Ο Μίλτος Τεντόγλου προσέθεσε ακόμη ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο παλμαρέ του, καθώς ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο άλμα εις μήκος, φέρνοντας για άλλη μία φορά επιτυχία στην Ελλάδα.
Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν αποφασισμένος όχι μόνο να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια (με άλμα τότε στα 8.41, στην έκτη και τελευταία προσπάθεια) αλλά να ανέβει στην κορυφή του κόσμου με εμφατικό τρόπο και το πέτυχε, με το καλύτερό του άλμα να είναι στα 8.48μ, που δεν άφησε στους αντιπάλους του το παραμικρό περιθώριο να τον αμφισβητήσουν.
Το 8.27 στην πρώτη του προσπάθεια τον έφερε δεύτερο στην κατάταξη αλλά ήταν απλά… ζέσταμα για τον 26χρονο θρύλο του αθλήματος, καθώς ακολούθησε ένα εντυπωσιακό άλμα στα 8.48 που τον ανέβασε στην πρώτη θέση, πάνω από τους βασικούς ανταγωνιστές τους, τον Τζαμαϊκανό Πίνοκ (8.36) και τον Ιταλό Φουρλάνι (8.34).
Η τρίτη του προσπάθεια ήταν χειρότερη από τις δύο πρώτες αφού έκανε άλμα στα 8.24 ενώ στην τέταρτη προσπάθειά του πήδηξε στα 8.36 που ήταν το δεύτερο καλύτερο άλμα του στον τελικό μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Ακολούθησε ένα άλμα στα 8.31 στην πέμπτη κατά σειρά προσπάθεια ενώ πριν κάνει την έκτη του προσπάθεια πανηγύρισε την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, απο τη στιγμή που ούτε ο Πίνοκ ούτε ο Φουρλάνι μπόρεσαν να τον ξεπεράσουν.
Με τον ενθουσιασμό στα ουράνια, ο 26χρονος πρωταθλητής έκανε άκυρη 6η προσπάθεια, για να έρθει έτσι το τυπικό φινάλε στον τελικό και να πανηγυρίσει με υπερηφάνεια το πρώτο χρυσό της Ελλάδας στο Παρίσι και δεύτερο σερί χρυσό για τον ίδιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η κατάταξη του τελικού
- Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8.48
- Γουέιν Πίνοκ (Τζαμάικα) 8.36
- Ματία Φουρλάνι (Ιταλία) 8.34
- Σιμόν Εχάμερ (Ελβετία) 8.20
- Τζέικομπ Φίντσαμ-Ντιουκς (Μεγάλη Βρετανία) 8.14
- Σάιμον Μπατζ (Γερμανία) 8.07
- Μίνγκουν Ζανγκ (Κίνα) 8.07
- Ζιάναν Γουάνγκ (Κίνα) 8.03
- Φίλιπ Πράβντιτσα (Κροατία) 7.90
- Ράντεκ Γιούσκα (Τσεχία) 7.83
- Αρνόβις Νταλμέρο (Κολομβία) 7.83
- Κάρεϊ ΜακΛέοντ (Τζαμάικα) 7.82