Γράφει η Σοφία Αλεξοπούλου
Την Δευτέρα 6/5 παρακολούθησα την εκδήλωση «Διερεύνηση των Αναπτυξιακών Δυνατοτήτων του Δήμου Περιστερίου» Πρόταση ομάδας μελέτης από το Πανεπιστήμο Δ.Α.
Περίμενα, ότι θα παρουσιαζόταν, μία συνολική πρόταση ανάπτυξης για το δήμο μας που θα αποτελούσε την αρχή μιας διαδικασίας συζητήσεων-αναζητήσεων-προτάσεων όχι μόνο των δημοτικών συμβούλων αλλά και όλων των συνδημοτών μας.
Η εκδήλωση όμως, ήταν μία παρουσίαση πρότασης στην ‘ομάδα νίκης ‘ του δημάρχου, για την επόμενη τετραετία, όπως τονίσθηκε αρκετές φορές.
Θεωρώ απαράδεκτο, και το ανέφερα στο πρόσφατο Δ.Σ. , να πληρώνονται χρήματα του δήμου, για μελέτη του δήμου, να παρουσιάζεται η μελέτη με το λογότυπο του δήμου, και να χρησιμοποιείται ως προεκλογικό υλικό μιας παράταξης.
Ως προς τη σύνθεση της ερευνητικής ομάδας, αξίζει να σημειωθεί το περιορισμένο πεδίο ενδιαφερόντων (πέραν 1-2 ατόμων της ομάδας) σχετικά με ζητήματα αναπτυξιακού και χωρικού σχεδιασμού, το οποίο είχε σημαντική επίπτωση στην ποιότητα και κυρίως τις επιλογές του παρεχόμενου έργου και τις αναπτυξιακές δυνατότητες, την εξής μία δηλαδή, που αυτό διατύπωσε.
Είναι σαφές ότι η «προσέλκυση επισκεπτών ειδικού ενδιαφέροντος», όπως προτάθηκε από την εν λόγω ομάδα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει τη μοναδική αναπτυξιακή δυνατότητα του Δ. Περιστερίου• αμφίβολο δε είναι, με όρους επιστημονικής επάρκειας, αν μπορεί καν να αποτελέσει μία τέτοια δυνατότητα.
Δυστυχώς, προφανώς και υπό την καθοδήγηση των στελεχών του Δήμου Περιστερίου, αποτέλεσε τον μοναδικό! άξονα στον οποίο εστίασε και ανέλυσε η εν λόγω μελέτη.
Επίσης είναι σαφές ότι το Περιστέρι δεν διαθέτει σημαντικής υπερτοπικής εμβέλειας πολιτιστικές ή άλλες υποδομές ή πολιτιστικούς πόρους που,( λαμβάνοντας υπόψιν το είδος αλλά και τη φέρουσα ικανότητά τους), θα μπορούσαν να αποτελέσουν «ορόσημα» (landmarks) για την προσέλκυση επισκεπτών ειδικού ενδιαφέροντος στη λογική του “branding” της πόλης, όπως διατυπώθηκε από μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Εκτός αν, ως επισκέπτες ειδικού ενδιαφέροντος νοούνται οι επισκέπτες που συναθροίζονται στις καφετέριες που βρίσκονται συγκεντρωμένες στις διάφορες γειτονιές του Περιστερίου (Βεάκη, Μπουρνάζι κ.λπ.) και αυτό προδιαγράφεται να είναι το μέλλον του Περιστερίου.
Αντίθετα, σημαντικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τις αστικές περιοχές στην παγκόσμια κοινότητα τόσο από επιστημονική άποψη αλλά και από την άποψη της χάραξης προτεραιοτήτων και των σχετικών πολιτικών, δεν αναφέρθηκαν καν από τους μελετητές.
Τα ζητήματα αυτά θα μπορούσαν να διερευνηθούν και να αποτελέσουν άξονες προβληματισμού και κινητοποίησης και των πολιτικών δυνάμεων, προς καινοτόμες αναπτυξιακές προοπτικές, με σημαντικές επιπτώσεις στη φυσιογνωμία και στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία της πόλης του Περιστερίου.
Τέτοια ζητήματα αποτελούν για παράδειγμα οι επιλογές προς την κατεύθυνση της «έξυπνης, βιώσιμης και ανθεκτικής πόλης», βασικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις για τη χάραξη αστικών πολιτικών στο πλαίσιο και του Ευρωπαϊκού οράματος για τις πόλεις• και πεδίο εστίασης πόλεων που κάνουν σοβαρή δουλειά για να διασφαλίσουν την αναπτυξιακή προοπτική και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών τους σε ένα ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Κορυφαίο επίσης ζήτημα στον προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας αποτελεί σήμερα το ζήτημα της Κυκλικής Οικονομίας και της κινητοποίησης όλων των παραγόντων των τοπικών αστικών οικοσυστημάτων (πολιτών, επιχειρήσεων, φορέων λήψης αποφάσεων κ.λπ.) προς την κατεύθυνση αυτή για την παραγωγή αξίας για τις περιοχές και τη στήριξη καινοτόμου και μη ,τοπικής και υπερτοπικής επιχειρηματικότητας.
Τα ζητήματα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΒΑΚ) και της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) βρίσκονται επίσης στην καρδιά του ενδιαφέροντος στις σύγχρονες πόλεις που συμμερίζονται και κάνουν πράξη, μαζί με τους πολίτες τους, δράσεις που αποσκοπούν στην αφύπνιση περιβαλλοντικά φιλικών συμπεριφορών στις τοπικές κοινωνίες και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις των αστικών περιοχών και τον ενεργό ρόλο τους απέναντι στη διαχείριση αυτών.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η μεν παρουσίαση από την ερευνητική ομάδα έδωσε στους παρευρισκόμενους ένα «μάθημα» σχετικό με τη χρησιμότητα, την αναγκαιότητα και την αξιοποίηση των συμμετοχικών διαδικασιών ως των κυρίαρχων επιστημονικών προσεγγίσεων στη διαχείριση των προβλημάτων μιας σύγχρονης και δημοκρατικής πόλης, η πράξη όμως της σχετικής μελέτης έδωσε ένα μάθημα του πως ξεπερασμένες επιστημονικές πρακτικές μπορούν να εφαρμόζονται και να οριοθετούν αποφάσεις για το μέλλον μιας πόλης και τους πολίτες της ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ.
Το στοιχείο αυτό αναδεικνύεται επίσης ανάγλυφα από την παντελή απουσία της σχετικής μελέτης από τον διαδικτυακό τόπο του Δήμου Περιστερίου και την ευρεία κοινοποίηση αυτής μέσα από τα διαθέσιμα μέσα του Δήμου.
Σε μία τέτοια περίπτωση, η εκδήλωση της παρουσίασης της εν λόγω μελέτης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πεδίο έκφρασης της άποψης των συμπολιτών μας σχετικά με το αποτέλεσμά της.
Τα «φτωχά» και επιστημονικά ελλιπή και σε απόσταση από τον σύγχρονο προβληματισμό των πόλεων στην παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή κοινωνία αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης απετέλεσαν απλά αντικείμενο μιας πολιτικής φιέστας χαμηλών πολιτικών και επιστημονικών προδιαγραφών και φιλοδοξιών, σε αντίθεση με αυτό που αρμόζει στη σύγχρονη πραγματικότητα και τους πολίτες του Περιστερίου.
Σοφία Αλεξοπούλου
Πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π.
Δημοτική σύμβουλος Δ. Περιστερίου
Υποψήφια στους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ – Θ.ΚΑΠΟΤΑΣ