Βάσει συνθηκών οι Έλληνες θα κοιτάξουν να κάνουν φέτος διακοπές με ασφάλεια και επιλέγουν νησιά covid-free σε Αιγαίο και Ιόνιο.
Δεν είναι κρυφό ότι ο ΕΟΔΥ έχει ρίξει μεγάλο βάρος στους ελέγχους για κορωνοϊό σε πολλά μεγάλα και μικρότερα νησιά της χώρας μας ώστε να είναι έτοιμα για την καλοκαιρινή περίοδο.
Το νησί που γεννήθηκε από ένα ηφαίστειο
Με λίγη υπομονή στο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από Πειραιά που αγγίζει τις 13 ώρες θα βρεθείτε σε ένα πραγματικό επίγειο παράδεισο που δημιουργήθηκε από τον κρατήρα ενός ηφαιστείου.
Αναφερόμαστε στη Νίσυρο που για τους πιο ψαγμένους αποτελεί σταθερό προορισμό διακοπών.
Φέτος το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων έχει γίνει μια από τις πιο ελκυστικές επιλογές αφού συνδυάζει λίγο κόσμο, άνετες διακοπές και άφθονες επιλογές σε παραλίες και φαγητό.
Πρόκειται για ένα νησί που λόγω της ταλαίπωρης πρόσβασης του, δεν βρίσκεται καν στο top-5 προορισμών στα Δωδεκάνησα. Ακόμα κι η Τήλος μοιάζει να αποκτά περισσότερη προτίμηση.
Αυτό έχει την πρακτική του εξέλιξη στο ότι η ελάχιστη ύπαρξη τουρισμού, τα ελάχιστα ίχνη μη ντόπιων ορδών (οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 1.000 και το καλοκαίρι ζήτημα να τριπλασιαστούν), δεν εξανάγκασαν το νησί να γίνει πλωτή τουριστική μονάδα.
Οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι της μορφής απλών καταλυμάτων, οι παραλίες είναι όλες ανοργάνωτες, οι περισσότεροι δρόμοι δεν ενδείκνυνται για μικρά οχήματα και προσφέρεται περισσότερο για πεζοπορία.
Τα Νίκια, το Εμποριό και το Μανδράκι είναι οι πιο γνωστοί του οικισμοί, ενώ υπάρχει και το Λακκί, το μέρος στο οποίο καταλήγουν όλες οι πεζοπορικές διαδρομές, όλα τα μονοπάτια.
Είναι το σημείο που μπορείς να δεις τους υδροθερμικούς κρατήρες.
Στο Εμποριό υπάρχει και μια φυσική σάουνα στην είσοδο μιας σπηλιάς που αποτελεί must στο νησί.
Οι παραλίες όπως είπαμε, είναι ανοργάνωτες.
Αυτές αναλαμβάνουν μόνο την απόλαυση του τοπίου.
Λευκή Παραλία, Παχιά Άμμος, Πάλοι, Κατσούνι, Αυλάκι και Χοχλάκια είναι αυτές που πρέπει να βάλεις πάνω πάνω στη λίστα σου.
Λόγω του κρατήρα, τα νερά στις περισσότερες είναι ρηχά στα πρώτα 5-6 βήματα και μετά βαθαίνουν απότομα, μεταβαίνοντας από το πράσινο στο σκούρο μπλε.
Στις ταβέρνες θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις συνταγές που γεννήθηκαν στη Νίσυρο όπως το κατσικάκι καπαμά, τους ρεβυθοκεφτέδες που τους αποκαλούν πιττιές, τις μπουκουνιές (χοιρινό μαγειρεμένο στο λίπος του), τη μυζήθρα και την τρύγια που είναι τυρί μέσα σε κρασί, τα ξεροτήγανα, τους λουκουμάδες και τις παστελαριές (ξερά σύκα με αμυγδαλόψυχα και σουσάμι).
Στα σημαντικά της Νισύρου είναι τα ιαματικά λουτρά και το Ηφαιστειολογικό Μουσείο που μπορούν να σου προκαλέσουν το ενδιαφέρον ή η ευχέρεια για μονοήμερες στα νησιά Γυαλί, όπου γινόταν παλιά εμπόριο οψιδιανού, Στρογγυλή και Άγιο Αντώνιο.
