Αν είστε κηπουρός που του αρέσει να πειραματίζεται τότε θε έχετε σίγουρα διαβάσει ή ακόμα και δοκιμάσει τη συνταγή για εντομοκτόνο από σαπουνόνερο.
Αν είστε κηπουρός που του αρέσει να πειραματίζεται τότε θε έχετε σίγουρα διαβάσει ή ακόμα και δοκιμάσει τη συνταγή για εντομοκτόνο από σαπουνόνερο.
Οι αναλογίες που προτείνονται είναι πολλές, όπως και οι συνδυασμοί με διάφορα ενισχυτικά υλικά (οινόπνευμα, φυτικό λάδι κ.λπ.). Μήπως όμως τελικά μπορείτε να βλάψετε τα φυτά, αντί να τα προστατεύσετε;
Τα υγρά σαπούνια που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο των πιάτων είναι πράγματι πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των μαλακόσομων εντόμων (π.χ μελίγκρες, αλευρώδης κ.α.). Η δράση τους οφείλεται στην ικανότητά τους να καταστρέφουν το κηρώδες εξωτερικό κάλυμμα του σώματος των εντόμων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διατηρηθεί η υγρασία του σώματός και τελικά να ξηραίνονται και να πεθαίνουνι.
Το ίδιο όμως κηρώδες κάλυμμα έχει και το φυτό! Η καταστροφή του δεν προκαλεί άμεσα το θάνατο όπως στο έντομο, αλλά η σταδιακή απώλεια υγρασίας προκαλεί ξηρανση και πτώσεις των φύλλων.
Τα εντομοκτόνα σαπούνια που μπορεί κανείς να βρει σε φυτώρεια, δεν περιέχουν τις ουσίες αυτές που καταστρέφουν την εξωτερική στρώση της φυτικής επιδερμίδας κι έτσι δεν προκαλούν προβλήματα με την εφαρμογή τους.
–Τι να επιλέξετε
Σίγουρα η πιο ασφαλής λύση είναι να χρησιμοποιείτε ειδικά εντομοκτόνα σαπούνια ώστε να μην έχετε καμία απώλεια από τα φυτά σας. Αν πάλι θέλετε να έχετε τη λύση κατευθείαν από την κουζίνα σας, τότε θα είστε προσεκτικοί στις αναλογίες και στη συχνότητα των επεμβάσεων.
Καλό είναι να πειραματίζεστε με μικρές ποσότητες σαπουνιού και να κάνετε δοκιμαστικό ψεκασμό σε ένα σημείο του φυτού ώστε να ελέγξετε μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες τυχόν σημάδια καψίματος. Αν το φυτό δείχνει ανθεκτικό, τότε συνεχίζετε με τον ψεκασμό ολόκληρης της φυλλικής επιφάνειας.