Η επιδημική κατάσταση στην Ιταλία είναι «σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου», σύμφωνα με τους γιατρούς οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση Κόντε να κηρύξει χωρίς καθυστέρηση «πλήρες lockdown» για να συγκρατηθεί το δεύτερο κύμα του Covid-19.
Η χώρα καταγράφει από 30.000 έως 40.000 νέα κρούσματα την ημέρα με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να δέχεται ισχυρή πίεση, καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας απειλούνται με κορεσμό σε πολλές περιφέρειες και τα νοσοκομεία είναι αναγκασμένα να αναβάλλουν προγραμματισμένες επεμβάσεις και εξετάσεις για άλλες παθολογίες.
«Η κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου», δήλωσε σήμερα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RAI ο καθηγητής Μάσιμο Γκάλι, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων του νοσοκομείου Sacco του Μιλάνου, πρωτεύουσας της Λομβαρδίας, της περιφέρειας που έχει πληγεί περισσότερο στην Ιταλία.
«Οι άλλες ασθένειες δεν κάνουν απεργία επειδή υπάρχει ο κορωνοϊός και πρέπει να οργανωθούμε επειδή διαφορετικά η πανδημία θα κάνει τελικά ζημιές πέραν του ήδη πολύ λυπηρού μεγάλου αριθμού νεκρών», πρόσθεσε.
Η πίεση είναι τέτοια που έξω από πολλά νοσοκομεία της Νάπολης, δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό παραμένουν μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητα περιμένοντας να ελευθερωθούν κλίνες στους θαλάμους ή στα έκτακτα περιστατικά. Γιατροί και νοσηλευτές τοποθετούν έξω από τα ΙΧ φιάλες οξυγόνου, για να βοηθήσουν –όπως μπορούν– τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν εμφανή αναπνευστικά προβλήματα.
Η Ιταλία, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που επλήγη τον Φεβρουάριο από την επιδημία της Covid-19, έχει καταγράψει έκτοτε περισσότερους από 41.000 θανάτους και περισσότερα από 935.000 κρούσματα.
Η κυβέρνηση, επιχειρώντας να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα της επιδημίας, αποφάσισε να κατατάξει τις 20 ιταλικές περιφέρειες σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, προχωρώντας από το κίτρινο, όπου είναι σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο, μέχρι το κόκκινο, όπου επιβάλλεται ένα σχετικά αυστηρό lockdown.
Τέσσερις περιφέρειες τέθηκαν στην κόκκινη ζώνη από την κυβέρνηση και μια πέμπτη αποφάσισε μόνη της να τεθεί σε lockdown χθες, Κυριακή, το βράδυ, ενώ δύο άλλες βρίσκονται στην πορτοκαλί ζώνη και οι υπόλοιπες στην κίτρινη ζώνη.
Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Ιατρικών Συλλόγων, τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, ο Φιλίπο Ανέλι, απαίτησε να επιβληθεί «πλήρες lockdown σε όλη τη χώρα».