τους δισταγμούς και τις ελλείψεις της, έχει όλα τα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά μιας επανάστασης.

Κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία και μια διαχρονικότητα ως προς τα μηνύματα που εκπέμπει, αφού διδάσκει πως η πρόοδος του ανθρώπου, δε μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από ριζικές ρήξεις. Οι κινητήριες δυνάμεις της εξέγερσης, (έμποροι, μικροαγρότες, ο μικρός – λαϊκός κλήρος, οι αρματωλοί), είχαν κοινό συμφέρον την εθνική απελευθέρωση και συγκρότηση του ελληνικού έθνους – κράτους, κόντρα στους αντιδραστικούς πρόκριτους που είχαν σχεδόν ταυτιστεί με την οθωμανική εξουσία.

Η τελευταία, ήταν καθεστώς φεουδαρχικό και ιστορικά ξεπερασμένο. Αυτό το λέμε, γιατί πρέπει να εξετάζουμε το κοινωνικοοικονομικό καθεστώς της εποχής γιατί η επανάσταση του λαού μας, είχε εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα, αλλά και βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Η συγκεκριμένη λοιπόν ιστορική επέτειος, έχει ένα συμβολισμό. Αυτόν που αναδεικνύεται από το αποτέλεσμα και κατέγραψε η ιστορία μέσα από τα πραγματικά γεγονότα. Δεν είναι μόνο επέτειος μνήμης και μνημόνευσης των προγόνων μας.

Είναι επέτειος της εθνικής ανεξαρτησίας και σαν τέτοια πρέπει να γιορτάζεται. Στις σημερινές συνθήκες, το μήνυμα έχει επίσης το δικό του περιεχόμενο. Η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, έχοντας αναπτύξει από το 1821, στενούς δεσμούς με το δυτικοευρωπαϊκό κεφάλαιο, κυρίως το αγγλικό, και μετά το Β΄ Παγκόσμιο, με το αμερικάνικο, συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και μηχανισμούς.

Οι οπλαρχηγοί και αγωνιστές του ’21, όπως ο Μακρυγιάννης, γνώριζαν και διέδιδαν το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων, που ήθελαν να ελέγχουν και να ορίζουν τα πράγματα στην Ελλάδα. Ίδιος είναι ο ρόλος τους και σήμερα και δυστυχώς η χώρα μας, δίνει χείρα βοηθείας και συμμετέχει ενεργά σε πολέμους, που σκοπό έχουν τον έλεγχο περιοχών που είναι στρατηγικής σημασίας για την πλουτοκρατία.

Ο λαός της Ελλάδας, έχοντας εμπειρία λοιπόν, από σκλαβιά και κατοχή, πρέπει να καταδικάσει τις επεμβάσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσσοβο και πρόσφατα στη Λιβύη. Χωρίς τον επαναστατικό ξεσηκωμό όλων τον τότε καταπιεσμένων, δε θα υπήρχε αυτό το ιστορικό γεγονός και το αποτέλεσμά του. Έτσι και σήμερα, η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι αγρότες του μόχθου, η νεολαία, μπορούν και πρέπει να συγκροτήσουν τη δική τους Φιλική Εταιρεία, να οργανώσουν τη δική τους αντεπίθεση, για τη δική τους λαϊκή εξουσία.

Η πάλη για έξοδο της Ελλάδας από τον πόλεμο και η αντεπίθεση του λαού στα νέα μέτρα που παίρνονται με πρόσχημα την οικονομική κρίση, αποτελούν το σύγχρονο νόημα του 1821. Ο λαός μας το απέδειξε τότε, πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και σήμερα. Πρέπει να απειθαρχήσει όπως και τότε και να ορθώσει ανάστημα και εμπόδια, στην ισχυροποίηση των σημερινών «κοτζαμπάσηδων».

Να οργανώσει τη δική του σύγκρουση με το ζυγό που του επιβάλλει η κοινωνική εκμετάλλευση. Τότε θα είναι περήφανος, γιατί ως συνεχιστής της ιστορίας θα δημιουργεί το δικό του μέλλον.

Πανηγυρικός λόγος του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Αθλητισμού Πετρούπουλης Ευάγγελου Σίμου

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Συρία

Peristeri News

Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία

Peristeri News

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γύρω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και την κατάργηση του «αγροτικού»

Peristeri News

Leave a Comment