Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή οι Βούλγαροι ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιο, μέσα σε σκηνικό πρωτοφανούς έντασης στις σχέσεις Σόφιας- Άγκυρας που προκαλεί η εμπλοκή της Τουρκίας στις εκλογές.
Η αντιπαράθεση έφτασε στο ανώτατο επίπεδο με την ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων των προέδρων Ταγίπ Ερντογάν και Ρούμε Ράντεφ, ενώ στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα πολίτες εμπόδισαν την είσοδο λεωφορείων που μετέφεραν από την Τουρκία τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους υπηκόους για να ψηφίσουν.
Η τουρκική πλευρά κατηγορεί την Βουλγαρία ότι ασκεί πιέσεις σε τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν το κόμμα της προτίμησής τους-στις εκλογές παίρνουν μέρος δυο κόμματα της τουρκικής μειονότητας-με την Σόφια να καταγγέλλει την Άγκυρα για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της.
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος της, οι σημερινές εκλογές θα καταγραφούν ως μια εσωτερική διαδικασία, η οποία τραυμάτισε τις σχέσεις των δυο χωρών που τα τελευταία χρόνια κινούνται σε εύκρατο κλίμα, με αποκορύφωμα την άψογη συνεννόηση και συνεργασία στην προσφυγική κρίση.
Οι Βούλγαροι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δέκα εφτά πολιτικών κομμάτων και εννέα συνασπισμών απαρτιζόμενων από μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς και οργανώσεις.
Οι πρόωρες εκλογές ήταν επακόλουθο της παραίτησης της κυβέρνησης του κεντροδεξιού συνασπισμού με κορμό το κόμμα GERB του Μποϊκο Μπορίσωφ, μετά την ήττα της υποψήφιάς του στις εκλογές για την προεδρία της Δημοκρατίας, πέρυσι.
Ως προς την έκβασή του κάθε πρόβλεψη θα πρέπει να θεωρείται παρακινδυνευμένη, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το GERB και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κορνέλια Νινοβα, να παλεύουν «στήθος με στήθος», ενώ μάχονται για την τρίτη θέση ο συνασπισμός “Ενωμένοι Πατριώτες», κόμμα με εθνικιστικό και φιλορωσικό προφίλ, και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίων (DPS), το οποίο καταγράφει σημαντική επιρροή στους τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους.
Ως προς τον προεκλογικό διάλογο, μεταξύ των θεμάτων που εμφανίζουν ελληνικό ενδιαφέρον είναι η θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος για επανέναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του έργου κατασκευής του πετρελαιαγωγοί Μπουρκας- Αλεξανδρούπολης που είχε παγώσει επί κυβερνήσεων Μπορίσοφ.
Αν και οι δείκτες της οικονομίας της γειτονικής χώρας, όπου δραστηριοποιούνται περί τις δεκατρείς χιλιάδες μικρές ή μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, εμφανίζουν θετικό πρόσημο, η Βουλγαρία δεν παύει να είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προσέλευση αναμένεται να είναι μεγάλη και ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα υπάρχει αργά το βράδυ.