Viber
PeristeriNews.gr
Οικονομία

Έμφαση σε τρεις τομείς δράσης για την Ελλάδα το 2012



Τρεις ευρείς τομείς στους οποίους η ανάληψη δράσης κατά τη διάρκεια του 2012, αναμένεται να αποφέρει ελπιδοφόρα αποτελέσματα έως τα τέλη του έτους, επισημαίνει η Κομισιόν.

Τρεις ευρείς τομείς στους οποίους η ανάληψη δράσης κατά τη διάρκεια του 2012, αναμένεται να αποφέρει ελπιδοφόρα αποτελέσματα έως τα τέλη του έτους, επισημαίνει η Κομισιόν στην έκθεση της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, την οποία παρουσίασε την Τετάρτη ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Οι τομείς αυτοί είναι:

– Θέση υπό έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και εσόδων, ούτως ώστε τα δημόσια οικονομικά να καταστούν βιώσιμα σε βάθος χρόνου.

– Εξασφάλιση της ροής δανείων προς την πραγματική οικονομία, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη διευκόλυνση της εξασφάλισης δανείων υπό συμφέροντες όρους από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ως μοχλού ανάπτυξης, καθώς, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, χρειάζεται κατεπειγόντως μια μεγάλης κλίμακας αναμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ξανά ένας τόπος τον οποίο εγχώριοι και αλλοδαποί επενδυτές εμπιστεύονται για την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν παρέχονται λεπτομέρειες για το πώς θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια της ΕΕ με σκοπό τη χορήγηση δανείων και εγγυήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς όπως αναφέρεται είναι διαθέσιμα 4 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΕ επέφερε αλλαγές στη νομοθεσία της προκειμένου να την καταστήσει περισσότερο ευέλικτη και πιο ευεφάρμοστη υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα.

Περιγράφονται τα μέτρα που απαιτούνται για την απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα ως μοχλού ανάπτυξης, παραδείγματος χάρη με τη διευκόλυνση και προώθηση των εξαγωγών, τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση του κανονιστικού περιβάλλοντος, την προετοιμασία της ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό τομέων όπως της ενέργειας και των μεταφορών.

Στην ανακοίνωση εξηγείται επίσης το πώς η Επιτροπή θα εργασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (Μνημόνιο) «έχει σχεδιασθεί με στόχο την ενίσχυση της στήριξης που παρέχεται στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις (παραδείγματος χάρη με την εξασφάλιση του ότι οι μειώσεις συντάξεων είναι στοχοθετημένες και δεν θίγουν τους πολίτες οι οποίοι λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις), με την καταπολέμηση των φαινομένων απάτης στον τομέα των κοινωνικών παροχών, με τη μείωση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ώστε να καταστεί δικαιότερο».

Ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης αποτελούν επίσης καίριες συνιστώσες του μετασχηματισμού της Ελλάδας, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει ότι θα συμβάλουν στο να αποκτήσει η χώρα ένα μέλλον πιο δυναμικό και χαρακτηριζόμενο από μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.

Σε πρωταρχικής σημασίας τομείς, όπως η φορολογική διοίκηση και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, το Κτηματολόγιο, η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, η αναδιάρθρωση της Υοπικής Αυτοδιοίκησης και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η ανακοίνωση προσδιορίζει τα θέματα ως προς τα οποία η Επιτροπή θα παράσχει οικονομική στήριξη και τεχνική συνδρομή μέσω της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ειδικότερα, στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει υποστεί τεράστια εκροή καταθέσεων, η οποία έχει προκαλέσει περιορισμένη πρόσβαση σε ρευστότητα και μείωση της αξίας του ενεργητικού του.

Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει με τη σειρά της σε μείωση της δανειοδότησης της πραγματικής οικονομίας και η Κομισιόν τονίζει ότι η αντιμετώπιση αυτού του θέματος, όπως και η αποκατάσταση της ροής ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη.
Ποσό άνω των 4 δισ. ευρώ είναι ήδη διαθέσιμο ως συνδρομή ρευστότητας για ΜμΕ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, υπό τη μορφή μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής και μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων.

