Μια καταπληκτική γευστική πρόταση, είναι το χοιρινό στη γάστρα με πατάτες, για το Κυριακάτικο τραπέζι!
Υλικά
3 κιλά σπάλα χοιρινού
2 κιλά πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
3 λεμόνια
Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση
– Καθαρίζουμε τις δύο σκελίδες σκόρδο και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Έπειτα ανοίγουμε τρύπες στο κρέας και τοποθετούμε το σκόρδο μέσα.
– Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε καλά το χοιρινό σε όλες τις πλευρές του.
– Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε στην γάστρα στο κάτω μέρος και τις αλατοπιπερώνουμε, πάνω από τις πατάτες βάζουμε το κρέας.
– Ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο και το χυμό των λεμονιών και περιχύνουμε τα υλικά, κουνάμε λίγο τη γάστρα για να ανακατευτεί το ζουμί στο κάτω μέρος.
– Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
– Κλείνουμε τη γάστρα και την βάζουμε στο προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε το χοιρινό για 3 με 4 ώρες στους 180 με 200 βαθμούς.
– Στις δύο-δυόμιση ώρες ανοίγετε τη γάστρα για να γυρίσετε το κρέας μία φορά.
– Όταν το κρέας έχει γίνει μαλακό και τρυπιέται εύκολα, βγάζουμε το καπάκι της γάστρας και το αφήνουμε να ξεροψηθεί για 10 λεπτά.
– Τέλος, το μεταφέρουμε σε κάποιο βαθύ σκεύος για σερβίρισμα, βάζουμε πλάι πατάτες και από πανω περιχύνουμε το ζωμό από τη γάστρα.