«Η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη, είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της Ποινικής Δικαιοσύνης» σχολιάζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με αφορμή την καταδίκη σε δεκαετή κάθειρξη 53χρονης καθαρίστριας, η οποία πλαστογράφησε το πτυχίο της Ε΄ Δημοτικού, προκειμένου να μπορεί να βρει δουλειά.
Η ΕΕΔΑ επισημαίνει ότι «ουδέποτε έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις».
Σύμφωνα με την Ένωση, ο διορισμός στο Δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται.
«Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος, όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας.
Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!» αναφέρει η ΕΕΔΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η καθαρίστρια εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του δήμου Βόλου και η κατηγορία ήταν ότι πλαστογράφησε τον τίτλο σπουδών της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου που είχε, ενώ ήταν απόφοιτη της Ε΄ τάξης του Δημοτικού.
Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την απόφαση του Εφετείου. Σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή κι έτσι οδηγήθηκε στις φυλακές Θήβας.
Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.