Αφήστε το αυτοκίνητο και ανακαλύψτε τον παράδεισο
Τιρκουάζ νερά, καταπράσινα πευκοδάση και γραφικά χωριουδάκια περιμένουν τους λίγους υπομονετικούς που θα αφήσουν το αυτοκίνητο απέναντι και θα έρθουν να το εξερευνήσουν.
Στην Αιτωλοακαρνανία, απέναντι ακριβώς από το γραφικό ψαροχώρι του Μύτικα, βρίσκεται ένα μικρό αλλά καταπράσινο νησάκι, με σμαραγδένια νερά και παραδοσιακούς οικισμούς.
Ο λόγος για τον Κάλαμο Λευκάδας, που μαγεύει τους επισκέπτες με τη γοητεία του, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα σε όλους μας κάτι από την ομορφιά της αυθεντικής Ελλάδας, που δεν έχει αλλοιωθεί ακόμη από την άμετρη τουριστική ανάπτυξη.
Το καΐκι από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας περνά στον Κάλαμο τρεις φορές την ημέρα –πρωί, μεσημέρι και απόγευμα.
Μεταφέρει λίγους επισκέπτες, ελάχιστους ξένους τουρίστες, κι αμέτρητες προμήθειες για τα καφενεία, τα mini market και το ταβερνάκι του νησιού.
Κιβώτια με χαρτοπετσέτες, συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού, πολύχρωμα καφάσια με μπύρες κι αναψυκτικά γεμίζουν την πλώρη μετά από ένα μισάωρο φορτωτικών διαδικασιών, και το καΐκι ξεκινά.
Τα αυτοκίνητα, εννοείται, έχουν μείνει στο λιμανάκι του Μύτικα.
Ο Κάλαμος είναι ένα ορεινό νησάκι του Ιονίου με πευκόφυτες πλαγιές, γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές και ιστορικά μνημεία διάσπαρτα στην επικράτειά του.
Από την κορυφή του νησιού που φτάνει τα 745 μέτρα από τη θάλασσα, μέχρι τις αμμουδιές, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την παρθένα φύση και το φυσικό τοπίο τον καθηλώνει.
Το νησί αυτό μοιάζει με έναν επίγειο παράδεισο, που μόνο όσοι το έχουν επισκεφτεί μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν.
O Kάλαμος υπήρξε επί Tουρκοκρατίας και κατά την Eπανάσταση του 1821 καταφύγιο – ορμητήριο αγωνιστών και αμάχων. Στο νησί φιλοξενήθηκαν το 1791-1792 ο Λάμπρος Kατσώνης, το 1810 ο Θεόδωρος Kολοκοτρώνης και στα επαναστατικά χρόνια – σύμφωνα με τον ιστορικό Γιάννη Bλαχογιάννη – η οικογένεια του Γεωργίου Kαραϊσκάκη.
Το νησί τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλης του Mεσολογγίου για την προσφορά των κατοίκων του στους εκδιωχθέντες Mεσολογγίτες (Έξοδος Mεσολογγίου, Aπρίλιος 1826).
Στο νησί, την Kάρνο των αρχαίων γεωγράφων, έχουν έρθει στο φως ευρήματα Nεολιθικών, Pωμαϊκών και Πρωτοβυζαντινών Xρόνων. Λείψανα του αρχαίου πολίσματος του νησιού έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Aγίου Mηνά Eπισκοπής.
Oι οικισμοί του νησιού είναι ο Kάλαμος, η Eπισκοπή, το Kάστρο και το Kεφάλι. Πρωτεύουσα του νησιού και λιμάνι για βάρκες, αλιευτικά και ιστιοπλοϊκά σκάφη, ο Kάλαμος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στα ριζά του όρους Bουνί και έχει γνήσιο παραδοσιακό χρώμα.
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγονται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, οι παλαιοί ανεμόμυλοι, το ερειπωμένο καστρομονάστηρο και το ξωκλήσι του Αγίου Δονάτου, στην παραλία του Aγίου Kωνσταντίνου.
Σήμερα οι λιγοστοί κάτοικοι του Καλάμου υποδέχονται τους επισκέπτες με αγάπη, τους ανοίγουν τα σπίτια και την αγκαλιά τους, και τους γνωρίζουν τα μυστικά του τόπου τους.
