PeristeriNews.gr
Τεχνολογία

Είναι ο σκληρός μου δίσκος χαλασμένος; Κατανοώντας τα σημάδια και τις λύσεις



Ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της συσκευής, καθώς εκεί είναι που αποθηκεύονται όλα τα αρχεία, τα έγγραφα, οι φωτογραφίες και πολλά ακόμα δεδομένα.

Τα αρχεία αυτά, είτε είναι σημαντικά για την τρέχουσα ζωή μας, είτε αποτελούν αγαπημένες αναμνήσεις, που θέλουμε να έχουμε για πάντα. Τι συμβαίνει όμως όταν ο σκληρός δίσκος αρχίζει να δυσλειτουργεί; Είναι χαλασμένος ή πρόκειται απλώς για μια μικρή βλάβη;

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα συνήθη σημάδια βλάβης του σκληρού δίσκου και τι μπορείς να κάνεις για να διαπιστώσεις από μόνος σου τι συμβαίνει και ενδεχομένως, να  διορθώσεις το πρόβλημα που υπάρχει.

Σημάδια βλάβης του σκληρού δίσκου

Ένα σημαντικό σημείο από το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις, για να διαπιστώσεις αν ο σκληρός δίσκος στον υπολογιστή σου είναι χαλασμένος, είναι να αρχίσεις να παρατηρείς. Αν η συσκευή αντιμετωπίζει όντως κάποια δυσλειτουργία, αυτή θα γίνει έγκαιρα εμφανής.

Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας να ξεκινήσεις να παρατηρείς τι το διαφορετικό κάνει η συσκευή σου και σε βάζει σε σκέψεις για κάποια πιθανή βλάβη. Αυτό το σημείο είναι σημαντικό, τόσο για να μπορέσεις να κινηθείς στοχευμένα στην επίλυση μόνος σου, όσο και για να εξηγήσεις σε κάποιον να τεχνικό τα σημάδια βλάβης του δίσκου.

Παρακάτω έχουμε δημιουργήσει μία λίστα με τα πιο βασικά σημάδια, που παρατηρούνται όταν ένας σκληρός δίσκος παύει να λειτουργεί φυσιολογικά.

Περίεργοι θόρυβοι

Μια από τις πρώτες ενδείξεις βλάβης του σκληρού δίσκου είναι οι παράξενοι θόρυβοι που προέρχονται από τον υπολογιστή σου. Οι ήχοι που κάνουν κλικ, τρίξιμο ή βουητό είναι σίγουρα προειδοποιητικοί και πιθανόν να υποδηλώνουν μηχανικά προβλήματα στη μονάδα δίσκου. Αν ακούσεις τέτοιους θορύβους, είναι σημαντικό να δράσεις γρήγορα.

Χαμηλή απόδοση

Μια εμφανής μείωση της ταχύτητας και της απόκρισης του υπολογιστή σου, μπορεί να σχετίζεται με μια πιθανή βλάβη του σκληρού δίσκου. Εάν εργασίες που ήταν προηγουμένως γρήγορες και ομαλές, τώρα χρειάζονται σημαντικά περισσότερο χρόνο, αξίζει να διερευνήσεις αν ο σκληρός  δίσκος είναι ο ένοχος.

Συχνές διακοπές και κολλήματα

Οι τυχαίες διακοπές του συστήματος, το «πάγωμα», ή τα γνωστά «κρασαρίσματα» μπορεί να είναι ενδεικτικά προβλήματα του σκληρού δίσκου. Εάν αυτά τα προβλήματα επιμένουν, ο σκληρός δίσκος μπορεί να δυσκολεύεται να διαβάσει ή να γράψει δεδομένα με συνέπεια.

Θέματα αρχείων και φακέλων

Η δυσκολία στην πρόσβαση, το άνοιγμα ή την αποθήκευση αρχείων μπορεί να υποδεικνύει ότι ο σκληρός δίσκος παρουσιάζει βλάβη. Εάν αρχίσεις να αντιμετωπίζεις σφάλματα κατά την εκτέλεση βασικών λειτουργιών αρχείων, είναι ώρα να εξετάσεις την καλή κατάσταση του σκληρού δίσκου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πιθανό να αρχίσεις να παρατηρείς αρχεία να εξαφανίζονται, καθώς όταν υπάρχει βλάβη στο σκληρό δίσκο, δεν αποθηκεύονται σωστά τα αρχεία και χάνονται.

Πώς θα εξακριβώσεις ότι η βλάβη οφείλεται στον σκληρό δίσκο;

Έχοντας φτάσει μέχρι εδώ, το σίγουρο είναι ότι υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στον υπολογιστή σου και ίσως, να έχεις εντοπίσει και κάποια από τις παραπάνω πιθανές βλάβες. Ωστόσο, για να προσδιορίσεις ότι η βλάβη αυτή οφείλεται όντως στο σκληρό δίσκο και όχι σε κάποιο άλλο τεχνικό μέρος του υπολογιστή, χρειάζεται λίγο παραπάνω ψάξιμο.

Κάτι που σου προτείνουμε να κάνεις είναι να ελέγξεις τα μηνύματα σφάλματος, που βγάζει αυτόματα η συσκευή και σχετίζονται με το σκληρό δίσκο κατά την εκκίνηση ή κατά τη χρήση του υπολογιστή. Αυτά τα μηνύματα μπορούν να παρέχουν πολύτιμες ενδείξεις σχετικά με τη φύση του προβλήματος.

Επιπροσθέτως, ίσως σε βοηθούσε να «τρέξεις» κάποιο διαγνωστικό εργαλείο. Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν ενσωματωμένα διαγνωστικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να αξιολογήσουν την κατάσταση του σκληρού δίσκου. Για παράδειγμα, οι χρήστες των Windows μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ενσωματωμένο βοηθητικό πρόγραμμα “Check Disk”, ενώ οι χρήστες του macOS μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Disk Utility.

Τέλος, η τεχνολογία SMART είναι μια λειτουργία που ενσωματώνεται στους σύγχρονους σκληρούς δίσκους. Διάφορα εργαλεία τρίτων κατασκευαστών μπορούν να αναλύσουν τα δεδομένα SMART και να παρέχουν πληροφορίες για τη συνολική κατάσταση της μονάδας του δίσκου σου.

Ανακεφαλαιώνοντας

Η κατανόηση των σημαδιών και των λύσεων μιας βλάβης σκληρού δίσκου, θα λέγαμε ότι είναι μία διαδικασία σχετικά εύκολη για όλους. Εφόσον εντοπίσεις την πηγή του προβλήματος, θα γίνει αυτομάτως πιο εύκολη και η λύση του.

Παρόλα αυτά, η ανάκτηση δεδομένων από δίσκο SSD δεν αποτελεί μία εύκολη υπόθεση για όλους, καθώς είναι απαραίτητα τα κατάλληλα εργαλεία και οι ανάλογες γνώσεις. Γι’ αυτό είναι αρκετά σημαντικό να απευθυνθείς στους ειδικούς για πιο έγκαιρη επίλυση του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάς να κάνεις αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σου ή ακόμα και να επενδύσεις σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, που μπορεί να διασφαλίσει τα αρχεία σου από υποκείμενες βλάβες της μονάδας του υπολογιστή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Χάκαραν σκούπες-ρομπότ

Peristeri News

Ο Κωνσταντίνος Φουντάς πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN

Peristeri News

Η Google ξεκινά διαγραφές λογαριασμών Gmail

Peristeri News

Leave a Comment