Εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών του Μπλόκου Λόφου διοργάνωσαν την Κυριακή 13/10, στην πλατεία Μπλόκου, Λόφος Αξιωματικών (Θηβών και Τζων Κέννεντυ) οι Κομματικές Οργανώσεις Περιστερίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΕΠ της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» όπου ανάμεσα στα άλλα είπε:
“… To πρωί της 6ης Ιούλη του 1944 οι Γερμανοί και οι Ταγματασφαλίτες ξύπνησαν τους Περιστεριώτες, καλώντας τους άντρες της συνοικίας να συγκεντρωθούν στην πλατεία. 4.000 ναζί μαζί με χαφιέδες θέλουν να εξαρθρώσουν τους ΕΛΑΣίτες που μένουν στην πόλη. Μαζεύουν όλους τους άντρες από 14 μέχρι 70 ετών στο Λόφο Αξιωματικών περίπου 5.οοο παλληκάρια. Αρκετοί αγωνιστές κατάφεραν να κρυφτούν στο Λιγνιτωρυχείο του Αη Βασίλη, αφού η Οργάνωση του ΕΑΜ στο εργοστάσιο είχε πάρει ανάλογα μέτρα. Δεν χτυπήθηκαν παράνομα σπίτια και γιάφκες όπλων και τροφίμων.
Στο μπλόκο πήραν μέρος και άλλα “παλληκάρια” όπως ο συνταγματάρχης Πλυτζανόπουλος, αρχηγός των Ταγμάτων Ασφαλείας, ο στρατηγός Λάμπου, αρχηγός της Ειδικής Ασφάλειας, ο λοχαγός Παναγιωτόπουλος της ανακριτικής ομάδας, ο συνταγματάρχης Πάτερης, οι εκτελεστές των ταγμάτων Κόλακας, Κοτζαμάνης, Γιαννακάς και Λάζαρης. Παρόντες ήταν και οι κουκουλοφόροι Ατζίμπαμπας, Στριφτός και Γιαννοπούλου. Αυτά τα παλληκάρια ήταν από νωρίς ξύπνιοι για να κάνουν και αυτοί τη “δουλειά” τους: να βασανίζουν, να χτυπούν να βρίζουν, να απειλούν.
Για άλλη μια φορά οι δύο Ελλάδες συναντήθηκαν. Αυτή του κόσμου της δουλειάς και του αγώνα και η άλλη των επιχειρηματικών ομίλων, του κέρδους, του ατομισμού και της ρουφιανιάς (…)
Με πίστη στο δίκιο του λαού, με τόλμη στον καθημερινό αγώνα, με καθημερινή προσπάθεια για γνώση. Τα σκυλιά γαβγίζουν το καραβάνι προχωράει.
Κοιτάμε λοιπόν μπροστά, στα σύγχρονα διδάγματα που εξάγονται από τη μελέτη της Ιστορίας και η δεκαετία του 1940 προσφέρει πολλά διδάγματα.
Σαν χτες άλλωστε πριν 75 χρόνια έγινε η απελευθέρωση της Αθήνας. Και είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί στην Ελλάδα δεν αποτελεί αργία αυτή η ημερομηνία αλλά η έναρξη του πολέμου. Για τον απλούστατο λόγο ότι την Ελλάδα την απελευθέρωσε το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, ο λαός της με το Κομμουνιστικό Κόμμα μπροστά. Και αυτό δεν γίνεται να το γιορτάζουν οι αστικές κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα (…)
Το ξέρουν καλά αυτό οι απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Οι απαντήσεις που δίνουν, μαζί με το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για νεοναζί φασίστες, κλασσικούς συντηρητικούς ή σοσιαλδημοκράτες, ή ακόμα και για ροζ, λάιτ αριστερούς, εύπεπτους για το σύστημα είναι ενδεικτικές του τρόμου που τους έχει καταλάβει.
Γι’ αυτό και στη θέση των μνημείων του κόκκινου στρατού στήνουν αγάλματα των ΕΣ-ΕΣ, οργανώνουν κυνήγι μαγισσών και καταδικάζουν πρόσωπα και σύμβολα.
Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας που το Ευρωκοινοβούλιο με τις ψήφους του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων και των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών ψήφισε κατά πλειοψηφία ένα κατάπτυστο κοινό αντικομμουνιστικό ψήφισμα με τον τίτλο “Η σημασία της μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης”. Πρόκειται για ότι πιο χυδαίο, βρώμικο, και αντιεπιστημονικό έχει γραφτεί και ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια.
Γιατί δεν μένουν στο γνωστό ανιστόρητο ψέμα τους ταυτίζοντας το φασισμό με τον κομμουνισμό. Το πάνε ακόμα παραπέρα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ σε αυτό το ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί τη Σοβιετική Ένωση και τον Κόκκινο Στρατό που συνέτριψε τις ναζιστικές ορδές ως συνεργάτες των ναζί.
Ψήφισαν μάλιστα ότι ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος ΞΕΚΙΝΗΣΕ από το Σύμφωνο «Μόλοτοφ – Ρίμπεντροπ». Ότι δηλαδή τα βρήκαν η Σοβιετική Ένωση και η ναζιστική Γερμανία για να ξεκινήσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος.
Μιλάμε δηλαδή για βιασμό της ιστορικής αλήθειας, ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού, σφοδρό αντικομμουνισμό βγαλμένο από άλλες εποχές”.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης σύντομο χρονικό απήγγειλε η Ιωάννα Σωτηροπούλου ενώ κατά τη λήξη της στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ, του ΚΚ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Ακολούθησε σύντομο μουσικό αφιέρωμα.