Χοιρινό με μαυρομάτικα, εύκολη και νόστιμη συνταγή, πλούσιο και πολύ χορταστικό φαγητό.
Υλικά (6 άτομα)
1 κιλό χοιρινό (μπούτι) κομμένο κύβους
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 – 4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
1 μέτρια πράσινη πιπεριά κομμένη κύβους
1 μέτριο ψιλοκομμένο καρότο
2 κλαδιά (χωρίς τα φύλλα) ψιλοκομμένο σέλερι
250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
1/2 κουταλάκι (προαιρετικά) ξερή θρούμπη
Εκτέλεση:
– Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζετε το κρέας ολόγυρα. Προσθέτετε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρετε κι αυτά για 5 – 6 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε για 1 λεπτό, να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
– Προσθέτετε τα φασόλια και νερό, να φτάσει περίπου 2 δάχτυλα, πάνω από τα υλικά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 30 περίπου λεπτά.
– Προσθέτετε αλατοπίπερο, το θυμάρι και τη θρούμπι και συνεχίζετε το βράσιμο, να μαλακώσουν τα φασόλια και το κρέας.
– Σβήνετε την φωτιά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
Tip
Αν το θέλετε πιο ελαφρύ, μπορείτε να βράσετε για 5 λεπτά τα φασόλια μόνα τους, τα στραγγίζετε και μετά τα βάζετε στο κρέας.