Ήταν σαν σήμερα 5 Μαΐου, πριν από εννέα χρόνια, όταν το κέντρο της Αθήνας είχε κατακλυσθεί από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης μετείχαν στη μεγάλη πορεία κατά του Μνημονίου που είχε αναγγελθεί λίγες ημέρες νωρίτερα με την ημέρα να εξελίσσεται σε τραγωδία καθώς τρεις άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου.
Όλα ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, 23 άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά αφού έσπασαν το τζάμι στη Marfin Bank, πέταξαν μολότοφ με αποτέλεσμα το κτίριο να τυλιχθεί στις φλόγες. Μέσα στο υποκατάστημα υπήρχαν οκτώ εργαζόμενοι πέντε εκ των οποίων κατάφεραν να διαφύγουν μέσα από τους καπνούς.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των συναδέλφων τους και κόσμου που βρισκόταν στην πορεία, τρεις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και έχασαν την ζωή τους από τις αναθυμιάσεις, ενώ ο καπνός είχε καλύψει όλο το κτίριο. Ήταν η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών), οι οποίοι έχασαν την ζωή τους.
Από τις μετέπειτα αφηγήσεις και μαρτυρίες κατά τη διεξαγωγή της δίκης ήρθαν στο φως τραγικές και συγκλονιστικές πτυχές από το δράμα των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην τράπεζα. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με οικείους τους, ανέφεραν ότι πνίγονται από τον καπνό, ενώ η μοναδική έξοδος ήταν κλειστή. Υπάλληλοι, που διεσώθησαν αφηγήθηκαν τις στιγμές πανικού και ως μοναδική οδό διαφυγής να πηδήξουν από το μπαλκόνι. Το κτίριο είχε μετατραπεί σε «καμινάδα» και ανάμεσα σε ουρλιαχτά πανικού οι εργαζόμενοι έψαχναν απεγνωσμένα να διασωθούν πηδώντας από τα μπαλκόνια στο κενό.
Η πυροσβεστική μετέπειτα εντόπισε στις σκάλες μεταξύ πρώτου και δεύτερου ορόφου τον 36χρονο Επαμεινώνδα Τσάκαλη, στον δεύτερο όροφο την 35χρονη Παρασκευή Ζούλια ενώ η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, που κυοφορούσε, εντοπίστηκε λίγα εκατοστά μακριά από την μπαλκονόπορτα, όπου προσπάθησε να φτάσει για να σωθεί.
Ο πολιτικός κόσμος θυμάται την τραγωδία
Με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανακοίνωσεις τα πολιτικά κόμματα θυμούνται την τραγωδία της Marfin και σημειώνουν πως εννέα χρόνια μετά ακόμη δεν έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη.
«Αγγελική Παπαθανασοπούλου, Παρασκευή Ζούλια, Επαμεινώνδας Τσάκαλης. Πέρασαν 9 χρόνια από τη δολοφονία τους, 9 χρόνια χωρίς να έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ. #marfin”» έγραψε στο λογαρισμό του ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αγγελική Παπαθανασοπούλου, Παρασκευή Ζούλια, Επαμεινώνδας Τσάκαλης. Πέρασαν 9 χρόνια από τη δολοφονία τους, 9 χρόνια χωρίς να έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη.
Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ. #marfin
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) 5 Μαΐου 2019
«Οι ζωές που χάθηκαν στη Marfin θα είναι πάντα η τραγική υπενθύμιση για αυτά που έγιναν, όσο ο διχασμός, η ρητορική του μίσους και η τυφλή βία κυριαρχούσε». Αυτό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη, για τα τραγικά γεγονότα της Marifn, σε ανάρτησή του.
Οι ζωες που χάθηκαν στη Μαρφιν θα ειναι πάντα η τραγική υπενθύμιση για αυτά που έγιναν, όσο ο διχασμός, η ρητορική του μίσους και η τυφλή βία κυριαρχούσε. pic.twitter.com/sroMlsoCwh
— Παύλος Χρηστίδης (@christidisp) 5 Μαΐου 2019
Με ένα βίντεο στο προσωπικό του λογαριασμό ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθύνεται σε αυτούς που συνέπραξαν στο τριπλό έγκλημα της Μαρφίν και τους λέει ότι θα ζουν πάντα με τους εφιάλτες τους. Η ανάρτησή του έχει τίτλο: «Για τη βαρβαρότητα του 2010 που κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε».
Με αφορμή την συμπλήρωση εννέα χρόνων από την τραγωδία στη Marfin ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Μαυραγάνης, θυμίζει ότι τα θύματα εξακολουθούν να ζητούν δικαίωση, ενώ καλεί τους πολίτες να ενωθούν ενάντια σε όσους για να υπηρετήσουν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα «σκοτώνουν την ελευθερία, τη δημοκρατία, τον συνάνθρωπο».
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Μαυραγάνη:
«5 Μάη 2010. Εμπρησμός Marfin. Τρεις ψυχές ζητούν δικαίωση.
Τρεις ψυχές, που χάθηκαν άδικα από δολοφονικά χέρια, που κρατούσαν μολότοφ.
Ας το έχουν αυτό καλά στο μυαλό τους οι ιθύνοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, που τολμά να προτείνει την υποβάθμιση του κακουργήματος της κατασκευής και κατοχής μολότοφ απλά σε πλημμέλημα.
Ας έχουμε όλοι μας υπόψη, ότι, όταν υπάρχουν κοινωνικές εντάσεις, κάποια οργανωμένα κυκλώματα το εκμεταλλεύονται. Κάποιοι, για να πετύχουν οικονομικούς ή πολιτικούς σκοπούς, γίνονται, τάχα, ανώνυμο πλήθος και σκοτώνουν… την ελευθερία, τη δημοκρατία, τον συνάνθρωπο.
Απέναντι σε αυτούς ο λαός ενώνεται. Ας το έχουν και αυτοί υπόψη τους…» .
Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!
Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ
previous post