Η Λιβύη θα προστατεύσει όλους τους ξένους και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίνεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης για την προστασία των αμάχων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής Μούσα Κούσα.
Η Λιβύη θα προστατεύσει όλους τους ξένους και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίνεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης για την προστασία των αμάχων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής Μούσα Κούσα.
Η Λιβύη “είναι επίσης υποχρεωμένη να προστατεύσει όλους τους ξένους και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία”, προσέθεσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.
Λίγο νωρίτερα ο Κούσα είχε ανακοινώσει ότι το λιβυκό καθεστώς κηρύττει κατάπαυση του πυρός αποδεχόμενο την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ωστόσο η Γαλλία ανακοίνωσε ότι παραμένει επιφυλακτική μετά την ανακοίνωση αυτή του λίβυου υπουργού Εξωτερικών καθώς η απειλή που υφίσταται στη Λιβύη δεν έχει αλλάξει.
“Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Αυτός (ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι) αρχίζει τώρα να φοβάται, αλλά εκεί η απειλή δεν έχει αλλάξει”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό στην τηλεοπτική υπηρεσία του Reuters.
Παράλληλα αμέσως μετά την ανακοίνωση από τη λιβυκή κυβέρνηση ότι σταματούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά περίπου τρία δολάρια στο Λονδίνο όπως και στη Νέα Υόρκη.
Η στάση του ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ επιταχύνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό ενόψει της πιθανής του συμμετοχής στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η οποία ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του οργανισμού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του ΝΑΤΟ “θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό στις λεπτομέρειές του με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την υποστήριξη της επιβολής εμπάργκο όπλων ή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού”.
Παρόλα αυτά “το ζήτημα μίας συγκεκριμένης δράσης δεν έχει τεθεί ακόμη στο τραπέζι”, πρόσθεσε.
Στη σημερινή τους συνάντηση “οι πρεσβευτές δεν συζήτησαν την πιθανότητα να δράσει το ΝΑΤΟ”, επέμεινε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν εμποδίζει τις χώρες μέλη να “δράσουν σε εθνικό επίπεδο, όπως το καθορίζει η απόφαση του ΟΗΕ”.
“Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τα σχέδιά του ώστε να είναι έτοιμο να αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως μέρος μίας μεγαλύτερης διεθνούς προσπάθειας”, ανέφερε από τη μεριά του σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.
Ο Ράσμουσεν εκτίμησε άλλωστε ότι πλέον πληρούνται οι τρεις όροι που θέτει το ΝΑΤΟ προκειμένου να μελετήσει την πιθανότητα παρέμβασης σε διεθνές πλαίσιο, αναφέροντας “την άμεση ανάγκη (επέμβασης), τη σταθερή υποστήριξη της περιοχής και την απόφαση του ΟΗΕ”.
Η στάση άλλων χωρών
Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει “να ξεγελαστεί” από το καθεστώς της Λιβύης “και θα επιβεβαιώσει με όλα τα μέσα το βαθμό σεβασμού” της απόφασης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο.
“Η διεθνής κοινότητα δεν θα αφεθεί να ξεγελαστεί από το καθεστώς της Λιβύης και να επιβεβαιώσει με όλα τα μέσα που διαθέτει την αυστηρή επιβολή της απόφασης” του ΟΗΕ, δήλωσε ο Θαπατέρο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν στη Μαδρίτη.
Αυτές οι επιβεβαιώσεις θα ξεκινήσουν ήδη από το Σάββατο στη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιήσει στο Παρίσι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος παρουσία του Μπαν Γκι-Μουν, πρόσθεσε ο Θαπατέρο.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από τη πλευρά του ότι η κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.
“Έμαθα ότι η Λιβύη ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός. Επιθυμούμε η κατάπαυση πυρός να ισχύσει αμέσως και να δοθεί τέλος στη βία κατά του άμαχου πληθυσμού”, πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Εξάλλου και ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ, που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη στάση της κυβέρνησης της χώρας του απέναντι στους εξεγερμένους, επεσήμανε ότι η ανακοίνωση για κατάπαυση πυρός είναι “μερική ερμηνεία” της απόφασης του ΟΗΕ.
Ο Ιμπραχίμ Νταμπάσι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια: “Αν (η λιβυκή κυβέρνηση) δεχθεί όλα όσα αναφέρονται στις δύο αποφάσεις, είναι υποχρεωμένη να θέσει σε εφαρμογή όσα ανέφερα σε σχέση με την απόσυρση των δυνάμεών από τους δρόμους και τον τερματισμό των εισβολών των αρμάτων μάχης της στις λιβυκές πόλεις”.
Παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε σήμερα με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι και συζήτησαν τις πιθανές νέες κινήσεις σε σχέση με τη Λιβύη.
Το Κατάρ είναι μία από τις πρώτες χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και υποστήριξαν την επέμβαση στη Λιβύη.