Οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της βιομηχανίας δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι έρχονται κι άλλες “δύσκολες μέρες” για την ελληνική μεταποίηση, αλλά θέλουν να πιστεύουν ότι το 2011 μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο ζοφερό απ’ ό,τι έδειξαν ορισμένα στοιχεία ερευνών τον τελευταίο μήνα του 2010.
Οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της βιομηχανίας δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι έρχονται κι άλλες “δύσκολες μέρες” για την ελληνική μεταποίηση, αλλά θέλουν να πιστεύουν ότι το 2011 μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο ζοφερό απ’ ό,τι έδειξαν ορισμένα στοιχεία ερευνών τον τελευταίο μήνα του 2010.
Γεγονός είναι ότι ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, που συντάσσει το ΙΟΒΕ με βάση τις προοπτικές για την παραγωγή, τις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων και τις εκτιμήσεις για τη συνολική ζήτηση, κατρακύλησε τον περασμένο Δεκέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, υποχωρώντας στις 71,3 μονάδες, ενώ δύο μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο, είχε ανέλθει στις 78,5 μονάδες.
Επίσης, εξασθένησαν οι προβλέψεις για την πορεία των εξαγωγών και ο βαθμός χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού έπεσε στο 69%. “Καταιγίδα” προμήνυε, εξάλλου, η απογοητευτική ανακοίνωση του επικαιροποιημένου Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για τον μήνα Δεκέμβριο, κάνοντας λόγο για “σημαντική επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα”.
Πράγματι, παρά την πτώση που κατέγραψε τον Δεκέμβριο, ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία το 2010 διαμορφώθηκε στις 75,8 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2009.
Ο όγκος της μεταποιητικής παραγωγής τον χρόνο που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου μειώθηκε μεν κατά 4,9%, ωστόσο η πτώση του επιβραδύνθηκε σημαντικά, αφού το 2009 είχε εμφανίσει μείωση κατά 11,2%. Δεν είναι “όλα μαύρα” λοιπόν, αλλά ουδείς αρνείται ότι η αισιοδοξία απουσιάζει.
Μέσα σε μια διετία η ελληνική μεταποίηση απώλεσε περί το 16% της παραγωγής της, γεγονός που εξηγεί τη δραματική αύξηση των άνεργων βιομηχανικών εργατών και υπαλλήλων, αν και ηχηρά “λουκέτα” δεν υπήρξαν.
Η μεγαλύτερη ανησυχία φαίνεται να εδράζεται στο γεγονός ότι είναι αμφίβολο αν θα συνεχιστεί και κατά το 2011 η τάση ανόδου των εξαγωγών, που συγκράτησε σε υποφερτά επίπεδα, ανάλογα με την πτώση του ΑΕΠ της χώρας, την πτώση της παραγωγής το 2010. Μόνο το 1/5 των βιομηχανιών της χώρας, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ κατά τον μήνα Δεκέμβριο, προέβλεπαν αύξηση των εξαγωγών τους το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Πέντζος, πάντως, δείχνει να μην έχει αμφιβολίες, αν όχι αυταπάτες, για το τι επιφυλλάσσει το 2011 για την ελληνική βιομηχανία. “Γιατί να είναι καλύτερο το 2011; Δυστυχώς θα είναι χειρότερο, θα μειωθεί κι άλλο η παραγωγή και θα ενταθούν τα προβλήματα επιβίωσης πολλών επιχειρήσεων” είναι τα πρώτα του λόγια, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αλλά προσθέτει αμέσως: “Θα μπορούσε να είναι καλύτερο, θα είναι πράγματι καλύτερο, αν υπάρξουν μέτρα για την πραγματική οικονομία”. Οπως και το ΙΟΒΕ, έτσι και οι παράγοντες της βιομηχανίας συναρτούν οποιαδήποτε σταθεροποίηση ή και βελτίωση των παραγωγικών επιδόσεων του τομέα με τη λήψη σειράς μέτρων τόνωσης της εγχώριας προσφοράς και ζήτησης.