PeristeriNews.gr
Media

DIGEA: H κάλυψη ξεπερνά το 60% του πληθυσμού



Ενα χρόνο μετά την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών και του πλάνου ψηφιοποίησης απο τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, σήμερα η κάλυψη ξεπερνά το 60% του πληθυσμού της χώρας.

Ενα χρόνο μετά την έναρξη των ψηφιακών εκπομπών και του πλάνου ψηφιοποίησης απο τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, σήμερα η κάλυψη ξεπερνά το 60% του πληθυσμού της χώρας.

Στην Αττική εκπέμπονται 23 ψηφιακά κανάλια (2 μπουκέτα της DIGEA, 2 μπουκέτα περιφερειακών σταθμών από την Αίγινα, 2 μπουκέτα κρατικών καναλιών), ενώ σύντομα από την Αίγινα θα εκπέμψει και η ΕΡΤ.

Στη Θεσσαλονίκη θα εκπέμψουν και τα κανάλια της Digital Union.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στη σχετική συνέντευξη Τύπου της DIGEA κατά την οποία ο πρόεδρος του δ.σ. Κώστας Κιμπουρόπουλος και ο γενικός διευθυντής Γιώργος Μαθιός ενημέρωσαν για την πορεία του ψηφιακού εγχειρήματος.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε πως στην Ελλάδα η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεδομένου ότι δεν υπήρξε συνολικά αλλαγή του σήματος, αλλά σταδιακές διακοπές του αναλογικού.

Ιδιαίτερα σημαντικό σημείο στη διαδρομή του εγχειρήματος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, χαρακτηρίστηκε επίσης η ένταξη στην εταιρεία DIGEA και περιφερειακών σταθμών.

Όπως διευκρινίστηκε, συνολικά υπάρχουν 23 κέντρα εκπομπής για τη μετάβαση, στα οποία όταν ξεκινάει η ψηφιακή σταματά η αναλογική μετάδοση (ελληνική ιδιαιτερότητα), με εξαίρεση, τον Υμηττό και το Χορτιάτη.

Στα δυο αυτά κέντρα μέχρι την πλήρη μετάβαση προβλέπεται παράλληλη εκπομπή αναλογικού και ψηφιακού σήματος. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας θα πρέπει με την έναρξη του ψηφιακού σήματος να προσαρμόζεται άμεσα στα νέα δεδομένα, αφού δεν θα έχει αναλογικό σήμα.

Χωρίς νομική κάλυψη η ραδιοφωνική ψηφιακή εκπομπή

Όπως είπε ο κ. Κιμπουρόπουλος, η ΕΡΤ ξεκίνησε να συμμετέχει στην μετάβαση με την εκπομπή των αναλογικών της καναλιών, πριν από μια εβδομάδα και έκανε λόγο για μία μεταβατική περίοδος για την ΕΡΤ.

«Η νέα πολιτική ηγεσια, η οποία αναλαμβάνει τα ηλεκτρονικά μέσα, έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής. Αναμένουμε ως εκ τούτου, να σταματήσει σύντομα και αυτή η φόρτωση ραδιοφωνικών προγραμμάτων στο ψηφιακό μπουκέτο, η οποία δεν προβλέπεται από το νόμο.

Οι συχνότητες αυτή τη στιγμή είναι λίγες και θα πρέπει να εξυπηρετήσουν την ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξοδεύουμε τώρα, το σπάνιο πόρο των συχνοτήτων, για πειραματισμούς», παρατήρησε, ενώ παράλληλα θα πρέπει να καθορισθούν οι σκοπιμότητες της χρήσης του φάσματος και στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το κέντρο εκπομπής Πάρνηθας, ο κ. Κιμπουρόπουλος ανέφερε πως εν περιλαμβάνεται στην ψηφιακή μετάβαση και για το λόγο αυτό σταμάτησε και η εκπομπή των καναλιών της ΕΡΤ, από εκεί. Υπάρχουν τεχνικοί λόγοι που δεν μπορεί να συμμετάσχει η Πάρνηθα στη μετάβαση, εξήγησε, αφού η εκπομπή από εκεί δημιουργούνται ισχυρές παρεμβολές.