Τα καΐκια σχίζουν την αρυτίδωτη θάλασσα τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η πλάση βάφεται με τα έντονα χρώματα της ανατολής, που την κάνουν ονειρική κι απόμακρη.
Στα δάση του νησιού μπορεί κανείς να συναντήσει μικρά εκκλησάκια και παραδοσιακά κτίσματα, που σε συνδυασμό με τον διαυγή βυθό που πλαισιώνει με αγάπη τη νησιωτική γη, ολοκληρώνουν το παραμυθένιο τοπίο.
Ας ελπίσουμε αυτός ο ελληνικός παράδεισος να προστατευτεί και να διατηρήσει την αυθεντικότητά του.
Συνδυάστε μαγικές παραλίες με νυχτερινή ζωή
Ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων και ολόκληρου του Αιγαίου, γνωστό για τη νυχτερινή του ζωή, τα γραφικά σοκάκια και τα φυσικά πανέμορφα αξιοθέατα.
Αναφερόμαστε στην Ίο που τα τελευταία χρόνια έχει τραβήξει τα βλέμματα και προσελκύει κόσμο κάθε ηλικίας.
Το νησί απέχει 111 ναυτικά μίλια από το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Υπάρχουν διάφορες λύσεις για να φτάσει κανείς στο νησί της Ίου. Αρχικά, μπορείτε να βρεθείτε στο νησί με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά ή της Ραφήνας. Το ταξίδι διαρκεί από 3-4 ώρες μέχρι 11-12 ανάλογα με τον τύπο πλοίου που θα επιλέξετε. Τα δρομολόγια των πλοίων για την Ίο διαφέρουν ανάλογα με την περίοδο. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα δρομολόγια Ίος-Πειραιάς είναι σίγουρα πιο συχνά.
Το νησί διαθέτει ένα μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο Αμoιραδάκειo Μέγαρο.
Εκεί μπορείτε να δείτε στοιχεία για το φυσικό περιβάλλον και την αρχαιολογική ιστορία του νησιού, με εκθέματα κυρίως από τη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού.
Παράλληλα, το μουσείο της Ίου διαθέτει και συλλογές από παραδοσιακά κομμάτια από τη νεότερη ιστορία του νησιού, εκθέματα που είναι εξίσου σημαντικά και για τον κυκλαδίτικο πολιτισμό συνολικά.
Πολλά εκθέματα του μουσείου προέρχονται από τον Αρχαιολογικό Χώρο Σκάρκου. Ο Προϊστορικός οικισμός Σκάρκου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικισμούς των Κυκλάδων και εμφανίζει τη δομή και την οργάνωση των Κυκλάδων κατά τα αρχαία χρόνια.
Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε μια από τις μεγαλύτερες καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ίο, τον κάτω Κάμπο, και ο χώρος με τις ξερολιθιές που τον περιβάλλει θα σας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο στην ατμόσφαιρα του κυκλικού, πετρόκτιστου οικισμού του Σκάρκου.
Σημαντικό στοιχείο για τη θέση του νησιού κατά την αρχαιότητα είναι ότι στο νησί βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου
Η μυθολογία αναφέρει ότι πέθανε στην Ίο μην μπορώντας να λύσει το αίνιγμα που του έθεσαν ψαράδες στην περιοχή Πλακωτού.
Σημαντικά αξιοθέατα επίσης είναι οι Μύλοι της Ίου και το Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης».
Οι ανεμόμυλοι βρίσκονται στο τμήμα που ο αέρας του Αιγαίου πιάνει μεγάλες εντάσεις και ταχύτητες. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική τους είναι ιδιαίτερη και μοναδική.
Το Θέατρο είναι ένα ανοιχτό, αρχαιοελληνικού τύπου, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Peter Haupt.
Φιλοξενεί μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις, δράσεις που ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού και αναβαθμίζουν το νησί συνολικά.
Όλοι οι οικισμοί του νησιού είναι εύκολα προσβάσιμοι και οι αποστάσεις μεταξύ τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
Οι πιο γνωστές περιοχές του νησιού είναι ο Μυλοπότας, το Μαγγανάρι, το Λιμάνι, την Ψάθη και την Αγία Θεοδότη.
