H γερμανική κυβέρνηση απέσυρε όλες τις δυνάμεις Γερμανών στρατιωτών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου.
H γερμανική κυβέρνηση απέσυρε όλες τις δυνάμεις Γερμανών στρατιωτών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο επιβεβαίωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων “Dpa” ότι δύο φρεγάτες και δύο σκάφη με συνολικά 550 άνδρες πλήρωμα έχουν τεθεί υπό εθνική διοίκηση.
Επίσης αποσύρονται περίπου 60 έως 70 Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε αποστολή των αεροσκαφών AWACS στο χώρο της Μεσογείου.
Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής, αν τα γερμανικά πολεμικά σκάφη θα εγκαταλείψουν τη Μεσόγειο.
Η απόφαση της απόσυρσης των Γερμανών στρατιωτών ελήφθη μετά τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων της Συμμαχίας στην υλοποίηση της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.
“Επειδή το εμπάργκο όπλων έχει και μία εκτελεστική πτυχή, η οποία εν ανάγκη θα πρέπει να υλοποιηθεί και με τη χρήση όπλων, η Γερμανία δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οιαδήποτε τέτοια ενέργεια”, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Ταυτόχρονα νέα κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε ,η κυβέρνηση της Λιβύης , όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.
Μιλώντας από την Τυνησία, ο Μπαν είπε ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλ Μπαγνταντί Άλι αλ-Μαχμούντι, τον ενημέρωσε τηλεφώνικα για την εξέλιξη αυτή.
Εν τω μεταξύ, επίθεση με 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων, εξαπέλυσαν οι δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση “Αυγή της Οδύσσειας”, οπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά και βρετανικά πλοία και υποβρύχια.
Την ίδια ώρα, στην Τρίπολη, ακούστηκαν, εν μέσω εκρήξεων, πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες.
Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και επί περίπου δέκα λεπτά ο ουρανός φωτιζόταν από λάμψεις, ιδίως πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του Μουάμαρ Καντάφι.
Το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει έναν ρόλο-κλειδί στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά από συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους ομολόγους του από την Γαλλία και την Βρετανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Νμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς ότι η Ρωσία ανησυχεί για πιθανές απώλειες στις γραμμές των πολιτών της Λιβύης λόγω της “υπερβολικής χρήσης στρατιωτικής βίας”.
Στο μεταξύ, το ισπανικό κοινοβούλιο επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία τη συμμετοχή της χώρας στη διεθνή στρατιωτική επέμβαση, η οποία, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, θα διαρκέσει έως και τρεις μήνες.
Αντίθετα, η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στα στρατιωτικά πλήγματα της διεθνούς δύναμης, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα οργανωθούν, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Hurriyet.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Μουράντ Μεντελσί δήλωσε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του διεθνούς συνασπισμού είναι δυσανάλογοι σε σχέση με την απόφαση του ΟΗΕ και ζήτησε την “άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών”. Ο Μεντελσί κατηγόρησε τις χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό ότι “επιδείνωσαν την κρίση”.
Εξάλλου, το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ζήτησε σήμερα με επιστολή του από τον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι την απελευθέρωση των δημοσιογράφων του Ντέιβ Κλαρκ και Ρομπέρτο Σμιντ που συνελήφθησαν το Σάββατο κοντά στην Ατζνταμπίγια.
“Έχω την τιμή να σας ζητήσω να τους ξαναδώσετε την ελευθερία τους, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης στην οποία αναφέρεστε τόσο συχνά”, γράφει στην επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος του AFP, Εμανουέλ Χογκ.
“Το διάβημα μου αφορά επίσης τον Τζο Ρεντλ, φωτογράφο του πρακτορείου Γκετί, με το οποίο οι δημοσιογράφοι μας του AFP συνεργάζονται στενά”, προσθέτει ο Χογκ.
“Υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, σεβόμαστε αυτές τις υποχρεώσεις, αλλά η Ελλάδα δεν συμμετέχει με δικές της δυνάμεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τον υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.