Καταδικάζει η Διεθνής Αμνηστία, παραθέτοντας μαρτυρίες για απαράδεκτες μεθόδους καταστολής.
Τη χρήση «υπερβολικής βίας» από τις δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας κατά τις διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας καταδικάζει η Διεθνής Αμνηστία, παραθέτοντας μαρτυρίες για απαράδεκτες μεθόδους καταστολής στις ειρηνικές, σε μεγάλο βαθμό, διαδηλώσεις.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δηλώνει σχετικά με τα επεισόδια ότι δεν είναι ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δίνει μαθήματα στην Ελλάδα, αλλά αναμένει από κάθε κράτος-μέλος να σέβεται το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.
Η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης και σήμερα, Πέμπτη, δημοσιεύεται στην ευρωπαϊκή διαδικτυακή πόλη EUobserver σε άρθρο υπό τον τίτλο «Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει τις μεθόδους καταστολής των ελληνικών διαδηλώσεων».
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι «υλικό βίντεο και μαρτυρίες καταδεικνύουν την επαναλαμβανόμενη χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία κατά την διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης δυσανάλογης και αδιάκριτης χρήσης δακρυγόνων ουσιών και άλλων χημικών εναντίον ειρηνικών στην μεγάλη τους πλειονότητα διαδηλωτών».
«Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας στη Πλατεία Συντάγματος έγιναν μάρτυρες περιστατικών όπου ειρηνικοί διαδηλωτές χτυπήθηκαν από αστυνομικούς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση της Διεθνούς Aμνηστίας
«Ρίψη δακρυγόνων κατά τη σύγκρουση της ελληνικής αστυνομίας με τους διαδηλωτές στην Αθήνα.
Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πρέπει να χρησιμοποιούν υπερβολική βία, όταν διαχειρίζονται καταστάσεις βίας κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στην Αθήνα. Σύμφωνα με αναφορές, διαδηλωτές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, όταν η Αστυνομία έκανε μαζική χρήση δακρυγόνων.
Οι συγκρούσεις εκτυλίχθηκαν κατά την διάρκεια διήμερης διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος εναντίον ενός μη δημοφιλούς νομοσχεδίου για μέτρα λιτότητας, που εγκρίθηκε σήμερα (29/06) από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
‘Οι κατά κύριο λόγο ειρηνικές διαδηλώσεις των τελευταίων δυο ημερών αμαυρώθηκαν ξανά από μια μειονότητα ταραχοποιών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία’ δήλωσε ο Τζον Ντάλουσεν, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
«Η αστυνομία έχει καθήκον να εμποδίσει τη βία και να συλλάβει τους υπευθύνους, αλλά πρέπει, επίσης, να διασφαλίσει ότι η χρήση βίας είναι αναλογική και ότι κατευθύνεται μόνο εναντίον των βίαιων διαδηλωτών. Δεν πρέπει να παρεμποδίζει το νόμιμο δικαίωμα της μεγάλης πλειονότητας των ειρηνικών διαδηλωτών να συναθροίζονται και να διαδηλώνουν στην Πλατεία Συντάγματος» επισημαίνει.
Συνδικαλιστικοί φορείς κήρυξαν χθες (28/06) 48ωρη γενική απεργία αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να εισαγάγει νέα μέτρα λιτότητας. Η Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, απέναντι από το Κοινοβούλιο, είναι το σημείο συγκέντρωσης χιλιάδων διαδηλωτών κατά την διάρκεια της απεργίας.
Το ελληνικό κίνημα των «Αγανακτισμένων» συγκεντρώνεται ειρηνικά στην πλατεία επί πολλές εβδομάδες.
Υλικό βίντεο και μαρτυρίες καταδεικνύουν την επαναλαμβανόμενη χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία κατά την διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης δυσανάλογης και αδιάκριτης χρήσης δακρυγόνων ουσιών και άλλων χημικών εναντίον ειρηνικών στην μεγάλη τους πλειονότητα διαδηλωτών.
Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας στη Πλατεία Συντάγματος έγιναν μάρτυρες περιστατικών όπου ειρηνικοί διαδηλωτές χτυπήθηκαν από αστυνομικούς.
Το νέφος των δακρυγόνων ουσιών στην Πλατεία Συντάγματος ανάγκασε μεγάλο μέρος διαδηλωτών να υποχωρήσει στο εσωτερικό του σταθμού του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος και τους παρακείμενους δρόμους, από όπου συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους.
Πολλοί διαδηλωτές φέρονται να έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα που προκλήθηκαν από την εισπνοή δακρυγόνων ουσιών και αρκετοί διαδηλωτές και αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί».
Δήλωση της Κομισιόν
Είναι ευθύνη των ελληνικών Αρχών να διαχειρίζονται τα ζητήματα δημόσιας τάξης, δήλωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πία Αρεκίλντε, για τα επεισόδια στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Πία Αρεκίλντε τόνισε ότι ρόλος της Επιτροπής δεν είναι να δίνει μαθήματα στην Ελλάδα, αλλά αναμένει από κάθε κράτος-μέλος να σέβεται το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.
Κάθε πράξη βίας είναι λυπηρή και απαράδεκτη, επισήμανε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.