Όταν σπαταλάμε τρόφιμα, σπαταλάμε την εργασία, τις επενδύσεις και τους πολύτιμους πόρους (όπως νερό, σπόρους, ζωοτροφές κ.λπ.) που προορίζονται για την παραγωγή τους, καθώς και τους πόρους που διατίθενται για τη μεταφορά και την επεξεργασία τους.
H σπατάλη τροφίμων αυξάνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.
Τα τρόφιμα που «χάνονται» από τη συγκομιδή μέχρι τη διάθεση στη λιανική, ονομάζονται απώλεια τροφίμων και υπολογίζεται σε περίπου 14% των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως. Το τμήμα των τροφίμων που σπαταλάται σε επίπεδο καταναλωτή ή λιανικής αναφέρεται ως σπατάλη τροφίμων. Η μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων είναι απαραίτητη σε έναν κόσμο όπου εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν καθημερινά.
Οι 12 συμβουλές του ΕΦΕΤ για να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων: