Η ψήφιση των μέτρων με ευρεία πλειοψηφία δεν μπορεί να τεθεί ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για τα περί σχετικής απαίτησης του ΔΝΤ κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη πλειοψηφία, προσθέτοντας πως οι δανειστές δεν έχουν λόγο επί του Συντάγματος.
Ειδικότερα, ερωτηθείς αν έχει τεθεί ζήτημα διευρυμένης πλειοψηφίας κατά την ψήφιση των μέτρων και αν αυτό θα μπορούσε να τεθεί ως προϋπόθεση για συμφωνία ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και πρόσθεσε: «Δεν κατανοώ πώς θα μπορούσε να τεθεί ως προϋπόθεση κάτι περισσότερο από αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα, η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη πλειοψηφία. Τέτοιου τύπου πολιτικού χαρακτήρα δεσμεύσεις δεν έχουν κανένα νόημα. Δεν μπορεί να τεθεί ως προαπαιτούμενο».
Σε νέα ερώτηση για αν θεωρεί ότι θα μπορούσε να τεθεί από το ΔΝΤ θέμα πολιτικής συμφωνίας της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε πως μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, τόνισε όμως πως το τι θα ζητήσει το ΔΝΤ από τη Ν.Δ. είναι ζήτημα του ΔΝΤ και της Ν.Δ. και δεν εχει καμία νομική συνέπεια.
«Ευθύνη και των δανειστών η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων»
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, είπε πως είναι εξέλιξη εντατικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες με τους δανειστές για τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και από σήμερα τα ενεργειακά.
Όπως είπε, η ελληνική πλευρά πρότεινε και έγινε αποδεκτό, οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες καθώς οι διαφορές δεν είναι τεχνικού αλλά πολιτικού χαρακτήρα.
Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η γεφύρωση των διαφορών με τη λήψη αποφάσεων ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντός καθορισμένου πλαισίου και χρονοδιαγράμματος.
«Ευελπιστούμε ότι αυτή μας η πρωτοβουλία θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα τερματίσει την πρακτική της άσκοπης κωλυσιεργείας» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και διεμήνυσε πως η ευθύνη για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων δεν ανήκει μόνο στην ελληνική κυβέρνηση. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας βιώσιμης συνολικής συμφωνίας, σημείωσε και προσθεσε πως η ευθύνη ανήκει και στους δανειστές, οι οποίοι, όπως είπε, οφείλουν να σεβαστούν τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την ελληνική δημοκρατία. Όπως είπε, η συμφωνία δανειστών και ελληνικής δημοκρατίας διέπεται αυτονόητα από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο.
Πυρά κατά Ν.Δ.
Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας τη ότι υπονομεύει την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς «επιλέγει να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση».
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, υποστήριξε ότι «η Ν.Δ. φροντίζει να υπενθυμίζει την προθυμία της στους πιο ακραίους εκ των δανειστών, καμιά φορά δε, ζητάει και “τόσα και άλλα τόσα μέτρα”, δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία, επιδίδεται σε μια εκ του ασφαλούς κριτική ή αλλιώς, σε “τζάμπα μαγκιά”».
«Επαναλαμβάνουμε στη Ν.Δ.: Η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε πως επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές.
Για Ντέισελμπλουμ
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup ότι χώρες του Νότου σπατάλησαν χρήματα σε «ποτά και γυναίκες» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι, εφόσον αληθεύουν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι πλήρως άστοχη, υιοθετεί στερεότυπα που διευρύνει το χάσμα βορρά και νότου, «και στρώνουν το χαλί για ακραίες απόψεις και για να μην αναφερθούμε και στη σεξιστική πλευρά».
«Δηλώσεις που διευρύνουν τα χάσματα δεν βοηθούν κανέναν» υπογράμμισε.
Για τη Διακήρυξη της Ρώμης
Ερωτηθείς για τη Διακήρυξη της Ρώμης και το αίτημα της Αθήνας να συμπεριληφθεί πρόβλεψη για την προστασία των εργαζομένων ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι ο διάλογος συνηθίζεται πριν τη σύνταξη κοινών ανακοινωθέντων και Διακηρύξεων όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.
«Θεωρούμε ότι η Διακήρυξη της Ρώμης είναι σημαντική και προτείναμε κάποιες διορθώσεις στο κείμενο» και εκτίμησε ότι θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία των κρατών – μελών προκειμένου να συμπεριληφθεί το ζήτημα των εργαζομένων, ζήτημα που όπως σχολίασε τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί και το κύριο μέλημα στην Ε.Ε. Πάντως αναγνώρισε ότι τα κοινά ανακοινωθέντα δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Για την υπόθεση Βατοπεδίου
Αναφορικά με τη θέση της κυβέρνησης για το Βατοπέδι ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ανεξαρτήτως της ορθότητάς της η απόφαση είναι δεσμευτική».