Επιπλέον, έχει συσταθεί Ταμείο Εγγυήσεων για τις ΜμΕ με χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, ποσό που θα μπορούσε να πολλαπλασιασθεί με σκοπό την αποδέσμευση 1 επιπλέον δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων από την ΕΤΕπ προς ελληνικές τράπεζες, για την επακόλουθη χορήγηση δανείων σε ΜμΕ.

Ωστόσο, επί του παρόντος, τα χρήματα αυτά δεν φθάνουν στις ΜμΕ, τονίζει η Κομισιόν, λόγω της μειωμένης ζήτησης για επενδύσεις, του υψηλού κινδύνου που συνεπάγεται η χορήγηση δανείων σε ΜμΕ υπό τις παρούσες συνθήκες και της συνακόλουθης δυσκολίας των ΜμΕ να αντλήσουν την αναγκαία συγχρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με το σχέδιο για το 2012, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, διασφαλίζοντας την επιχειρηματική αυτοτέλεια των τραπεζών.

Κατά τους επόμενους 8 οκτώμήνες, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα πρέπει να επισπεύσει την εκταμίευση των 4 δισεκατ. ευρώ που είναι ήδη διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

Η μεταβολή των κανόνων της ΕΕ ώστε να είναι δυνατή η συγχρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης θα πρέπει να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσί, λέει η Επιτροπή

Η ΕΤΕπ θα πρέπει να εκταμιεύσει δάνεια προς ΜμΕ, με την κάλυψη του Ταμείου Εγγυήσεων για τις ΜμΕ, με στόχο τα 160 εκατ. ευρώ το 2012, 400 εκατ. ευρώ επιπλέον έως το τέλος του 2013 και 440 εκατ. ευρώ πριν από το 2015. Εξάλλου, εντός του 2012, η ΕΤΕπ θα διαθέσει 440 εκατ. ευρώ επιπλέον σε ΜμΕ υπό την εγγύηση των ελληνικών αρχών.
Αυτοκινητόδρομοι

Σε συνεργασία με την κυβέρνηση, η Κομισιόν έχει καταρτίσει έναν κατάλογο 181 έργων προτεραιότητας σε σημαντικούς τομείς, ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει τις επόμενες ημέρες την αλλαγή της κοινοτικής νομοθεσίας, ώστε να συσταθεί υπό το συντονισμό της ΕΤΕπ ένας μηχανισμός επιμερισμού κινδύνων, ο οποίος μέσω της μόχλευσης θα μπορούσε να συγκεντρώσει και ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο μηχανισμός θα είναι σε λειτουργία από το Μάιο, ενώ θα αναλάβει να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των πέντε αυτοκινητόδρομων, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν έως 30.000 νέες θέσεις εργασίας. Τα έργα στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους έχουν σταματήσει και πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση, τονίζει η Κομισιόν.

Ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια (ΔΕΗ και ΔΕΠΑ)

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ενεργειακός τομέας κυριαρχείται από λίγες επιχειρήσεις κρατικής ιδιοκτησίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από χαμηλή παραγωγικότητα και εξακολουθούν να κατέχουν οιονεί μονοπωλιακή θέση στην αγορά.

Για το 2012 η Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να δοθεί, όπως τονίζει, η ευκαιρία σε επενδυτές του ιδιωτικού τομέα να εισέλθουν σε μια τεράστια νέα αγορά και θα διευρύνει τις δυνατότητες για μεγάλης κλίμακας μείωση των εξόδων χάρη στην αύξηση της αποτελεσματικότητας που αναμένεται να υπάρξει στις πρώην κρατικές επιχειρήσεις.

Ο διαχωρισμός της εκμετάλλευσης του συστήματος μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας θα ενισχύσει τη διαφάνεια του τομέα και θα διευκολύνει τον ανταγωνισμό με την είσοδο νέων παικτών στις αγορές. Η παροχή τεχνικής συνδρομής θα διευκολύνει την αναμόρφωση των ελληνικών καθεστώτων προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα

Peristeri News

Πόσοι πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας 2025

Peristeri News

Οι νέες αυξημένες τιμές των διοδίων από σήμερα

Peristeri News

Leave a Comment