Σημαντικά στοιχεία για τις μεθόδους περιφρούρησης του κορωνοϊού στο Βιετνάμ μας έστειλε ο Περιστεριώτης Κωνσταντίνος Συλλιγάρδος.
Ο Κωνσταντίνος είναι ένας 34χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Περιστέρι και το 2013 έφυγε από την Ελλάδα έχοντας ζήσει σε Γκάνα, Μεξικό, Βέλγιο, Βουλγαρία δουλεύοντας για τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες ως επιβλέπων μηχανικός (Exxon Mobil, Lukoil κ.α.).
Τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει κέντρο ξένων γλωσσών αγγλικών με δυναμική 900 μαθητών στη Σαϊγκόν του Βιετνάμ.
Ο Κωνσταντίνος θέλησε να μοιραστεί μαζί μας την κατάσταση που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα στο Βιετνάμ ενημερώνοντας μας για τη σοβαρότητα της κατάστασης αφού μιλάμε για μια χώρα που συνορεύει με την Κίνα και βρίσκεται δίπλα από την Νότια Κορέα.
Όπως μας αναφέρει «Το πήραν σοβαρά από την πρώτη εβδομάδα. Έκλεισαν τα σύνορα με Κίνα, σχολεία, αθλητικές δραστηριότητες, και πριν από μερικές μέρες έκλεισαν εστιατόρια και μπαρ. Την πρώτη εβδομάδα είχαν 17 κρούσματα, έκλεισαν πόλεις και βγήκε ο στρατός έξω για απολύμανση ενώ η αστυνομία έβρισκε άμεσα τις επαφές των μολυσμένων και τους έθετε σε καραντίνα. Το σημαντικότερο ήταν ότι ο κόσμος αντέδρασε άμεσα, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, gel κτλ ) όπως επίσης υποχρεωτική θερμομέτρηση σε τράπεζες και σε πολυκατοικίες, αλλά και αποφεύγοντας κάθε κοινωνική συναναστροφή».
Σχετικά με την οικονομική κατάσταση συμπληρώνει: «Το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο για όλους τους κλάδους, αλλά κυρίως της εκπαίδευσης. Η επιχείρηση μου είναι ήδη 2.5 μήνες κλειστή και θα μείνουμε το λιγότερο για 1.5 μήνα ακόμα καλύπτοντας όλες τις υποχρεώσεις (Μισθούς, Μισθώσεις κτιρίων κτλ) αλλά όλοι ξέρουμε ότι αν ξεφύγει το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο».
Κλείνοντας μας ενημερώνει και για ένα όχι και τόσο ενθαρρυντικό στοιχείο: «Την ίδια περίοδο (πρώτη εβδομάδα ) ταξίδευα από Σιγκαπούρη για Ελλάδα όπου συνάντησα κάποιους Έλληνες όπου με ειρωνεύτηκαν που φόραγα μάσκα. Ένα αεροπλάνο όλοι οι Ασιάτες να φοράνε μάσκα και μόνο οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι χωρίς!! Είναι θέμα νοοτροπίας αλλά και δυστυχώς ενημέρωσης . Στην Ασία πήραν μέτρα και στην Ευρώπη λέγαν ότι είναι σαν την κοινή γρίπη».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Βιετνάμ μέχρι στιγμής έχουν 66 κρούσματα κορωνοϊού με κανένα νεκρό.