Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση της οικονομίας διατύπωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν.
Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση της οικονομίας διατύπωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν.
Παράλληλα, τάχθηκε με ξεκάθαρο τρόπο κατά του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας μέλους της Ευρωζώνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ιδιαίτερα σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις και για το λόγο αυτό ούτε είναι επιθυμητό αλλά ούτε και θα χρειαστεί να υπάρξει μια τέτοια επιλογή.
Ο ευρωπαίος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση Φιλανδής ευρωβουλευτού στη διάρκεια συζήτησης για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Λετονία, ως παραδείγματα χωρών που πέτυχαν να δρομολογήσουν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίζουν ουσιαστικά το πολιτικό κόστος.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, οι τρεις αυτές χώρες αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη διάψευσης παλαιότερης δήλωσης του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει ότι «όλοι γνωρίζουμε το τι θα πρέπει να κάνουμε, αλλά αυτό που αγνοούμε είναι το πώς να κερδίζουμε εκλογές αμέσως μετά».
Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Ο. Ρεν τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε πριν από λίγους μήνες εκλογές, μετά από ιδιαίτερα θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προχώρησε σε ιδιαίτερα τολμηρές μεταρρυθμίσεις πετυχαίνοντας την υποστήριξη του εκλογικού σώματος. Ο Ο. Ρεν, αφού είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και πολύ δύσκολη, τόνισε παράλληλα ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και του Ελληνα πρωθυπουργού για την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων.
Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος, με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times προανήγγειλε τη διαμόρφωση τολμηρών πολιτικών από την ΕΕ για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Επισήμανε δε ότι η πιστωτική ικανότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την υποστήριξη των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, πρέπει να ενισχυθεί και η εμβέλεια της λειτουργίας του να διευρυνθεί.
Ανάσα στις αγορές
Στο μεταξύ, μετά τη χθεσινή επιτυχία της δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων και τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές, το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου υποχωρεί.
Το μεσημέρι, το spread του ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησε στις 891 μονάδες βάσης (8,91%) από άνω των 900 μονάδων βάσης που ήταν νωρίς το πρωί και περίπου 1.000 μονάδων που έφθασε κάποια στιγμή τη Δευτέρα.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται το μεσημέρι στο 11,85%.
Η Πορτογαλία, σήμερα, προχώρησε με επιτυχία στη δημοπρασία ομολόγων, καταφέρνοντας να αντλήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα υποχώρησε στο 6,716% έναντι 6,806% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση, στις 10 Νοεμβρίου. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,2 (από 2,1).