Ο παγκόσμιος πρωταθλητής (και πρωταθλητής Ευρώπης) στους κρίκους επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και εκτελώντας με ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ τρόπο το πρόγραμμα του κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο καθώς βαθμολογήθηκε με 16.000 (6.800 βαθμός δυσκολίας, 9.200 στην εκτέλεση) κόβοντας τα πόδια των αντιπάλων του.
«Ναι ρε φίλε…», του φώναξε ο προπονητής του Δημήτρης Ράφτης με το που προσγειώθηκε (με απίστευτο τρόπο) κι αμέσως τον πήρε στην αγκαλιά του αφού ήξεραν ότι είχαν κάνει και με το παραπάνω το καθήκον τους.
Πριν τον Πετρούνια (που ήταν ο δεύτερος αθλητής του τελικού) ο Κινέζος Χάο Γιου είχε τεθεί γρήγορα νοκ άουτ με κακή έξοδο η οποία του κόστισε καθώς βαθμολογήθηκε με 15.400. Πλέον απέμεναν ο Κινέζος Λιου κι ο Βραζιλιάνος Ζανέτι.
Ο Λιου, που είχε προκριθεί πρώτος στον τελικό με 15.900, έκανε πολύ μέτρια εμφάνιση και βαθμολογήθηκε με 15.600, οπότε όλα θα ξεκαθάριζαν στην προσπάθεια του Ζανέτι ο οποίος αγωνιζόταν τελευταίος.
Ο Βραζιλιάνος η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησε εντυπωσιακά, ωστόσο στο τελευταίο κομμάτι του προγράμματος του έκανε λάθη και η έξοδος του απείχε πολύ από το να χαρακτηριστεί ιδανική…
Όλοι περίμεναν τη βαθμολογία του αλλά οι κάμερες ήταν ήδη στραμμένες στον Πετρούνια, τον οποίο έσπευσε να συγχαρεί πριν ανακηρυχθεί και τυπικά χρυσός Ολυμπιονίκης ο πρόεδρος ης ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.
Κι όταν η ένδειξη έδειξε 15.766, ο Λευτέρης χαμογέλασε, αγκάλιασε τον προπονητή του, σήκωσε το κεφάλι ψηλά για να το αφιερώσει στον πατέρα του και έφυγε προς τη σημείο που ήταν η μητέρα του Σοφία για να πάρει την Ελληνική σημαία και να πανηγυρίσει με την ψυχή του.
Πετρούνιας: “Ναι ρε Ελλάδα…”
Αψεγάδιαστη η προσπάθεια του Λευτέρη Πετρούνια στον τελικό των κρίκων, στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας δεύτερο τον Βραζιλιάνο Αρτούρ Ζανέτι και τρίτο τον Ρώσο Ντένις Αμπλιάζιν. Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ ο χρυσός μας Ολυμπιονίκης ανέφερε:
“Ναι ρε Ελλάδα, αυτό έχω να πω μόνο. Σε κάθε δήλωσή μου «Πάμε Ελλάδα» έλεγα. Έχουμε την ψυχή να πάμε εκεί που μας αξίζει. Ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε τον Ζορμπά σε όλο το στάδιο. Για εμένα είναι ό,τι σημαντικότερο να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος. Το αφιερώνω το μετάλλιο στον πατέρα μου, στον προπονητή μου και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μυστικό.
Έχουμε δουλέψει πολύ, είχαμε προετοιμαστεί καλά. Θέλει δουλειά, υπομονή και και τύχη. Δεν είχα τραυματισμούς από το ευρωπαϊκό και μετά. Καταφέραμε να φορμαριστούμε στην προπόνηση. Ήρθα εδώ, κρατήσαμε τις δυνάμεις μας. Πάντα έχω αγωνία. Η μητέρα μου ήτανε εδώ και της αφιέρωσα το μετάλλιο.
Είναι δικαίωση. Θέλω να έχω την υγεία μου. Θέλω να συνεχίσουμε δυναμικά για την επόμενη τετραετία. Θα προσπαθήσω να είμαι πρωταγωνιστής. Ένας καλός αθλητής έχει διάρκεια. Θα προσπαθήσω να επαναλάβω ό,τι και τώρα. Ζήτησα βοήθεια από την Παναγία. Μεγάλη η χάρη της…”.
Το τρίτο χρυσό μετάλλιο στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι αυτό που μας χάρισε ο Λευτέρης Πετρούνιας.Είχαν προηγηθεί αυτό του Ιωάννη Μελισσανίδη (Ατλάντα 1996: χρυσό στο έδαφος) και του Δημοσθένη Ταμπάκου (Αθήνα 2004: χρυσό στους κρίκους).Συνολικά είναι το 5ο μας μετάλλιο καθώς ο Ταμπάκος είχε κατακτήσει στο Σίδνεϊ το 2000, ασημένιο στους κρίκους, ενώ στους ίδιους Αγώνες η ομάδα του ανσάμπλ (Ειρήνη Αϊνδηλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου) είχε πάρει το χάλκινο στη ρυθμική.Το τρέμπλ του Πετρούνια
Η πρώτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε τον Λευτέρη Πετρούνια κάτοχο ενός σπουδαίου ρεκόρ, που είχε πετύχει και την προηγούμενη δεκαετία ο Δημοσθένης Ταμπάκος.Ο Πετρούνιας είναι πλέον κάτοχος ένας ξεχωριστού τριπλ κράουν καθώς είναι ο εν ενεργεία κάτοχος του Ευρωπαϊκού, του Παγκόσμιου αλλά και του Ολυμπιακού τίτλου.