PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Έχετε αναρωτηθεί πόσα καταφύγια πολέμου βρίσκονται στο Περιστέρι



Με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών πολλοί αναρωτιούνται τι συμβαίνει με τα καταφύγια πολέμου στο Περιστέρι και γενικότερα στην Αττική.

Μπορεί στη χώρα μας να μην έχουμε στην καθημερινότητά μας κάποιο ενδεχόμενο πολέμου αλλά τα παλαιότερα χρόνια υπήρξαν τέτοιες ανάγκες και η Ελλάδα διαθέτει κάποια καταφύγια πολέμου.

Πώς θα προστατευθεί ο πληθυσμός;

Στη χώρα μας υπάρχουν υπόγειοι χώροι ειδικής κατασκευής, που προορίζονται κατά κύριο λόγο για την προστασία των αμάχων και σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» υπάρχουν 992 καταφύγια τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενήσουν από 280.000 έως 360.000 κατοίκους της πρωτεύουσας.

Τι προδιαγραφές διαθέτουν και πως λειτουργούν;

Κάποια εξ αυτών είναι δημόσια και διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό: ύδρευση, αποχέτευση, σύστημα εξαερισμού, ακόμα και ιατρείο.

Άλλα είναι ιδιωτικά και πολλές φορές αποτελούν χώρους που, σε καιρό ειρήνης, χρησιμοποιούνται για να καλύψουν άλλες ανάγκες.

Έτσι, ένα πάρκινγκ ή η αποθήκη μιας επιχείρησης μπορούν να λειτουργήσουν ως τόποι καταφυγής και προστασίας άμαχου πληθυσμού, αρκεί ο ιδιοκτήτης τους να τα εκκενώσει – όπως υποχρεούται – σε περίπτωση ανάγκης εντός 24 ωρών.

Οι πολίτες που συμμετέχουν στις ανοιχτές εκπαιδεύσεις Πολιτικής Άμυνας κάθε χρόνο μαθαίνουν που πρέπει να απευθυνθούν όταν ηχήσει ο συναγερμός, καθώς και σε ποιους χώρους συγκέντρωσης κοινού θα αναρτηθούν χάρτες και οδηγίες.

Η ακριβής τοποθεσία των καταφυγίων παραμένει απόρρητη. Η λίστα των καταφυγίων ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια, καθώς λόγω της οικοδομικής δραστηριότητας αλλάζει συνεχώς.

Πόσα καταφύγια πολέμου βρίσκονται στο Περιστέρι

Πραγματοποιώντας μια γρήγορη αναζήτηση σε βιβλιογραφία και άρθρα του διαδικτύου παρατηρούμε ότι δεν έχουν γίνει γνωστά καταφύγια πολέμου στο Περιστέρι και τη Δυτική Αθήνα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν αφού όπως αναφέραμε η λίστα των καταφυγίων είναι απόρρητη.

Γενικά με βάσει τις προδιαγραφές των καταφυγίων μπορούμε να σκεφτούμε κάποια υπάρχοντα κτίρια δημόσια και ιδιωτικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τέτοιες ανάγκες.

Οι τρείς σταθμοί Μετρό στο Περιστέρι και το υπόλοιπο δίκτυο της Αθήνας

Σημειώνεται πως ένα ασφαλές καταφύγιο θεωρείται και το Μετρό. Σύμφωνα με δημοσίευμα, πολίτες μπορούν να αναζητήσουν προστασία όχι μόνο στις πλατφόρμες έκδοσης εισιτηρίων και τις αποβάθρες, αλλά – υπό προϋποθέσεις – και στις μήκους πολλών χιλιομέτρων σήραγγες. Με αυτή τη λογική οι τρεις σταθμοί Μετρό της πόλης μπορούν να χρησιμεύσουν για τέτοιους σκοπούς.

Τα πιο διάδημα καταφύγια πολέμου στην Αθήνα

Στην Αθήνα (Λυκαβηττός, Αρδηττός, Πολύγωνο κ.α.), στον Πειραιά (Προφ. Ηλίας, Καστέλα, Δραπετσώνα κ.α.), στα νότια προάστια (Ελληνικό, Βούλα, Γλυφάδα), στα βόρεια (Κηφισιά, Παπάγου, Ψυχικό), στο Σούνιο, στη Ραφήνα. Ανάμεσα σ’ αυτά τα καταφύγια υπάρχουν μερικά όπως της «Μεγάλης Βρετανίας», του Μεγάρου της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και το υπόγειο του Μεγάρου του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Συνελήφθη 16χρονος για revenge porn

Peristeri News

Πέθανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης

Peristeri News

Άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο στο Άγιο Όρος

Peristeri News

Leave a Comment