Αναφορικά εξάλλου με παλιά ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ, ο πρόεδρος της DIGEA εκτίμησε πως θα πρέπει να αναθεωρήσει η ΕΡΤ την εκπομπή του μπουκέτου Plus, το οποίο -όπως είπε- άρχισε να μεταδίδεται χωρίς καμία νομική κάλυψη, πριν από κάποια χρόνια και ξέμεινε στις συχνότητες. Η κίνηση αυτή θα πρέπει να γίνει και δεδομένης της έναρξης των εκπομπών των τριών αναλογικών καναλιών της ΕΡΤ με ψηφιακό τρόπο.

Στο ερώτημα για είναι δυνατή η λήψη του ψηφιακού σήματος σε αρκετές περιοχές της Αττικής, ο κ. Μαθιός διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιείται μόνο το 80% των δυνατοτήτων εκπομπής, προκειμένου να υπάρξει παράλληλη εκπομπή ψηφιακού και αναλογικού σήματος.

Ειδικά στην Αττική, εξήγησε, προβλέπονται 13 κέντρα εκπομπής και χρησιμοποιούνται μόνο τρία για να μπορέσει να διασφαλιστεί η διπλή εκπομπή. «Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τις ψηφιακές εκπομπές, αφού με μόνο δυο κέντρα εκπομπής, έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες μας».

Όσο για το πότε θα υπάρξει η πλήρης μετάβαση, ο κ. Κιμπουρόπουλος τόνισε πως το πρόβλημα είναι η αδειοδότηση των κέντρων εκπομπής.

«Ήδη έχουμε πάρει όλες τις εγκρίσεις, από τους εμπλεκόμενους φορείς, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις από τις περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεν φημίζονται για την παραγωγικότητά τους … Εχουμε εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες και από την ΕΕΤΤ ωστόσο από πλευράς περιφερειών, έχουμε πάρει άδεια μόνο για τη θέση εκπομπής του Καμαρίου», παρατήρησε και κάλεσε την Πολιτεία να βοηθήσει στο όλο εγχείρημα, βρίσκοντας τρόπους επιτάχ
υνσης των διαδικασιών.

Ήδη, γνωστοποίησε, έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος για τα άλλα τρία σημεία από όπου εκπέμπουμε ψηφιακά -έχουμε ήδη καταθέσει φάκελο και για τα 23 σημεία- και εκρεμμεί η αδειοδότηση από τις τοπικές αρχές.

Συγκεκριμένα για την επιτάχυνση της μετάβασης στην Ελλάδα, η DIGEA προτείνει:

1. Να δημιουργηθεί άμεσα συντονιστικός φορέας για τη μετάβαση με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων (Ψηφιακοί πάροχοι, κανάλια, υπουργεία και ανεξάρτητες αρχές που εμπλέκονται).

2. Συμμετοχή του κράτους και επένδυση στην ενημέρωση του πολίτη, κόστος το οποίο μέχρι στιγμής το έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου ο ιδιωτικός τομέας. Σε χώρες ίσης δυναμικότητας με την Ελλάδα, η ενημέρωση των πολιτών αποτελεί κοινή προσπάθεια των κρατών και των φορέων, με δαπάνη που ξεπέρασε τα 200 εκατ ευρώ. Στην Ελλάδα η DIGEA έχει δώσει ποσο που ξεπερνά τα 500 χιλιάδες ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος για την μετάδοση των μηνυμάτων από τα κανάλια.

3. Άμεση επίλυση των εκκρεμοτήτων αδειοδότησης των κέντρων εκπομπής με πρόβλεψη δυνατότητας εκμετάλλευσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Τι θα δούμε στα κανάλια παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα

Peristeri News

Πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας

Peristeri News

Τα Όσκαρ 2025 θα μεταδοθούν και μέσω streaming

Peristeri News

Leave a Comment