Με το χειρόφρενο ανά χείρας, το πόδι στο γκάζι και με κόκκινες γραμμές τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς αναμένεται να προσέλθουν στο διάλογο επί του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες.
Με το χειρόφρενο ανά χείρας, το πόδι στο γκάζι και με κόκκινες γραμμές τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς αναμένεται να προσέλθουν στο διάλογο επί του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες, αν και η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με ομηρία το επιβατικό κοινό.
Μάλιστα, ο υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας έστειλε νέο τελεσίγραφο στους εργαζόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.
Μέχρι στιγμής μόνο οι εργαζόμενοι στο Μετρό και το Τραμ έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους όσο κρατάει ο διάλογος, ενώ οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα μεταφοράς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει για σήμερα, Δευτέρα, αλλά και την Τετάρτη και την Πέμπτη στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι και από τις 11 έως τις 3 αντίστοιχα, ενώ οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο ανακοίνωσαν στάση εργασίας την Τρίτη 12 με 4 το απόγευμα.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, το πιθανότερο είναι η πρώτη επαφή της ηγεσίας του ΥΥΜΔ να γίνει σήμερα ή αύριο, Τρίτη, με τους συνδικαλιστές του μετρό και του τραμ, ενώ για τους υπόλοιπους το μέλλον του διαλόγου είναι αβέβαιο αν δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.
Σε συνέντευξή του στο “ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ”, ο κ. Ρέππας τονίζει ότι “στόχος του υπουργείου είναι η εξυγίανση και η αναδιοργάνωση των φορέων, ώστε να έχουν προοπτική και μαζί με αυτούς να αισθάνονται ασφαλείς και οι εργαζόμενοι”.
Και προσθέτει, “αν αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα για ιδιωτικοποιήσεις ζημιογόνων φορέων, τότε ακολουθούν απολύσεις”.
Παράλληλα ο κ. Ρέππας στέλνει και ένα μήνυμα προς τους συνδικαλιστές, λέγοντας ότι “τα στερεότυπα του συνδικαλισμού βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την εποχή που μπήκαμε και πως αντί να κάνουμε το προσωπικό πρόβλημα εθνικό ζήτημα, να κάνουμε το εθνικό ζήτημα προσωπικό πρόβλημα”.