Πεδίο μάχης είναι για δέκατη ημέρα η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.
Πεδίο μάχης είναι για δέκατη ημέρα η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντιπάλων του καθεστώτος Μουμπάρακ, από τις οποίες δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ σε συνέντευξή του, τόνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες, όμως φοβάται ότι θα προκύψει χάος, ενώ ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων δήλωσε ότι το ισχυρότερο αντιπολιτευόμενο κίνημα στην Αίγυπτο αρνείται να κάνει διάλογο με την κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, όλο και πιο δύσκολο γίνεται το έργο των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα δραματικά γεγονότα.
Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες ημέρες οι προπηλακισμοί αυτών που καλύπτουν τα ρεπορτάζ για τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά ακόμα και τα αιγυπτιακά, αυξάνονται.
Θύματα επιθέσεων έπεσαν και δύο εκπρόσωποι των ελληνικών μέσων, ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου της Καθημερινής, και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης.
Μαρτυρίες υπάρχουν επίσης και για κλοπές φωτογραφικών μηχανών, αλλά και άλλων συσκευών που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι, από τα δωμάτια των ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν, ενώ μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί και συλλήψεις δημοσιογράφων που έχουν αφαιθεί ελεύθεροι στη συνέχεια.
Ρεπορτάζ διεθνών Μέσων κάνουν λόγο και για απέλαση κάποιων από αυτούς.
Την ίδια ώρα, το παράρτημα του Αλ Τζαζίρα παραμένει κλειστό αφού έχει θεωρηθεί παράνομο από την κυβέρνηση Μουμπάρακ.
Στο μεταξύ, οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα διεξαχθούν τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Όμαρ Σουλεϊμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, ο οποίος μίλησε για “συνωμοσία”, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε με νόμιμα αιτήματα αλλά στη συνέχεια παρείσφρυσαν “υποκινητές”.
Επέκρινε μάλιστα τις “ξένες κυβερνήσεις” γιατί, όπως είπε, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. “Η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας είναι απαράδεκτη και δεν θα την επιτρέψουμε”, τόνισε.
Οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) ζήτησαν η διαδικασία μετάβασης στην Αίγυπτο να αρχίσει από τώρα και καταδίκασαν “όλους αυτούς που χρησιμοποιούν ή ενθαρρύνουν τη βία”.
Υπέρ της μετάβασης της Αιγύπτου στη δημοκρατία χωρίς βία, τάχθηκε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC-4.
“Η βία που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες πρέπει να σταματήσει και η μετάβαση πρέπει να γίνει με τρόπο που να φέρει την πλήρη δημοκρατία και ελευθερία που, ειδικότερα, η νεολαία της Αιγύπτου ζητά”, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην εκπομπή “The Word at One” με την δημοσιογράφο Martha Kearny.
Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι μετέφερε στον Αιγύπτιο πρόεδρο την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας αλλά και των Αιγυπτίων για συγκεκριμένες δράσεις μετάβασης προς την δημοκρατία.