Ο κύριος οικισμός του νησιού είναι η Χώρα. Βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από το κεντρικό λιμάνι, μια απόσταση που μπορεί να καλύψει κάποιος είτε με τα λεωφορεία του νησιού είτε με τα πόδια, από το πλακόστρωτο μονοπάτι. “Κρεμασμένη” στην πλαγιά του λόφου, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, με μικρά, λευκά γραφικά σπίτια και σοκάκια που καταλήγουν στην Παναγία την Γκρεμιώτισσα, όπου η θέα είναι μοναδική.
Αναρωτιέστε αν η Ίος διαθέτει όμορφες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά;
Φυσικά, μάλιστα έχει μια μεγάλη συλλογή από παραλίες για να διαλέξετε.
32 χιλιόμετρα ακτογραμμής είναι αμμουδιές και παραλίες, άλλες οργανωμένες, με αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά, άλλες βραχώδεις με περισσότερη ηρεμία, ή απομονωμένες και ιδανικές για snorkeling.
Οι πιο γνωστές παραλίες στην Ίο είναι ο Μυλοπότας, το Μαγγανάρι, ο Καλάμος και οι πιο μικρές και απομονωμένες παραλίες του Παππά και των Πλακών. Κοντά στη Χώρα βρίσκονται οι παραλίες Βαλμά και Κολιτσάνοι, ενώ πιο απομονωμένες είναι οι παραλίες της Αγίας Θεοδότης και της Ψάθης που είναι ιδανικές για χαλάρωση και ηρεμία.
Οι παραλίες και πλαζ του νησιού γεμίζουν από επισκέπτες που αναζητούν να κάνουν κάποια θαλάσσια δραστηριότητα και να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους, κάνοντας κάποιο water extreme sport.
Μερικές ακόμα παραλίες που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί πηγαίνοντας στην Ίο είναι το Κλήμα, το Πικρί Νερό, το Νεράκι, τα Διαμούδια, ο Πλακωτός, το Πεταλίδι, το Σαπουνόχωμα και το Καμπάκι. Αν προγραμματίζετε να βρεθείτε για αρκετές μέρες στο νησί, επιλέξτε να κάνετε μια mini κρουαζιέρα στα γύρω νησιά και να βρεθείτε σε πολλές παραλίες της Ίου με το σκάφος σας.
Η Ίος παραμένει νούμερο 1 προορισμός για νέες και νέους που θέλουν να ζήσουν έντονη νυχτερινή ζωή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους. Το πάρτι δε σταματά ποτέ και η διάθεση των καλοκαιρινών επισκεπτών, αλλά και των μόνιμων κατοίκων του νησιού παραμένει στα ύψη.
Η διασκέδαση αρχίζει από νωρίς στα beach bars στις παραλίες του νησιού και συνεχίζει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στα bars της Χώρας και στα διάσπαρτα clubs στα σοκάκια της πόλης της Ίου.
Κόσμος και επισκέπτες από κάθε μέρος του πλανήτη μπορούν να βρεθούν δίπλα δίπλα, πίνοντας το ποτό τους, διασκεδάζοντας και απολαμβάνοντας τις ομορφιές του νησιού.
Η μουσική δυναμώνει πλησιάζοντας προς το βράδυ, τόσο με ξένες όσο και με ελληνικές επιλογές.
Η Ίος λόγω της έντονης νυχτερινής της ζωής χαρακτηρίζεται ως «το νησί όσων είναι και όσων αισθάνονται νέοι». Το νησί είναι γεμάτο δημοφιλή και γνωστά μαγαζιά, που η επωνυμία τους είναι γνωστή σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τα διαθέσιμα ξενοδοχεία της Ίου βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του νησιού. Μπορεί κανείς να επιλέξει διαμονή στον Μυλοπότα ή τη Χώρα, δίπλα στη θάλασσα ή το Λιμάνι.
Μέσα από τους καταλόγους ξενοδοχείων, μπορείτε να συγκρίνετε τιμές δωματίων στην Ίο, ανάλογα με την περίοδο, και να επιλέξετε ποιο καλύπτει τις ανάγκες σας. Βρείτε το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ίο για τα δικά σας γούστα και απλώς ετοιμάστε τις βαλίτσες σας, για να απολαύσετε μια μοναδική διαμονή στο νησί της Ίου.
Επιλέξτε μέσα από τη μεγάλη συλλογή καταλυμάτων που διαθέτει το νησί της Ίου.